Η Ισχύς του πατέρα



Ο πατέρας αποτελεί την ραχοκοκαλιά της διαδικασίας κοινωνικοποίησης του παιδιού, διότι, εκείνος είναι που θα θέσει τα όρια με την παρουσία του. Η σημαντικότητα της παρουσίας του απορρέει από την ισχύ, που του παράσχει ο κοινωνικός του ρόλος. Μέσω αυτής της ισχύος μπορεί να βάλει τα όρια, τα οποία έχει απόλυτη ανάγκη το παιδί για να κτήση την ταυτότητα του.

Η ισχύς του πατέρα η οποία εκφράζεται όμως, μόνο με διάφορες μορφές βίας (ψυχολογική, σωματική) αποτελεί μ' ένα τρόπο συρρίκνωση της σημαντικότητας της παρουσίας του και υποτίμηση των άλλων χαρακτηριστικών τα οποία περικλείει ο ρόλος του.

Επίσης η προσφυγή σε βίαιους τρόπους και μεθόδους δεν αποτελεί το μέσον για να δηλώσει την παρουσία του δίπλα στο παιδί, αλλά ένας τρόπος που δηλώνει την απουσία ίδιου του παιδιού. Διότι η βίαιη εξουσία του πατέρα μειώνει το ενδιαφέρον που εισπράττει το παιδί και μεγαλώνει την αίσθηση ασημαντότητας του μέσα στην σχέση.

Η ισχύς του πατέρα είναι καλό να εκφράζεται περισσότερο μέσα από το κύρος του, το οποίο απορρέει από μια υποστηρικτική συμπεριφορά και στάση και όχι από την βίαιη επιβολή της γνώμης του ή από επί μέρους επεμβάσεις χωρίς σταθερότητα και χαρακτήρα.

Το κύρος του πατέρα εκφράζεται περισσότερο μέσα από την σταθερότητα, την συνέπεια και την υπευθυνότητα της παρουσίας του μέσω των λόγων και των πράξεων του, όχι μόνο στην σχέση με το παιδί του, αλλά και στην σχέση του, με τους άλλους μέσα και έξω από την οικογένεια.

Κερεντζής Λάμπρος

Πίνακας: Jerzy Ruszczynski


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ρατσισμός: Αίτια – Συνέπειες

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΝΣΤΡΟΥΚΤΙΒΙΣΜΟΣ

Η Γονεϊκότητα