Τα Οικογενειακά Γεγονότα




Ονομάζουμε οικογενειακά γεγονότα τα γεγονότα αυτά που έχουν διαδραματιστεί και επηρεάσει την εξέλιξη τις οικογένειας καθώς και των μελών της. Ξεκινώντας από την γνωριμία, τον έρωτα, την σχέση, συνεχίζοντας με το γάμο, την γέννηση κάθε παιδιού, τις αρρώστιες, τον θάνατο των παππούδων, ξετυλίγεται μέσα στο χρόνο, η ιστορία της οικογένειας με την μεγαλοπρέπεια που της αρμόζει.

Τα συμβάντα αυτά θεωρούνται γεγονότα που συγκροτούν την ιστορία της οικογένειας και διακοσμούν την ανάπτυξη και την κατεύθυνση του κάθε μέλους της.  Επίσης είναι γεγονότα ζωής που μπορεί να στιγματίζουν την πορεία την δικιά της και των μελών της, δίνοντας ώθηση στην εξέλιξη του οικογενειακού σεναρίου, καθορίζοντας το χωρίς τις περισσότερες φορές, να γίνεται συνειδητό. 

Έτσι όταν η οικογένεια αρχίζει να ξετυλίγει το κουβάρι της  ιστορίας της, η μια περίοδος διαδέχεται κάποια άλλη και αυτή η άλλη, από κάποια άλλη, οι οποίες προσδιορίζονται από την σημαντικότητα των συμβάντων ανάμεσα στα μέλη της. Τα συμβάντα αυτά, σαν οικογενειακά γεγονότα αφορούν την ευρύτερη οικογένεια καθώς και την πυρηνική. 

 Η επίδραση κάθε οικογενειακού γεγονότος μπορεί να ταξιδεύσει διαχρονικά και να επηρεάσει την λειτουργία της οικογένειας ακόμα και αν αυτό έχει συμβεί πολλά χρονιά πριν. Μπορεί να ακολουθεί ένα μέλος της οικογένειας και να το επηρεάζει στις επιλογές που θα κάνει στο μέλλον. Αυτή τη διαχρονική λειτουργία του, αποτελεί στοιχείο που την καθορίζει περιορίζοντας την συγχρόνως. 

Τα γεγονότα σαν τέτοια αφήνουν τα χνάρια τους σαν τατουάζ. Εγγράφονται στην σάρκα του μυαλού και των οποίων οι έγραφες είναι διαφορετικές από το ένα μέλος στο άλλο. Γεγονότα που μπορεί να περιοριστούν ανάμεσα σε δυο μέλη της οικογένειας ή να βιωθούν από όλα τα μέλη. Έχουν σχέση με τον τρόπο λειτουργίας της οικογένειας και διαμορφώνουν το συναισθηματικό της τοπίο. Γεγονότα συνειδητά και ασυνείδητα που αποτελούν το φανερό αλλά και κρυφό περιεχόμενο της οικογένειας.

Πολλές φορές υπάρχουν γεγονότα τα οποία παραμένουν κρυφά. Η μια γενεά δεν τα μεταφέρει στην άλλη για διάφορους λόγους, αλλά δεν παύουν παρ’ όλη την μυστικότητα τους να επενεργούν στην πραγματικότητα και να την επηρεάζουν. Αυτό συμβαίνει διότι ένα γεγονός μπορεί να κρατηθεί κρυφό από την μια γενιά στην άλλη, δεν μπορεί όμως να αποκρυφθεί το συναίσθημα που έχει προκαλέσει, το οποίο εκφράζεται μέσα από συμπεριφορές, λόγια, και ιδέες που επενεργούσαν στην πραγματικότητα και στην λειτουργία της οικογένειας φανερά. Το κρυφό λοιπόν αποτέλεσε πάντα ένα στοιχείο σημαντικό τόσο για τον τρόπο αντιμετώπισης του, όσο και για την ικανότητα του να επηρεάζει την εξέλιξη της οικογένειας.

Οι χωρισμοί, οι αρρώστιες, οι εξαρτήσεις κ. λ. π. είναι γεγονότα που τα συναντάμε στην οικογένεια παραγωγής καθώς στην οικογένεια αναπαραγωγής και τα βλέπουμε να επαναλαμβάνονται, χωρίς να τους δίνουμε την πρέπουσα σημασία. Χωρίς να κάνουμε τις διασυνδέσεις που χρειάζονται για να δούμε το εύρος του οικογενειακού πλέγματος που μας περιβάλλει και τελικά μας καθορίζει.

Οι επαναλήψεις μορφών σχέσεων που παρατηρούμε, από γενεά σε γενεά σε πολλά οικογενειακά ιστορικά, σημαίνει ότι και στην μια και στην άλλη γενεά παίχτηκε το ίδιο σενάριο με μικρές διαφορές. Δηλαδή στην δεύτερη γενιά αναβίωσε το ίδιο συναισθηματικό πεδίο με την πρώτη. Αυτή η επανάληψη των γεγονότων, όσο και αν την προσπερνάμε, στην ουσία μαρτυρά την εξάρτηση και την δέσμευσή μας από καταστάσεις, από οικογενειακά γεγονότα που νομίζουμε ότι δεν έχουν καμιά σημασία για εμάς, αλλά είναι εδώ για να μας επηρεάσουν.

Είναι γεγονότα τα οποία λειτουργούν σαν στοιχεία που συμμετέχουν στην συγκρότηση της ταυτότητας μας, έτσι ώστε να γινόμαστε ασυνείδητοι κομιστές μέσα στο χρόνο, συναισθηματικών οικογενειακών φορτίων που επαναλαμβάνουν σενάρια ζωής που μας καθορίζουν. Γεγονότα τα οποία φαίνεται ότι ασκούν μια ισχύ σε ψυχικό και σε κοινωνικό επίπεδο. Ασκούν μια «κρυφή γοητεία». Εμπεριέχουν τον «μύθο» της οικογένειας και επιζητούν αποδείξεις πιστότητας από εμάς, όσον αφορά τις «αρχές» που την διέπουν.

Σε κάθε  οικογενειακό γεγονός, κάθε μέλος της οικογένειας έχει την συμμετοχή του. Κάθε οικογενειακή κατάσταση καθορίζεται και καθορίζει το κάθε μέλος ξεχωριστά. Έτσι ένα πλήθος από οικογενειακά γεγονότα, διακινούνται και ανασάνουν στις διασυνδέσεις των μελών της οικογένειας, τις περισσότερες φορές σαν συνδετικού κρίκοι που εξασφαλίζουν την συνοχή της, αλλά και σαν όρια που επιζητούν την χωρίς αντίρρηση προσαρμογή και την πίστη σε αυτά.

Ένα πλήθος από οικογενειακά γεγονότα συγκροτούν την ιστορία της. Απλώνουν τα αόρατα και ορατά πλοκάμια τους πάνω και κάτω από το δέρμα του νέου μέλους της, το οποίο προσπαθεί να διαμορφώσει και να οργανώσει την ζωή του ακουμπώντας πάνω σε αυτά, χωρίς να γνωρίζει την σημασία που έχουν για αυτόν, χωρίς, πολλές φορές να γνωρίζει ότι έχουν υπάρξει…


Κερεντζής Λάμπρος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ρατσισμός: Αίτια – Συνέπειες

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΝΣΤΡΟΥΚΤΙΒΙΣΜΟΣ

Η Γονεϊκότητα