Ο Παγιδευμένος ΤαξιδευτήςΌπως γράφει ο Mircea Eliade στο έργο του L' épreuve de labyrinthe ( Η δοκιμασία του Λαβύρινθου),
Ο Οδυσσέας είναι για εμένα το πρότυπο του ανθρώπου, όχι μόνο του σύγχρονου ανθρώπου, αλλά ακόμα και του ανθρώπου του μέλλοντος, επειδή αντιπροσωπεύει τον τύπο του “παγιδευμένου ταξιδευτή”.
Το ταξίδι του είναι ένα ταξίδι προς το κέντρο, προς την Ιθάκη, δηλαδή προς τον εαυτό του.. Υπήρξε ένα καλός ναυτικός, αλλά το πεπρωμένο – εδώ με την σημασία των δοκιμασιών της μύησης που έπρεπε να ξεπεράσει – τον ανάγκασε να μεταθέτει επ' αόριστον την επιστροφή του στην εστία.
Νομίζω πως ο μύθος του Οδυσσέα είναι πολύ σημαντικός για μας. Όλοι εμείς θα είμαστε λιγάκι σαν τον Οδυσσέα, γιατί αναζητώντας, ελπίζοντας να φθάσουμε τελικά, αναμφίβολα, βρίσκοντας για μια ακόμα φορά την πατρική γη, την εστία, ανακαλύπτουμε και πάλι εμάς τους ίδιους.
Αλλά όπως και στον λαβύρινθο σε κάθε αμφίβολη στροφή κινδυνεύει κάποιος να χάσει τον εαυτό του. Αν κάποιος κατορθώσει να βγει από τον λαβύρινθο, βρίσκοντας το σπίτι του ξανά, τότε αυτός είναι ένα νέος όν.
Απόσπασμα
από το βιβλίο του Paul Ricoeur
“Η αφηγηματική λειτουργία”
πίνακας:Giorgio De ChiricoΣχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Σαδισμός (Έριχ Φρόμ)

Ρατσισμός: Αίτια – Συνέπειες

Η εξουσία είναι εθιστική...