Ναρκωτικά και Οικονομία 3
Στην δυτική Αφρική


Η διακίνηση ναρκωτικών και το βρώμικο χρήμα έχει γίνει μια οικονομία υπό άνθηση στην δυτική Αφρική. Ένα έγκλημα οργανωμένο από τα πιο υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια των κρατών.
Σχεδόν όλες οι χώρες της δυτικής Αφρικής βρίσκονται σήμερα στην αγκαλιά της ναρκω-οικονομίας Το οργανωμένο έγκλημα έχει γνωρίσει μια πρωτοφανή ανάπτυξη σε αυτή την περιοχή της αφρικανικής ηπείρου.


Το Μπενίν στο κέντρο του κυκλώνα


Το κράτος του Μπενίν, παλιά αποικία της Γαλλίας, από την εγγύτητά της με τον γιγάντιο γείτονα του την Νιγηρία αποτελεί εδώ και πολύ καιρό το κέντρο διακίνησης Νιγηριανών εμπόρων ναρκωτικών. Επίσης αποτελεί κέντρο των διακινητών της Γκάνας οι οποίοι προτιμούν να κάνουν την διακίνηση μέσω αυτού του κράτους για να τα μεταφέρουν στην Ευρώπη. Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και οι ίδιοι οι κάτοικοι του Μπενίν και μάλιστα υψηλά πρόσωπα υπέρ άνω πάσης υποψίας, συμμετέχουν σε αυτό το επικερδές εμπόριο περισσότερο από τους άλλους δημιουργώντας συνωμοτικές σχέσεις με έμπορους του Λιβάνου ή γενικά Ινδο-Πακιστανούς. Αυτή η κατάσταση υποχρεώνει της αρχές του Μπενίν να διπλασιάσουν την επαγρύπνηση τους στον πόλεμο που έχουν κηρύξει ενάντια στην διακίνηση.


Ένας από τους συμπατριώτες μας ο οποίος είχε έρθει για να συναντήσει άτομα με σκοπό να κάνουν επιχειρήσεις μαζί του, είδε να του παραδίδουν στο ξεκίνημα της συνεργασία του μαζί τους, μια βαλίτσα. Επειδή αυτή η βαλίτσα ήταν πολύ βαριά είχε την φαεινή ιδέα να την ανοίξει και να ανακαλύψει ότι αυτή ήταν γεμάτη με ναρκωτικά” διηγείται ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης με πόστο στο Cotonou . Πρόσφατα επίσης ένα διακινητής ο οποίος είχε καταπιεί μπαλάκια ναρκωτικών συνελήφθει στο διεθνές αεροδρόμιο της Cardinal Bernadin Gantin.


Το φαινόμενο αυτό δεν είναι καινούργιο και είναι πολύ μακριά από το να θεωρείται ψέμα. Μπορούμε να πούμε ότι οι διακινητές ναρκωτικών ευρίσκουν τρόπους όλο και πιο έξυπνους για να περάσουν τα σύνορα, ώστε να να έχουμε όλο και λιγότερες συλλήψεις.


Οι βρώμικοι αστυνομικοί

Τον Αύγουστο του 2007 μια βάρκα ξεβράστηκε στις ακτές του Grada Poro και Ouidah αφού είχε αναποδογυρίσει μαζί με τους επιβαίνοντες της. Από τους επιβαίνοντες κατάφεραν να ξεφύγουν οι περισσότεροι αφήνοντας δυο από αυτούς πίσω. Από την βάρκα πολλά κιλά ναρκωτικών έπεσαν μέσα στην θάλασσα και πολλοί από τους εκεί κατοίκους δεν δίστασαν να τα μαζέψουν πριν φθάσει η αστυνομία. Μεταξύ των αστυνομικών επίσης βρέθηκαν μερικοί οι οποίοι δεν δίστασαν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση. Στο σύνολό τους λοιπόν 53 κάτοικοι και 8 αστυνομικοί λειτουργοί συνελήφθησαν και καθαιρέθηκαν μεταξύ των οποίων ο Γενικός διευθυντής της εθνικής αστυνομίας (DGPN) Αντοιν Ανζονχουμνέ.


Σήμερα στο Μπενίν βρίσκουμε διακινητές των ναρκωτικών γνωστούς παντού ακόμα και μέλη της βουλής, δηλαδή βουλευτές οι οποίοι χρησιμοποιούν το αξίωμά τους με σκοπό να μπορούν να κάνουν εμπόριο ναρκωτικών χωρίς να τους υποψιάζονται και χρησιμοποιούν αυτά τα λεφτά που κερδίζουν για να αγοράσουν την ψήφο των συμπολιτών τους.” λέει ο Αρνό Χουσού έμπορος στη διεθνή αγορά του Dantokpa στη Cotonou.


Τα καθεστώτα της διακίνησης

Εξ αιτίας της μακράς κοινωνικοπολιτικής κρίσης στην Guinee-Bissau η χώρα εξαρτήθηκε από το εμπόριο των ναρκωτικών και δεν έγινε μόνο το δοχείο, δηλαδή ο αποδέκτης αλλά και ο διακινητής γενικά των ναρκωτικών τα οποία προέρχονται από την λατινική Αμερική ευνοημένη από την πτώση του καθεστώτος του Λανσάνα Κοντέ του οποίου η φήμη ήταν επίσης, ως αναφορά τα ναρκωτικά και την διακίνησή τους, πολλή κακή. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και ο γιος του, Ουσμάν Κοντέ στρατηγός του στρατού της Γουινέας, είχε συλληφθεί και φυλακιστεί από τον πρώην πρόεδρο Ντάβις Καμάρα πριν την έξωσή του από την εξουσία.


Με τον ίδιο τρόπο, όπως η οικονομία ητς Guonee και η Guinee-Bissau, η οικονομία του Togo επέζησε χάρις στο οργανωμένο έγκλημα κατά την διάρκεια του οικονομικοί αποκλεισμού της από την ευρωπαϊκή ένωση. Κατά την διάρκεια αυτών των χρόνων του ευρωπαϊκού αποκλεισμού ενάντια στο καθεστώς του Κνασσινκβέ Ευαδεμά, η πρωτεύουσα Lome μάζεψε όλους του διακινητές από όλες τις εθνικότητες. Ακόμα και αν οι Λιβανέζοι είναι οι πρωταθλητές και διατηρούν τα πρωτεία διακίνησης σε όλες τις κατηγορίες.


Aqmi το σταυροδρόμι της διακίνησης


Με την δημιουργία της al Qaida στο Ισλαμικό Μαλγκρέμπ (Aqmi) οι δρόμοι των ναρκωτικών πολλαπλασιάστηκαν στην δυτική Αφρική. Το Aqmi παίρνει μέρος στην διακίνηση των ναρκωτικών όπως και των τσιγάρων και των όπλων. Το Mali το οποίο υποφέρει από τις οικονομικές επιπτώσεις οι οποίες προέρχονται λόγο των απαγωγών δυτικών πολιτών που συμβαίνουν στο έδαφός τους από ομάδες ισλαμιστών, ισορροπεί το κόστος αυτού του οικονομικού αποκλεισμού από την διακίνηση των ναρκωτικών η οποία βρίσκεται σε πλήρη έξαρση.


Τον Νοέμβριο του 2009 ένα αεροπλάνο που ερχόταν από την Βενεζουέλα προσγειώθηκε στην Gao, βορειοανατολικά της χώρας, γεμάτο με κοκαΐνη και άλλα παράνομα προϊόντα. Γεγονός απίστευτο και ανησυχητικό. Σύμφωνα με τον Αλεξάντερ Σμιντ υπεύθυνο του γραφείου του ONU ενάντια στην διακίνηση των ναρκωτικών και της εγκληματικότητας (ONUDC) οι έμποροι είχαν βάλει φωτιά στο αεροπλάνο για να καταστρέψουν τα αποδεικτικά στοιχεία της διακίνησης. Αλλά οι ερευνητές των διωκτικών αρχών μπόρεσαν να ανακαλύψουν την χώρα προέλευσης του το οποίο είχαν νοικιάσει γνωστά κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών.


Σε μια τελευταία έκθεση του ONUDC η δυτική Αφρική χαρακτηρίζεται σαν ένα σημαντικό σημείο της διακίνησης των ναρκωτικών από την λατινική Αμερική προς την Ευρώπη. Εξετάζοντας προσεχτικά το οργανωμένο έγκλημα γύρω από την διακίνηση των ναρκωτικών, αυτό εξαπλώνεται και ανατροφοδοτείται σε όλες τις πρωτεύουσες της περιοχής. Αλλά η κορυφή του παγόβουνο μένει στα μεγάλα γυάλινα και μαρμάρινα κτήρια κάτω από τα οποία κυκλοφορούν οι διαπρεπείς πρωταθλητές της τελευταίας γενιά των διακινητών μέσα σε γυαλιστερά αμάξια. Σε αυτές τις χώρες το μαύρο χρήμα από την διακίνηση των ναρκωτικών χύνεται μέσα στις εθνικέ οικονομίες με διάφορους τρόπους. Χωρίς οι αρχές του κάθε κράτους να μπορούν να αγωνιστούν ενάντια σε αυτό το φαινόμενο εξ αιτίας της έλλειψης μέσων αλλά και της έλλειψης πολιτικής βούλησης.
Tanri Worodongoy


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ρατσισμός: Αίτια – Συνέπειες

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΝΣΤΡΟΥΚΤΙΒΙΣΜΟΣ

Η Γονεϊκότητα