Ναρκωτικά και Οικονομία 5

ΗΠΑ και το χρήμα από τα ναρκωτικά.

Μερικοί παρατηρητές διαβεβαιώνουν ότι το 97% από τα κέρδη από την διακίνηση των ναρκωτικών πηγαίνουν σε μαφίες και αμερικάνικα λόμπι .

Τα κέρδη από την διακίνηση είναι μεγαλύτερα από αυτά του εμπορίου του πετρελαίου. δηλαδή 1000 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στην Κολομβία το κιλό η κοκαΐνη πληρώνεται 1500 ευρώ, στις ΗΠΑ 32.000 ευρώ. Η κοκαΐνη αποτελεί το λιγότερο 3% του ΡΝΒ της Κολομβίας.

Η κατανάλωση της κοκαΐνης είναι 300.000 κιλά κάθε χρόνο στις ΗΠΑ και αυτή της κάνναβης 1000000 κιλά.

Το 36% των νέων Αμερικανών από 18 χρονών έχουν κάνει χρήση κάνναβης ( μαριχουάνα) και το 50% αυτού του ναρκωτικού προέρχεται από καλλιέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η χώρα είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής σε αυτό το τομέα. Το 60% της κοκαΐνης καταναλώνεται στις ΗΠΑ δηλαδή το 4.5% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Η Χρήση ναρκωτικών είναι η αιτία 52.000 θανάτων το χρόνο στις ΗΠΑ. Μια έκθεση του Reuters του Δεκεμβρίου 2006 δείχνει ότι οι ΗΠΑ παράγουν κάθε χρόνο μαριχουάνα αξίας 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων από καλλιέργειες των οποίων ένα μεγάλο μέρος βρίσκονται στα κράτη της Καλιφόρνιας, του Τέννεση, του Κεντάκι, της Χαβάης, και της Ουάσιγκτον.

Με αυτόν η κάνναβις αποτελεί στις ΗΠΑ την αγροτική παραγωγή με τα μεγαλύτερα κέρδη, περισσότερα και από αυτά που προέρχονται από το καλαμπόκι και το σιτάρι μαζί.

Η ποτοαπαγόρευση του 1920 στις ΗΠΑ, είναι ένα καλό παράδειγμα για το τι μπορεί να συμβεί αν απαγορευόταν αυτό το ναρκωτικό το οποίο πολύς κόσμος θέλει να καταναλώνει. Τοξικά προϊόντα όπως η μεθανόλη αναμιγνύονταν με το αλκοόλ Ο πόλεμος ανάμεσα σε διάφορα κλάν γινόταν θανατηφόρος και έπαιρνε διαστάσεις που δεν ελέγχονταν . Ο Ζοζέφ Κεννεντι, ο πατέρας του JFK έκτισε την περιουσία της οικογένειας του πάνω στην παράνομη διακίνηση.

Όσο αφορά την μαριχουάνα οι διακινητές γίνονται όλο και περισσότερο πιο πλούσιοι. Εάν όμως απαγορευτεί, τότε προϊόν γίνεται πιο σπάνιο και η τιμή του ανεβαίνει. Οι διακινητές γίνονται ακόμα πλουσιότεροι.

Ο πόλεμος ενάντια στα ναρκωτικά

Ο πόλεμος ενάντια στα ναρκωτικά και όχι η χρήσης τους είναι η βασικά αιτία της εξάπλωσης της βίας στα γκέτο, ομοίως η αρρώστια και η ανεργία. Η Κυβέρνηση του Νίξον δαπάνησε σε αυτό τον πόλεμο 65 εκατομμύρια δολάρια, το 1969. Αυτή του Ρίγκαν 1.650 εκατομμύρια δολάρια το 1982, αυτή του Κλίντον 2.000 εκατομμύρια δολάρια, και αυτή του Μπους 19.500 εκατομμύρια το 2002 και 40.000 εκατομμύρια το 2003. Από αυτά μόνο το 32% πήγαν για την πρόληψη και την θεραπεία όλα τα άλλα πήγαν για την καταστολή.

Η καταστολή

Περισσότερα από 5000.000 άτομα βρίσκονται στην φυλακή στις ΗΠΑ για χρήση ή εμπόριο ναρκωτικών, δηλαδή περισσότερα από όλους τους φυλακισμένους για παραβάσεις του νόμου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο πόλεμος ενάντια στα ναρκωτικά βοήθησε στην χωρίς προαγόμενο εκρηκτικό γέμισμα των φυλακών Από τα 2000.000 πέρασε στα 2.000.000, ενώ 7000.000 άτομα συλλαμβάνονται κάθε χρόνο έχοντας στην κατοχή τους μαριχουάνα.

Ο πόλεμος στα ναρκωτικά οδηγεί επίσης σε κατάφωρες νομικές αδικίες Μόνον το 12% του μαύρου πληθυσμού κάνει χρήση ναρκωτικών, αλλά το 52% των φυλακισμένων που έχουν σχέση με την χρήση ή την κατοχή των ναρκωτικών είναι μαύροι.

CIA, DEA και διακίνηση

Η DEA (Drug Enforchement Administration) αποτελεί την σιδερένια γροθιά του κράτους ενάντια στο εμπόριο των ναρκωτικών Η DEA είναι κάτι σαν την CIA ενάντια στα ναρκωτικά η οποία προσπάθησε να ενώσει τον πόλεμο ενάντια στα ναρκωτικά με τον αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία.

Τις εβδομάδες που ακολούθησαν από την επίθεση της 11 Σεπτεμβρίου ο διευθυντής της Hutchinson επέμενε να πάρει από την γερουσία την ουσιαστική συνδρομή για τον αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία. Με αυτό τον τρόπο ζητούσε να μαζέψουν λεφτά από την εμπορία των καταστροφικών προϊόντων (ναρκωτικά) με σκοπό να χρηματοδοτήσουν των παράλογη επίθεση ενάντια στην ανθρωπότητα. Για τον George W Bush μπορούσε να γίνει μια αφομοίωση των χρημάτων από την χρήση των ναρκωτικών για να χρηματοδοτηθεί ο πόλεμος ενάντια στη παγκόσμια τρομοκρατία.

Η DEA έχει γραφεία σε πολλές χώρες φανερά αλλά και κρυφά Η DEA κινήται στο εσωτερικό αλλά και το εξωτερικό των ΗΠΑ Ένας ορισμένος αριθμός σύμφωνα με αυτή, από στρατιωτικές οργανώσεις, σε διάφορες ηπείρους ενσαρκώνουν την νέα απειλή της ναρκο-τρομοκρατίας. Είναι καταχωρημένες σαν ναρκο-τρομοκράτες και έχουν περαστεί στην μαύρη λίστα , όπως έχουν καταχωρηθεί και μερικές χώρες οι οποίες, πάντα σύμφωνα με την DEA αποτελούν τον “άξονα του κακού”.

Οργανώσεις όπως το FRAC (επαναστατικός στρατός της Κολομβίας) “Το Φωτεινό μονοπάτι” (επαναστατική στρατιωτική οργάνωση του Περού) Οι στρατιωτικές επαναστατικές δυνάμεις του Κασμίρ, Το ισλαμικό κίνημα του Ουζμπεκιστάν, το ΡΚΚ, η ΕΤΑ,το ΙRΑ, το Παλαιστινιακό Τζιχάντ. Τα κριτήρια τα οποί ελήφθησαν για να δημιουργηθεί αυτή η λίστα δεν ήταν καθόλου συγκεκριμένα, μπορούμε να πούμε ότι ήταν αυθαίρετα. Σε αυτή την λίστα παρατηρούμε την απουσία της Βόρεια συμμαχίας ( το ενωμένο ισλαμικό μέτωπο) δηλαδή τον οργανωμένο αφγανικό στρατό, ο οποίος έχει πάρει μέρος στο εμπόριο του όπιου, και είναι σύμμαχος των ΗΠΑ.

Το Αφγανιστάν

Πριν από 1979 το Αφγανιστάν παρήγαγε μικρές ποσότητες όπιου. Οι θεοί του πολέμου όμως αυξάνουν την παραγωγή και το εμπόριο του όπιου σε μεγάλες ποσότητες για να χρηματοδοτήσουν την αγορά όπλων κατά την διάρκεια του πολέμου με την Ρωσία. Η αντίσταση των Αφγανών ήταν υποστηριζόμενη από την CIA η οποία είχε αναλάβει την ηλεκτρονική υποστήριξη του ISI (γραφείο πληροφοριών του Πακιστάν). Τα καμιόνια τα οποία ναύλωνε το ISI έμπαιναν γεμάτα με πολεμικό υλικό και έβγαιναν γεμάτα με όπιο Κατά την περίοδο που οι Ταλιμπάν είχαν την εξουσία είχαν φρενάρει, και μάλιστα απαγορεύσει την παραγωγή του όπιου. Το 2001 λοιπόν η παραγωγή του οπίου έπεσε από το 94% της παραγωγής .Αλλά μετά την ήττα των Ταλιμπάν, το Αφγανιστάν ξανά πείρε την θέση του μεγαλύτερου παραγωγού του κόσμου (3.276 τόνους οπίου το 2003, 6.100 τόνους το 2006) Με 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια το όπιο παρουσιάζει σήμερα τα δύο τρίτα των εξαγωγών του Αφγανιστάν.

Μπορούμε να αποδώσουμε ευθύνη στους γεωργούς που φυτεύουν όπιο για να ζήσουν την οικογένεια τους; Καθόλου διότι η τοπική χρήση οπίου είναι μηδαμινή. Ποιος λοιπόν κερδίζει από αυτή την κερδοφόρα κατάσταση;

Το 2007 το Αφγανιστάν δεν εξάγει μόνον όπιο, αλλά εξάγει και καθαρή ηρωίνη (ΤΑΙ) η οποία παράγεται μέσα σε αληθινά εργαστήρια. Μεταφέρεται δια μέσου των δρόμων που δημιουργήθηκαν για την “βοήθεια στον τρίτο κόσμο” και η διακίνηση αυτή είναι οργανωμένη από τον πρόεδρο Karzai αυτοπροσώπως.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ρατσισμός: Αίτια – Συνέπειες

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΝΣΤΡΟΥΚΤΙΒΙΣΜΟΣ

Η Γονεϊκότητα