Ψυχιατρεία 4


Τον Απρίλιο του 2008 το Παρατηρητήριο για τα Δικαιώματα στο Χώρο της Ψυχικής Υγείας ανέλαβε δράση, μεταφέροντας τις καταγγελίες πολυάριθμων ανθρώπων που είχαν απευθυνθεί \επώνυμα σ’ αυτό, καταγγέλλοντας – καταρχήν στην αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Υγείας – απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης και «θεραπείας» σε τρεις γνωστές ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές της Βόρειας Ελλάδας και ζητώντας άμεση και διεξοδική αυτοψία στους καταγγελλόμενους χώρους,. Πρόκειται συγκεκριμένα για τις κλινικές της Θεσσαλονίκης Άγιος Γεώργιος στο Πανόραμα και Αγία Μαρίνα στην Περαία και την κλινική Σπινάρη στην Κοζάνη.
Οι καταγγελίες των ανθρώπων που απευθύνθηκαν στο Παρατηρητήριο αφορούσαν σε:

Ø παντελή έλλειψη προαυλισμού και λήψης κανονικών αδειών εξόδου των νοσηλευομένων στον Άγιο Γεώργιο και την Αγία Μαρίνα επί ολόκληρα χρόνια,


Ø άτυπες (παράνομες) κρατήσεις νοσηλευομένων εν είδει ακούσιου εγκλεισμού χωρίς εισαγγελική παρέμβαση και στις τρεις κλινικές,
Ø παράνομη άρνηση των κλινικών να δώσουν εξιτήριο σε εκούσιες νοσηλείες, αγνοώντας τα ανθρώπινα δικαιώματα των νοσηλευομένων και διασπείροντας ψευδείς πληροφορίες σε συγγενείς με σκοπό τον πειθαναγκασμό,

Ø υπερβολική χρήση ηλεκτροσόκ και φυσικής καθήλωσης (δέσιμο) και για καθαρά πειθαρχικούς λόγους (π.χ. ανυπακοή σε κανόνες της κλινικής ή «ενοχλητική» συμπεριφορά),

Ø αυστηρό περιορισμό των προσώπων του επισκεπτηρίου από το διευθυντή των κλινικών κατά απολύτως αυθαίρετο τρόπο, παρά την επιθυμία νοσηλευομένων να τα συναντήσουν

Ø απειλές εκ μέρους του διευθυντή της κλινικής Άγιος Γεώργιος προς φιλικό πρόσωπο νοσηλευομένου ότι θα απαγορευτεί οριστικά η επαφή μαζί του, αν ασκήσει ξανά κριτική προς την κλινική του

Ø άκριτη φαρμακευτική αγωγή υψηλών δόσεων

Ø συστηματική απόκρυψη και διασπορά ψευδών πληροφοριών στους νοσηλευοόμενους σε σχέση με τα δικαιώματά τους.


Η αυτοψία της αρμόδιας επιτροπής του Υπουργείου Υγείας έλαβε χώρα στις κλινικές Άγιος Γεώργιος και Αγία Μαρίνα το Νοέμβριο του 2008, αφού ειδοποιήθηκαν οι (αυτό το γνωρίζουμε ή το υποψιαζόμαστε;μου το είπε εμένα προσωπικά)των κλινικών (ενώ η κλινική «Σπινάρη» στην Κοζάνη δεν ελέγχθηκε για λόγους που δεν αναφέρθηκαν). Το αποτέλεσμα ήταν οι κλινικές να βρίσκονται σε ωραιοποιημένη κατάσταση, μέχρις του σημείου να βρίσκονται αναρτημένα κείμενα με τα δικαιώματα των ασθενών (!!!) σ’ αυτές, όπως ορίζει ο νόμος. Η Έκθεση της Επιτροπής στάλθηκε στο Παρατηρητήριο την Άνοιξη του 2009. Σ’ αυτήν επιβεβαιώνονται έμμεσα ή άμεσα τα περισσότερα από τα σημεία της καταγγελίας και συνιστώνται στους κλινικάρχες βελτιωτικά μέτρα, χωρίς ωστόσο δεσμευτικό χαρακτήρα, δηλαδή δεν αναφέρονται περαιτέρω συνέπειες, αν κάτι τέτοιο δε συμβεί.
Περίπου ένα μήνα μετά την αυτοψία οι συνθήκες στις κλινικές ήταν ακριβώς οι ίδιες με πριν. Κανένα βελτιωτικό μέτρο δεν προωθήθηκε στην πράξη και βεβαίως τα τρίπτυχα με τα δικαιώματα των ασθενών εξαφανίστηκαν από τα «εμφανή μέρη των κλινικών». Οι ασθενείς του Αγίου Γεωργίου και της Αγίας Μαρίνας συνεχίζουν να μην προαυλίζονται, πολλοί απ’ αυτούς εξακολουθούν να κρατούνται παράνομα παρά τη θέλησή τους στις κλινικές σε συνθήκες απαράδεκτης βίας και καταπάτησης δικαιωμάτων, και οι συγγενείς τους παραμένουν σε άγνοια σε σχέση με το νόμο και τις παρανομίες που διαπράττονται σ’ αυτές.
Το Παρατηρητήριο απευθύνεται με νέα του έκθεση στο Υπουργείο, περιγράφοντας αυτή τη συνθήκη και προετοιμάζει περαιτέρω παρεμβάσεις με στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των ανθρώπων που ζουν σ’ αυτούς τους χώρους, ενώ δεν υπάρχουν δημόσια θεραπευτήρια με υποδομή και άποψη για την ουσιαστική βοήθειά τους.
Αν επιθυμείτε, μπορείτε να υποστηρίξετε ως πολίτης την προσπάθεια αυτή, υπογράφοντας στο παρακάτω χαρτί ή στέλνοντας ηλεκτρονικά τη θέση σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Παρατηρητηρίου paratiritiriopsy@yahoo.com. Στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση μπορείτε να απευθύνετε διευκρινιστικές ή άλλες ερωτήσεις ή σχόλια σε σχέση με τη συγκεκριμένη δράση.
ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Υποστηρίζω το Παρατηρητήριο για τα Δικαιώματα στο Χώρο της Ψυχικής Υγείας στην περαιτέρω προώθηση του θέματος της προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων των νοσηλευόμενων στις κλινικές Άγιος Γεώργιος στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης, Αγία Μαρίνα στην Περαία Θεσσαλονίκης και Σπινάρη στην Κοζάνη, με κάθε νόμιμο μέσο.
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΟΝΟΜΑ –ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΙΔΙΟΤΗΤΑ
Αναρτήθηκε από παρατηρητήριο

Σχόλια

Ο χρήστης Αγνή είπε…
Μου κάνει φοβερή εντύπωση για την κλινική Σπινάρη. Έτυχε να έχω μια εθελοντική συμμετοχή εκεί στο ξεκίνημά μου. Μου έκανε εντύπωση η καθαριότητα και η αγάπη που είχε ο κος Σπινάρης για τους νοσηλευόμενους.

Από την άλλη, είναι γνωστό ότι τα ψυχιατρικά ιδρύματα πολλές φορές καταπατούν δικαιώματα ανθρώπων. Και είναι απλά...τραγικό.

Μια πολύ καλή προσπάθεια τελευταία έγινε στη Θεσσαλονίκη από τον Κώστα Μπαϊρακτάρη με το πρόγραμμά του που υλοποίησε πολλές δράσεις. Αν θες, δες http://www.socialexclusion.gr/ και ρίξε μια ματιά στα τεύχη του περιοδικού.

Καληνύχτα!
Ο χρήστης κατερίνα είπε…
αγνή μη στέκεσαι στην επιφάνεια των πραγμάτων. πάντα να είσαι υποψιασμένοι από τους απαστράπτοντες εξωτερικούς ΄χωρους και τα ιλλουστρασιόν φυλλάδια.πίσω απ΄ όλα αυτά κρύβεται ο θάνατος. θάνατος πρώτα ψυχικός κι ύστερα ο σωματικός. δεν έχω άοψη από την κλινική σπινάρη, αν κι έχω ακούσει πολλά από προσωπικό που ήταν εκεί κι έφυγε. έχω όμως άποψη κι εμπειρία από κλίνικές ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ. όπου πηγαίνουν άνθρωποι για αποκατάσταση - όχι απαραίτητα με πρόβλημα ψυχικής ανισορρπίας - για αποτοξίνωση, αποκατάσταση - εγκεφαλικά κ. ά., που θα μπορούσαν να είχαν θεραπευθεί στην τελική- και σε χρόνο ρεκόρ φεύγουνε στα φέρετρα, και όχι μόνο. με αλλοιωμένα τόσο τα εξωτερικά χαρακτηριστικά τους, που δεν αναγνωρίζονται. κι όμως αυτοί οι δήθεν γιατροί επιχειρηματίες, περιστοιχίζονται από τις κατα καιρούς εξουσίες, ρηματοδοτούνται για το θεάρεστο έργο τους, και το χειρότερο ποιό είναι? εκτός του ότι λαμβάνουν τη σύνταξη ή το επίδομα του ασθενούς για όσο καιρό είναι εκεί και των συγγενών, και χωρίς να υπάρχει ούτε καν η στοιχειώδης ιατροφαρμακευτική φροντίδα-όχι παρακολούθηση-πολυτέλεια το σπόρ- δεν κυκλοφορεί ούτε πιεσόμετρο- διεκδικούν και επιπλέον χρήματα από τα ασφαλιστικά τους ταμεία, τα οποία πληρώνουμε εμείς-δηλαδή οι συγγενείς και όλοι οι άνθρωποι που ζούν σ΄αυτήν την παράλογη χώρα. ΔΗΛΑΔΗ ΚΑΙ ΔΑΡΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΡΕΜΑΣΜΕΝΟΙ !!!! αυτά για τον κύριο .....ψυχίατρο και τις επιχειρήσεις του!! και όλες αυτού του είδους είναι στο ίδιο βεληνεκές. πάντα θα ξεφεύγουν παρόλες τις καταγγελίες,και πάντα θα διεκδικούν.. edo είναι ellada!!

κατερίνα
Ο χρήστης Ευαγγελία είπε…
Καλημέρα σας,

Θα ήθελα να παρακαλέσω οποιονδήποτε μπορεί, να με βοηθήσει. Ο παππούς μου πάσχει από προχωρημένη άνοια, αυτό έχει ξεκινήσει εδώ και 7 χρόνια και σταδιακά εξελίχθηκ, με αποτέλεσμα ο παππούς μου να μην αναγνωρίζει ούτε τους οικείους του και να δυσκολεύεται να εκτελέσει απλές καθημερινές λειτουργίες. Οι γονείς μου αποφάσισαν την είσοδό του σε κλινική, συγκεκριμένα στην κλινική Σπινάρη στην Κοζάνη. Εγώ ενημερώθηκα προ ολίγου, δεν μένω μαζί τους, δεν είχα ιδέα για την απόφασή τους. Ήξερα ότι το είχαν σκεφτεί κι αυτό ως ύστατη λύση, αλλά δεν περίμενα ότι θα κατέληγαν σ'αυτή την απόφαση. Μόλις διάβασα στο άρθρο σας για τις καταγγελίες στις κλινικές που αναφέρονται και έχω ανησυχήσει πάρα πολύ. Δεν θέλω με τίποτα ο παππούς μου να περάσει άσχημα εκεί μέσα, με τον οποιονδήποτε τρόπο.
Σας παρακαλώ, επειδή βλέπω το 2009 ως ημερομηνία δημοσίευσης του άρθρου, αν γνωρίζει κάποιος κάτι σχετικά με το τι συμβαίνει σήμερα στην κλινική Σπινάρη της Κοζάνης, τις συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης, την συμπεριφορά γιατρών και νοσηλευτών απέναντι στους ασθενείς, ας μου γράψει κάτι. Είναι πολύ επείγον. Ο παππούς μου μπαίνει αύριο το πρωί στην κλινική και είμαι τρομοκρατημένη μετά απ'αυτό που διάβασα. Αν είχα ενημερωθεί νωρίτερα από τους γονείς μου, θα είχα κάνει έρευνα πολύ νωρίτερα. Σας παρακαλώ πολύ, οποιαδήποτε πληροφορία θα ήταν πάρα πολύ χρήσιμη.
Σας ευχαριστώ όλους ειλικρινά εκ των προτέρων. Ζητώ συγγνώμη για τον επιτακτικό τόνο του σχολίου, αλλά πραγματικά είναι πολύ επείγον να μάθω κάτι, ο,τιδήποτε.
Και πάλι σας ευχαριστώ.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ρατσισμός: Αίτια – Συνέπειες

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΝΣΤΡΟΥΚΤΙΒΙΣΜΟΣ

Η Γονεϊκότητα