Έλλειψη φροντίδας

ή,

Χρόνια παραμέληση.

Η Απόρριψη 2





Η απόρριψη εκφράζεται με την ελλιπή υποστήριξης των γονιών προς τα παιδιά τους.
Η υποστήριξη, μπορεί να πάρει μορφή, μόνο μέσα από το ενδιαφέρον το οποίο δείχνει ο γονέας προς το παιδί του σε καθημερινή βάση, τόσο σε οργανικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο. Το ενδιαφέρον του γονέα μπορεί να διαμορφώσει την γονεϊκή σχέση έτσι ώστε να κυριαρχεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη και ο σεβασμός, στοιχεία τα οποία χρειάζεται το παιδί για την ψυχοκοινωνική του ανάπτυξη.
Το ενδιαφέρον εκφράζεται τόσο με την τρυφερότητα και την αγάπη όσο και με την θέσπιση κανόνων και απαγορεύσεων, δηλαδή με την θέσπιση ορίων μέσα στα οποία το παιδί μπορεί να αναπτύξει με ασφάλεια την ταυτότητα του.

Η παραμέληση σημαίνει ακριβώς το αντίθετο,
δηλαδή
απουσία υποστήριξης του παιδιού,
ή ασύμμετρες άκαιρες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος οι οποίες δεν έχουν να κάνουν με το ανάγκη του παιδιού όσο με τον ανάγκη του γονέα.

Η παραμέληση σημαίνει επίσης,
έλλειψη ορίων και σεβασμού των ψυχολογικών και κοινωνικών αναγκών του παιδιού.
Σημαίνει, δημιουργία μια σχέσης που στηρίζεται στο φόβο και την ανασφάλεια, στην έλλειψη εμπιστοσύνης και την αβεβαιότητα.

Στην περίπτωση της παραμέλησης και της έλλειψης ενδιαφέροντος ο γονέας μπορεί να είναι παρών σωματικά, οργανικά, αλλά συναισθηματικά είναι απών για δικούς του λόγους.
“Η μητέρα μου άφηνε το φαΐ στο τραπεζάκι του σαλονιού, με κλείδωνε στο σπίτι και έφευγε, πήγαινε στα μαγαζιά με τις φίλες της”.
“ Ο πατέρας μου ποτέ δεν ήρθε στο σχολείο για να με πάρει, ακόμα και όταν είχε χρόνο προτιμούσε να τον περάσει μπροστά στην τηλεόραση παρά μαζί μου, ποτέ δεν παίξαμε μαζί”
“ Εμένα μητέρα μου ήταν η γιαγιά μου η μάνα μου με άφηνε μετά από το χωρισμό και έκανε την ζωή της”
Αυτές είναι μερικές μαρτυρίες βιωμένης παραμέλησης και έλλειψης φροντίδας.

Για ένα παιδί που αισθάνεται παραμελημένο, ο χώρος και ο χρόνος χρωματίζεται από την απουσία του γονέα.
Η απουσία αυτή δεν βιώνεται μόνο σαν φυσική αλλά περισσότερο σαν ψυχολογική.
Η απουσία και μόνο αυτή είναι μια μορφή απόρριψης. μια μορφή παραμέλησης..
Η παραμέληση αποτελεί μια τακτική απόρριψης που δεν τραυματίζει απλά το παιδί αλλά το καθιστά και ανίσχυρο στο κοινωνικό παιχνίδι.
Το καθιστά πάντα ευάλωτο στην σχέση με τους άλλους
Το τοποθετεί στην θέση της προσδοκίας της αποδοχής και το αναγκάζει να υιοθετεί την ανάλογη συμπεριφορά, σε κάθε καινούργια σχέση.

Γι' αυτό
Η αίσθηση της παραμέλησης δεν είναι μια προσωρινή εμπειρία για μερικά παιδιά, αλλά μια εμπειρία που μπορεί να τους ακολουθεί για μεγάλο μέρος της ζωής τους νιώθοντας ότι τα απορρίπτουν, ή τα κατακρίνουν.
Γι' αυτό
Η αίσθηση της παραμέλησης είναι μια αίσθηση συνεχής και μπορεί να επηρεάσει διαχρονικά την σχέση του παιδιού με τον εαυτό του καθώς και την σχέση με τους άλλους.
Γι' αυτό
Τα παιδιά που έχουν βιώσει την έλλειψη φροντίδας διαλέγουν την μοναξιά, διότι μέσα σε αυτή νιώθουν πιο ασφαλή, αλλά είναι μόνα.
Γι' αυτό
Το παραμελημένα παιδιά προτιμάνε να είναι μόνα, προτιμάνε να κρατάνε τον εαυτό τους χωριστά.
Φοβούνται την αναβίωση της αρχικής παραμέλησης και της αδιαφορίας.

Σχόλια

Ο χρήστης Valisha είπε…
Η απόρριψη μπορει να εκδηλωθει και με μια μασκα ενδιαφέροντος. Δυστυχώς πολλοί γονείς εφαρμόζουν αυτη την τακτικη, με αποτέλεσμα, συναισθηματικά ανάπηρους ανθρώπους, που είναι αδύναμοι να διαχειριστούν τον εαυτό τους. Εκπληκτικο!!!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
χαιρομαι ΠΑΡΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ που ανακαλυψα αυτο το μπλογκ
Ο χρήστης Λάμπρος Κερεντζής είπε…
Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια Ψυχασθενή
Ο χρήστης Λάμπρος Κερεντζής είπε…
Valisha Η μάσκα ενδιαφέροντος έχει να κάνει με την απόσταση ανάμεσα στο εσωτερικό και το εξωτερικό k;osmo του γονέα. Ανάμεσα στο είμαι και το φαίνομαι. Αυτό σημαίνει ότι ο γονέας βρίσκεται σε διχασμό όσον αφορά την στάση που πρέπει να κρατήσει, η οποία με την σειρά της εκφράζει την παλινδρόμηση του σε παλαιά στάδια ανάπτυξης του, όπως το παιδικό,ή το εφηβικό μέσα στην σχέση με το παιδί του. Σε αυτή την περίπτωση δεν έχουμε να κάνουμε με μια σχέση ενήλικα-ανήλικου, αλλά ανήλικου με ανήλικο

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ρατσισμός: Αίτια – Συνέπειες

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΝΣΤΡΟΥΚΤΙΒΙΣΜΟΣ

Η Γονεϊκότητα