«Βυθισμένοι» στο αλκοόλ...

Το 30% των εφήβων στην Ελλάδα καταναλώνει αλκοόλ περισσότερες από 2 φορές την εβδομάδα!
Οι ανήλικοι στη χώρα μας προτιμούν τα «σκληρά» ποτά, όταν στην Ευρώπη το 10% των θανάτων οφείλεται σε κατάχρηση αλκοόλ


Εξάρτηση στο… χέρι τους έχει γίνει πλέον το ποτήρι με το αλκοόλ για τους περισσότερους νέους, παρά το ότι η κατανάλωση οινοπνευματωδών στον γενικό πληθυσμό της Ελλάδας έχει αρχίσει να μειώνεται. Τα αυξανόμενα κρούσματα του πρόωρου ηλικιακά εθισμού στο αλκοόλ λαμβάνουν ανησυχητικές διαστάσεις, αποτελώντας πραγματικά μια μάστιγα για τους νέους της χώρας μας και προκαλώντας συγχρόνως την ανησυχία ολόκληρης της κοινωνίας.


Σε πρόσφατη έρευνα γνωστής εταιρείας δημοσκοπήσεων οι έφηβοι ερωτήθηκαν πόσο συχνά καταναλώνουν αλκοόλ μέσα σε μια εβδομάδα. Συγκεκριμένα, ένας στους επτά μαθητές πίνει με συχνότητα δύο με τρεις φορές την εβδομάδα.


Σχεδόν οι μισοί μαθητές αναφέρουν υπερβολική χρήση αλκοόλ με 5 ή περισσότερα οινοπνευματώδη ποτά στη σειρά.


Σύμφωνα όμως και με την έρευνα του Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής,


οι έφηβοι πρωτοπίνουν μπίρα ή κρασί στα 12 με 13 τους χρόνια, ενώ στα 14 έως 15 επιλέγουν τα πιο «σκληρά» ποτά, όπως το τζιν, τη βότκα, την τεκίλα και το ουίσκι.


Σημαντικό ρόλο όμως σε αυτή την πρώιμη κακή συνήθεια παίζει και η παρουσία αλκοολούχων αναψυκτικών.


Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι έφηβοι πίνουν με συνομήλικούς τους σε πάρτι, νυχτερινές εξόδους και σε ίντερνετ-καφέ.


Όπως προκύπτει από πανευρωπαϊκή στατιστική μελέτη, το 10% των 11χρονων και το 21% των 15 χρονών ομολογούν πως έχουν μεθύσει μία φορά στη ζωή τους.


Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο, που καταδεικνύει η ίδια μελέτη σε σχέση με την κατανάλωση αλκοόλ από τους έφηβους και νέους, είναι το γεγονός ότι η μεγάλη πλειοψηφία (65,4%) των εφήβων καταναλώνει αλκοολούχα σε χώρους, όπου σύμφωνα με τον υφιστάμενο νόμο απαγορεύεται η κατανάλωσή τους από άτομα ηλικίας κάτω των 17 ετών.


Μια άλλη έρευνα μάλιστα καταλήγει στο συμπέρασμα πως στην Ελλάδα έρχονται πρώτα στις προτιμήσεις των εφήβων τα «σκληρά» οινοπνευματώδη, ενώ στις άλλες χώρες επικρατεί στις προτιμήσεις η μπίρα.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ρατσισμός: Αίτια – Συνέπειες

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΝΣΤΡΟΥΚΤΙΒΙΣΜΟΣ

Η Γονεϊκότητα