Τα "πρέπει"

 




Τα "πρέπει" εκφράζουν τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να προσεγγίσουμε την πραγματικότητα προσφέροντάς μας την ευκαιρία να αποδείξουμε την ικανότητα  μετασχηματισμού της από εξωτερική - κοινωνική σε εσωτερική - ατομική. 


Η προσαρμογή στα κοινωνικά "πρέπει", δηλαδή στα "πρέπει" των άλλων, δεν συνιστά  μία παθητική λειτουργία, υπακοής, ή τυφλής προσαρμογής σε μία εξωτερική πραγματικότητα, αλλά αποτελεί μία δημιουργική κατάσταση αλλαγής της, σύμφωνα με τις προσωπικές μας ανάγκες.


Η κοινωνική πραγματικότητα διαμορφώνεται σαν ατομική,  μόνο μέσα από την την αποδοχή των "πρέπει" που εσωκλείει η παρουσία της και τον μετασχηματισμό τους στα μέτρα μας. 

Όταν τα "πρέπει" τον άλλων γίνονται δικά μας, τότε μόνο αποκτούν τη σημαντικότητά τους για μας. Διότι... όταν τα "πρέπει" των άλλων γίνονται δικά μας ο χρόνος και τον τρόπος εφαρμογής τους εξαρτάται μόνο από την δική μας επιθυμία.


Ελευθερία λοιπόν, σε αυτή την περίπτωση, δεν σημαίνει να αντιστεκόμαστε στα "πρέπει" των άλλων, αλλά να μπορούμε να τα μετασχηματίζουμε σε δικά μας.


Κερεντζής Λάμπρος


πινακας: Giorgio de Chirico

Σχόλια

Ο χρήστης Αλέξανδρος Ζήβας είπε…
Κύριε Κερεντζή, φιλικά σας γνωστοποιώ την με 25 βιβλία ιστοσελίδα μου : www.siopi.gr,
όπου, πλην άλλων, μπορείτε να βρείτε ό,τι αφορά στην ανθρώπινη, κυρίως, ψυχή - ψυχοdna....:
γεια και χαρά....!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ρατσισμός: Αίτια – Συνέπειες

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΝΣΤΡΟΥΚΤΙΒΙΣΜΟΣ

Η Γονεϊκότητα