Ο χωρισμός
Το ζευγάρι 7


Κάθε σχέση είναι μια σχέση δύναμης. Μιας δύναμης η οποία καταναλώνεται μέσα στο ζευγάρι και στην τάση του ενός να επικρατήσει του άλλου και όχι στην διοχέτευση αυτής της δύναμης, από το ζευγάρι προς στο περιβάλλον. Ο χωρισμός είναι το αποτέλεσμα της σχέσης δύναμης, η οποία αναπτύχθηκε ανάμεσα στα μέλη του ζευγαριού. Σε αυτή την περίπτωση η δύναμη αποτελεί το περιεχόμενο της σχέσης. Η σχέση τρέφεται από την αντιπαλότητα και τον ανταγωνισμό, παρά από την εμπιστοσύνη και την συνεργασία. Τότε έχουμε να κάνουμε με τον φόβο, την έλλειψη εμπιστοσύνης, με την αμφιβολία για την ερμηνεία της καθημερινότητας, με τα διπλά μηνύματα, με ότι έχει βιώσει κάθε άτομο στην οικογένεια καταγωγής του.
Αν η σχέση, αποτελεί τον χώρο και το χρόνο όπου τα μέλη της έρχονται να ρυθμίσουν εκκρεμότητες οι οποίες έχουν σχέση με το παρελθόν του καθένα, το ζευγάρι γίνεται και ο χώρος όπου τα μέλη του ξαναδοκιμάζουν τις αποτυχημένες ενέργειες παρεξηγημένης ανεξαρτησίας και υποταγής, τις οποίες είχαν βιώσει στην οικογένεια καταγωγής τους. Σε αυτή την περίπτωση αυτό που εκφράζει ο καθένας μέσα στο ζευγάρι είναι ο τρόπος με τον οποίον έχει βιώσει τον εαυτό του, στην οικογένεια καταγωγής του. Την θέση που είχε σε αυτή και πως έμαθε αυτά που ξέρει για τον εαυτό του.
Στο ζευγάρι το κάθε μέλος ξαναβρίσκεται από την μια, μπροστά στο παρελθόν του και από την άλλη, μπροστά στο μέλλον του.
Στο παρελθόν του,
διότι μια καινούργια οικογένεια, όπως είπαμε, ξαναφέρνει στην επιφάνεια την παλιά, που σημαίνει τον παλιό τρόπο αντιμετώπισης του εαυτού και του άλλου.
Μπροστά στο μέλλον,
διότι το ζευγάρι αποτελεί μια ευκαιρία για τα μέλη του. Ευκαιρία να επανακαθοριστούν και να αυτοκαθοριστούν κάτω από καινούργιες συνθήκες οποίες τα ίδια δημιουργούν για τους εαυτούς τους καθημερινά.
Από την στιγμή που το παρελθόν του κάθε μέλους αποτελεί τον τρόπο ερμηνείας του μέλλοντος του ζευγαριού, τότε ο χωρισμός είναι αναπόφευκτος. Από την στιγμή που τα μέλη του ζευγαριού δεν καταλάβουν ότι ο χώρος που βρίσκονται απαιτεί από αυτά να τον δημιουργήσουν μέσα από την λειτουργία τους - που σημαίνει μια ενεργητική στάση απέναντι στον εαυτό και τον άλλον, που σημαίνει επίσης τον επανακαθορισμό των εξαρτήσεων από πρόσωπα και καταστάσεις - τότε η δύναμη της αδυναμίας του κάθε μέλους να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του ζευγαριού, επιφέρει τον χωρισμό.
Το ζευγάρι αποτελεί μια καινούργια διαλεκτική σχέση του ατόμου με τον άλλον και τον κόσμο, ξέχωρη από αυτό που έχει ζήσει μέχρι τώρα.
Το ζευγάρι είναι η παραγωγή του εαυτού σε ένα καινούργιο κοινωνικό πλαίσιο
. Είναι ένα καινούργιο διάστημα χωρικό και χρονικό της ελευθερίας καθώς και της ανελευθερίας, της υπερηφάνειας και της υποταγής, της συνεργασίας και της αντιπαλότητας, της ένωσης και του χωρισμού. Εξαρτάται από την επιλογή που κάνει το το κάθε μέλος της σχέσης ή και τα δύο μαζί και τις δυνατότητες που τους προσφέρει αυτή η επιλογή.
πίνακας:Georgia O Keeffe

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ρατσισμός: Αίτια – Συνέπειες

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΝΣΤΡΟΥΚΤΙΒΙΣΜΟΣ

Η Γονεϊκότητα