Το γιατί της βίας

Με τρεις κουβέντες η βία υπάρχει διότι μπορεί να προσφέρει. Είναι πολύ πιο γρήγορο και εύκολο να κτυπήσεις κάποιον και να πάρεις κάτι από το να του το ζητήσεις και να ρισκάρεις να σου αρνηθεί. Ο σεβασμός σε ορισμένους κανόνες, αποδοχή του ότι μπορείς να περιμένεις, ικανότητα να μπορείς να κάνεις συμφωνίες και να αποδεχθείς ότι δεν μπορείς να τα έχεις όλα και στο χρόνο που εσύ επιθυμείς, αυτά αποτελούν μια μάθηση αρκετά δύσκολο. Χτυπάω αυτό είναι σχετικά εύκολο.
Η έρευνα έχει αποδείξει ότι οι άνθρωποι γίνονται επιθετικοί και βίαιοι για να αποκτήσουν κάτι θετικό γι αυτούς (χρήματα, ακίνητα, προνόμια κ.λ.π.) Επίσης γίνονται βίαιοι για να αποφύγουν κάποια τιμωρία ( απειλώντας εκείνον που θα μπορούσε να τον τιμωρήσει, ή να τους καταδώσει), ή πολύ απλά είναι μια συμπεριφορά την οποία έχουν μάθει, παρακολουθώντας τους άλλους και παρατηρώντας ότι η βίαιη συμπεριφορά είναι αποτελεσματική.

Τι μπορεί να προκαλεί την βία

Διάφοροι παράγοντες μπορεί να συμβάλουν για την εμφάνιση της βίας. Ένας από τους πιο σημαντικούς είναι η μοντελοποίηση. Δηλαδή η παρατήρηση κάποιου άλλου ο οποίος επιδεικνύει μια βίαιη συμπεριφορά
Η τηλεόραση αποτελεί μια πηγή βίαιων μοντέλων συμπεριφοράς. Ιδού μερικά σημεία με τα οποία μπορούμε να κατηγορήσουμε τις τηλεοπτικές εκπομπές
Εκτός από το ότι εκφράζει και εκπέμπει νέες συμπεριφορές βίας, η τηλεόραση τονίζει αυτή την συμπεριφορά για την επίτευξη των στόχων της.
Η τηλεόραση απλοποιεί την βία ( δημιουργεί μια συνήθεια έτσι ώστε όταν κάτι στην αρχή το θεωρούμε βίαιο, μετά από καιρό δεν μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση)
Η τηλεόραση φτάνει μέχρι του σημείου να δικαιολογεί αυτή την βία, Οι καλοί είναι εξίσου βίαιοι όπως και οι “κακοί”
Μαθαίνοντας στα παιδιά μας τα οποία ακούν και βλέπουν αυτές τις εκπομπές,
στις οποίες η βία αποτελεί τον κανόνα,
ότι και η δικαιοσύνη επιτυγχάνεται μέσω της βίας.

Η ματαίωση

Η ματαίωση αποτελεί επίσης έναν άλλον παράγοντα ο οποίος μεγαλώνει τις πιθανότητες εκδήλωσης μια βίαιης συμπεριφοράς 'Όσο περισσότερο ένα πρόσωπο θεωρεί τον εαυτό του θιγμένο, απογοητευμένο τόσο περισσότερο είναι εύκολο να καταφύγει στην βία. Ιδίως αν ο στόχος της βίας θεωρηθεί πιο αδύναμος από τον ίδιο και τρέφει για αυτόν αρνητικά συναισθήματα. Όσο περισσότερο το θύμα μοιάζει στον επιτιθέμενο τόσο του δημιουργεί θετικά συναισθήματα και μπορεί να του γλυτώσει.

Η επιρροή της ομάδας

Μία επιθετική ομάδα μεγαλώνει την πιθανότητα κάθε μέλος της να είναι και αυτό βίαιο. ΄Ένας βασικός κανόνας ο οποίος διέπει τις ομάδες βίαιες ή μη και ο οποίος αποτελεί παγίδα για το άτομο είναι η συμμόρφωση με αυτή, η ομοιογένεια.
Σκεφτείτε ότι η ομάδα στην οποία ανήκετε ψηφίζει μια πρόταση και εσείς είσθε ενάντια.....Ότι είναι αργά και όλοι θέλουν να γυρίσουν σπίτι τους και εσείς έχετε τις αντιρρήσεις σας. Αρχίζετε να πιστεύεται πως κάνετε λάθος διότι όλοι οι όλοι είναι σύμφωνοι. Ρισκάρετε να μην αρέσει αυτή η συμπεριφορά σας στους άλλους και μπορεί να θυμώσουν μαζί σας.
Η τάση για κάθε μέλος της ομάδας να ακολουθήσει το ρεύμα τον στόχο της ομάδας είναι πολύ ισχυρή. Ιδίως όταν μια διαφωνία λαμβάνεται σαν μια προσωπική αντίρρηση και οδηγεί σε συγκρούσεις οι οποίες δεν βοηθάνε το μέλος που αμφισβητεί τον νόμο της ομάδας. Σκεφτείτε λοιπόν ότι είσθε μέλος μια βίαιης ομάδας και ο αντίκτυπος της διαφωνίας σας σας φέρνει μπροστά σε μια κατάσταση πολύ σοβαρότερη από μια διαφωνία.
Ομοίως όταν είμαστε μέλος μια βίαιης ομάδας έχουμε την τάση να αισθανόμαστε λιγότερη υπευθυνότητα και προσωπική συμμετοχή στις αποφάσεις της ομάδας. Δεν είμαστε μόνοι, αυτό μας κάνει λιγότερο να κατηγορήσουμε τον εαυτό μας για τα πεπραγμένα της ομάδας. Στο μυαλό μας κυριαρχεί η ιδέα ότι κάθε μέλος της ομάδας παίρνει ένα μέρος της ευθύνης των αποφάσεων και των ενεργειών της, μόνο ένα κομμάτι. Με αυτή την σκέψη μπορώ να αισθάνομαι λιγότερο υπεύθυνος, λιγότερο ότι έχω προβεί σε ένα σφάλμα και κατά συνέπεια δέχομαι να κάνω πράγματα τα οποία ποτέ δεν θα έκανα αν ήμουν μόνος μου, διότι η ευθύνη των ενεργειών μου θα έπεφταν μόνο επάνω μου.
πίνακας: Romedios Varo

πηγή: http://www.webdlambert.com/violence_adolescent.html

Σχόλια

Ο χρήστης galazia_sfaira είπε…
Πόσο ευκολα γινονται ολα στην αγέλη...χωρίς ατομική ευθύνη!!
Ο χρήστης ΣΤΡΑΤΗΣ ΠΑΡΕΛΗΣ είπε…
Μαθαίνω Λάμπρο και μ' αρέσει!
Σ' ευχαριστώ!
Ο χρήστης Λάμπρος Κερεντζής είπε…
Χαιρομαι Στρατή που συμβάλλω σε αυτό σε ευχαριστώ και πάλι.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ρατσισμός: Αίτια – Συνέπειες

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΝΣΤΡΟΥΚΤΙΒΙΣΜΟΣ

Η Γονεϊκότητα