Η Βια είναι μολυσματική



.........Αν ρίξουμε μια ματιά στα όσα είπαμε, αντιλαμβανόμαστε ότι η βία, απαρχής αποκαλύφθηκε σαν κάτι εξόχως μεταδόσιμο. Η τάση της να εφαρμόσει ενάντια σε ένα υποκατάστατο αντικείμενο, ελλείψει του κανονικού μπορεί να περιγραφεί σαν ένα είδος μόλυνσης. Παραμένοντας σε πολύχρονη καταστολή, η βία καταλήγει να διαδοθεί στο περίγυρο' αλίμονο τότε σε όποιον βρεθεί στον κύκλο της. Οι τελετουργικές προφυλάξεις αποσκοπούν από την μια μεριά να προλάβουν αυτού του είδους την διάχυση, και από την άλλη να προστατεύσουν, στο μέτρο του εφικτού, εκείνους που βρίσκονται αίφνης υπό το κράτος μιας κατάστασης τελετουργικής μόλυνσης, δηλαδή βίας.

Η παραμικρή βία μπορεί να επιφέρει μια κατακλυσμική κλιμάκωση. Έστω κι αν αυτή η αλήθεια, ισχύουσα ακόμα, επέβη δυσδιάκριτη, τουλάχιστον στην καθημερινή μας ζωή γνωρίζουμε ότι το θέμα της βίας έχει κάτι το “μολυσματικό”. Εντούτοις είναι σχεδόν αδύνατον ενίοτε να ξεφύγει κανείς από αυτή την μόλυνση.  

Απέναντι στην βία, η έλλειψη ανεκτικότητας μπορεί να αποδειχθεί εξ ίσου μοιραία, τελικά, με την ανεκτικότητα. 
 
Όταν η βία αποβαίνει έκδηλη, υπάρχουν άνθρωποι που της παραδίδονται ελεύθερα, μάλιστα με ενθουσιασμό' υπάρχουν άλλοι που αντιτάσσονται στις προόδους της' αλλά συχνά αυτοί είναι που της επιτρέπουν να θριαμβεύει. Κανένας κανόνας δεν έχει καθολική ισχύ, καμία αρχή εντέλει δεν αντιστέκεται. Υπάρχουν στιγμές όπου τα φάρμακα είναι όλα αποτελεσματικά, η αδιαλλαξία όπως και ο συμβιβασμός' υπάρχουν άλλες αντίθετα όπου όλα είναι μάταια' το μόνο που καταφέρνουν είναι να διογκώνουν το κακό που ήθελαν να προλάβουν.

Καθώς φαίνεται, φτάνει πάντα η στιγμή που δεν μπορούμε να αντιταχθούμε στην βία παρά μόνο καταφεύγοντας σε μια άλλη βία' δεν έχει σημασία αν επιτυγχάνουμε ή αποτυγχάνουμε, αυτή που κερδίζει είναι πάντα η βία. 

Η βία έχει εξαιρετικά μιμητικά αποτελέσματα, άλλοτε άμεσα και θετικά, άλλοτε έμμεσα και αρνητικά. 

 Όσο οι άνθρωποι πασχίζουν να την αποτινάξουν, τόσο την τροφοδοτούν' μετασχηματίζει σε μέσα δράσης τα εμπόδια που νομίζουμε ότι της αντιτάσσουμε' μοιάζει με φλόγα που καταβροχθίζει ότι ρίχνουμε επάνω της με την πρόθεση να την σβήσουμε...........

Απόσπασμα 
από το βιβλίο του

Rene Girard
Το εξιλαστήριο θύμα
Η βία και το ιερό
πίνακας: Σαλβατορ Νταλί
600 × 379 - eaglestorm.blog.jeuxvideo.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ρατσισμός: Αίτια – Συνέπειες

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΝΣΤΡΟΥΚΤΙΒΙΣΜΟΣ

Η Γονεϊκότητα