25/11/09




Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών




Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει κηρύξει την 25η Νοεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, ενός φαινομένου με πανδημικές διαστάσεις. Τις φετινές εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης του κόσμου έρχεται να συμπληρώσει μια βρετανική μελέτη που αποκαλύπτει το μέγεθος της βίας και των συνεπειών της τόσο στις γυναίκες όσο και στα παιδιά σε μια αναπτυγμένη χώρα.
Σύμφωνα με δεδομένα του ΟΗΕ, έως 70% των γυναικών βιώνουν σωματική ή σεξουαλική βία από άνδρες στη διάρκεια της ζωής τους - στις περισσότερες περιπτώσεις η βία ασκείται από τον σύζυγο, τον σύντροφο ή κάποιον γνωστό. Στις ηλικίες 15-44 ετών, οι πράξεις βίας προκαλούν περισσότερους θανάτους και αναπηρία από ό,τι ο καρκίνος, η ελονοσία, τα τροχαία ατυχήματα και ο πόλεμος, όλα μαζί.

Η βία κατά των γυναικών δεν ανθίζει μόνο στις αναπτυσσόμενες χώρες
Βρετανική μελέτη
Σύμφωνα με την πιο ενδελεχή μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ για την οικιακή βία στη Μ. Βρετανία, και η οποία δημοσιεύεται αυτή την εβδομάδα, χιλιάδες παιδιά κάθε χρόνο γίνονται αντικείμενο δολοφονικών απειλών από τον πατέρα τους, στο πλαίσιο της βίας που ασκείται στις μητέρες τους.
Η μελέτη έδειξε ότι η μία στις δέκα γυναίκες που βιώνουν σχέση κακοποίησης με τον σύντροφό τους, δέχεται άμεση απειλή ότι το παιδί τους θα σκοτωθεί.
Σύμφωνα με τη μελέτη, οι δύο στις τρεις γυναίκες που προσπαθούν να ξεφύγουν από την κακοποίηση έχουν παιδιά, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι παιδιά του δημοτικού σχολείου ή μικρότερα.
Κατά μέσον όρο, οι σχέσεις κακοποίησης διαρκούν 5,5 χρόνια, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι τα περισσότερα παιδιά που καλύπτονται από μελέτη έχουν ζήσει ολόκληρη τη ζωή τους στη σκιά της βίας.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το φιλανθρωπικό ίδρυμα The Hestia Fund και περιελάμβανε 2.500 γυναίκες που ζήτησαν βοήθεια για να ξεφύγουν από την οικιακή βία σε επτά διαφορετικά μέρη του Ην. Βασιλείου.
Παρόλο που τα τρία τέταρτα αυτών των γυναικών δεν ζούσαν πλέον με βίαιους συντρόφους, 44% φοβούνταν για τη ζωή τους, ενώ 11% είπαν ότι τα παιδία τους είχαν πέσει θύμα δολοφονικών απειλών.
Οι συγγραφείς αναφέρουν ότι αν τα ευρήματά τους αναχθούν σε ολόκληρη τη χώρα, σημαίνουν ότι περισσότερα από 7.500 παιδιά έχουν φόβο για τη ζωή τους κάθε χρόνο.
Επίτροπος του ιδρύματος δήλωσε: «Οι άμεσες απειλές για δολοφονία των παιδιών είναι πραγματικά η κορυφή του παγόβουνου. Για κάθε άμεση απειλή που διατυπώνεται για τη ζωή ενός παιδιού, υπάρχουν τριπλάσια περιστατικά όπου η μητέρα είχε λόγους να φοβάται ότι το παιδί μπορεί να υποστεί βλάβη».
Η μελέτη έδειξε επίσης ότι ο μέσος όρος ηλικίας φυγής από την καταχρηστική σχέση είναι τα 33 έτη. Σχεδόν το ήμισυ των γυναικών που ξέφυγαν, συνέχισαν να έχουν συγκρούσεις σχετικά με διευθετήσεις για τα παιδιά.
60% των θυμάτων είχαν δεχθεί απόπειρα στραγγαλισμού ή πνιγμού, ενώ 25% είχαν δεχθεί επιθέσεις με όπλα.
Η μελέτη παρέχει επίσης ένα λεπτομερές προφίλ των αυτουργών βίας στο σπίτι: 30% είχαν ιστορικό βίαιης συμπεριφοράς κατά προηγούμενων συντρόφων, ενώ 50% είχαν πρόβλημα κατάχρησης αλκοόλ ή ουσιών.
Η πανδημία της βίας κατά των γυναικών
Γυναικοκτονία - η δολοφονία γυναικών επειδή είναι γυναίκες* Στις ΗΠΑ, ένα τρίτο των γυναικών που δολοφονούνται κάθε χρόνο δολοφονούνται από τον σύντροφό τους* Στη Ν. Αφρική, μία γυναίκα σκοτώνεται κάθε 6 ώρες από τον σύντροφό της* Στην Ινδία, το 2007, κάθε μέρα δολοφονούνταν 22 γυναίκες για λόγους που σχετίζονταν με την προίκα* Στη Γουατεμάλα, κατά μέσον όρο δολοφονούνται δύο γυναίκες καθημερινά
Εμπόριο γυναικών* Οι γυναίκες και τα κορίτσια αποτελούν το 80% των 800.000 ατόμων που εκτιμάται ότι πέφτουν θύματα δουλεμπορίου κάθε χρόνο - στην πλειοψηφία τους (79%) πωλούνται για σεξουαλική εκμετάλλευση
Τραυματικές πρακτικές* Περίπου 100-140 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες παγκοσμίως έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων - κάθε χρόνο στην Αφρική περισσότερα από 3 εκ. κορίτσια κινδυνεύουν να υποστούν την πρακτική αυτή* Περισσότερα από 60 εκατομμύρια κορίτσια παγκοσμίως είναι παιδιά-νύφες, που παντρεύονται πριν την ηλικία των 18 ετών, κυρίως στη Νότια Ασία (31,1 εκατομμύρια) και την Αφρική κάτω από τη Σαχάρα (14,1 εκατομμύρια)
Σεξουαλική βία κατά γυναικών και κοριτσιών* Εκτιμάται ότι, μόνο το 2002, 150 εκατομμύρια κορίτσια κάτω των 18 υπέστησαν κάποια μορφή σεξουαλικής βίας* Μία στις 4 γυναίκες υφίστανται σωματική και/ή σεξουαλική βία στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, κάτι που αυξάνει την πιθανότητα αποβολής, γέννησης νεκρού βρέφους και έκτρωσης. Έως 53% των γυναικών που κακοποιούνται σωματικά από τον σύντροφό τους δέχονται κλωτσιά ή σπρώξιμο στην κοιλιά.* Στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, κάθε 15 δευτερόλεπτα μία γυναίκα δέχεται σεξουαλική επίθεση * Στο Εκουαδόρ, οι έφηβες που αναφέρουν σεξουαλική βία στο σχολείο, στο 37% των περιπτώσεων δηλώνουν κάποιον καθηγητή ως τον αυτουργό
Ο βιασμός ως πολεμική μέθοδος* Περίπου 250.000-500.000 γυναίκες και κορίτσια βιάστηκαν το 1994 στη γενοκτονία στη Ρουάντα* Στην ανατολική Δημοκρατία του Κογκό, τουλάχιστον 200.000 περιστατικά σεξουαλικής βίας, που αφορούσαν κυρίως γυναίκες και κορίτσια, έχουν τεκμηριωθεί από το 1996, αν και οι πραγματικοί αριθμοί θεωρούνται πολύ υψηλότεροι
Κόστος της βίας κατά των γυναικών* Η οικιακή βία μόνο κοστίζει περίπου 1,16 δις δολάρια στον Καναδά και 5,8 δις δολάρια στις ΗΠΑ. Στην Αυστραλία, η βία κατά των γυναικών και των παιδιών εκτιμάται ότι κοστίζει 11,38 δις δολάρια το χρόνο
Σεξουαλική παρενόχληση* Μεταξύ 40-50% των γυναικών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υφίστανται διάφορες μορφές σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας τους* Στις ΗΠΑ, 83% των κοριτσιών ηλικίας 12-16 ετών υφίστανται κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στα δημόσια σχολεία
Πηγή:Οργανισμός Ηνωμένων ΕθνώνTelegraph

Σχόλια

Ο χρήστης Καλυψώ είπε…
λογια
αναγνωριση στα χαρτια και αναμνηστικες ημερες
ποτε ακουσε κανεις μια γυναικα,πριν να ειναι αργα;;ποσες γυναικες βουλιαζουν μεσα στην θλιψη και την οργη ενω φαινομενικα η ζωη τους ειναι τελεια;;ποιο τιμημα πληρωνουν αυτες οι γυναικες οταν αποφασιζουν να αφησουν να ακουστει η κραυγη τους;;τι πρεπει αυτα τα παιδια να υποστουν μεχρι να βρει η μανα το κουραγιο να ξεφυγει απο το τυρανο και δυναστη;;

που ειναι οι κυριοι ιθυνοντες;;που ειναι το κρατος προνοιας οταν μια μανα φτανει να ζητησει διαζυγιο;;
ποια η βοηθεια που της παρεχει το κρατος αν δεν εχει ουλες και σπασιματα,αγνοωντας και παραβλεποντας πως οι ουσιαστικες ουλες ειναι βαθια μεσα στην ψυχη τους


ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ
ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΜΟΝΕΣ
ΚΑΙ ΜΟΝΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΤΟ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΝΑ ΠΑΨΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΘΥΜΑΤΑ..


καλο βραδυ
συγχαρητηρια για την αναρτηση!!
Ο χρήστης Λάμπρος Κερεντζής είπε…
Συμφωνώ απόλυτα και σκέπτομαι ότι το ισχυρό φύλο αποκτά αυτό το χαρακτηριστικό του, από την ζωώδη δύναμη του και από τίποτα άλλο. Ζωώδη χαρακτηριστικό που εκφράζεται, πολιτικά οικονομικά σεξιστικά, οικογενειακά και το περισσότερο εκπαιδευτικά Όλα τα άλλα τα έχει αναλάβει η γυναίκα. Παιδιά, σπίτι, υποχρεώσεις οικογενειακές. Σκέπτομαι ότι ο άνδρας το μόνο που του μένει είναι οι πολεμικές περγαμηνές τρομάρα του, δηλαδή καταστροφικές περγαμηνές.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ρατσισμός: Αίτια – Συνέπειες

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΝΣΤΡΟΥΚΤΙΒΙΣΜΟΣ

Η Γονεϊκότητα