Η ικανοποίηση των πρωταρχικών φυσικών αναγκών.



Οι γονείς πρέπει να έχουν με τα παιδιά τους μια σχέση ζεστή, να δείχνουν υπεύθυνοι, προσεκτικοί, αποτελεσματικοί, για να μπορούν στο τέλος να αντιλαμβάνονται και να ικανοποιούν τις ανάγκες των παιδιών τους 
 
Η ικανοποίηση των πρωταρχικών φυσικών αναγκών προσφέρει στο παιδί μια ασφάλεια, μια εμπιστοσύνη και είναι μια θεμελιώδης χαρά ζωής η οποία  αποτελεί την βάση της ικανότητας για την μετέπειτα δημιουργία θετικών κοινωνικών σχέσεων[……..]Με αυτό τον τρόπο έχουν τεθεί οι βάσεις μιας ικανότητας ευνοϊκής στο να ζήσει, να αγαπήσει, και να αγαπηθεί.

Από την στιγμή που μια νέα ύπαρξη αισθάνεται την άρνηση της ικανοποίησης των πρωταρχικών της αναγκών, νιώθει ανασφάλεια. Εάν παρ’ όλες τις φωνές και τα κλάματα δεν δεχτεί καμιά βοήθεια, τότε αυτή η κατάσταση θα μετατραπεί σε βάσανο και αγωνία η οποία θα μεγαλώνει και μέσα στην οποία το παιδί θα νιώθει τελείως ανυπεράσπιστο. 
 
Αυτή η κατάσταση  την αισθάνεται σαν καθαρή προσωπική του ανεπάρκειά ….Δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι είναι εγκαταλελειμμένο στην απελπισία του. Εάν  συνεχιστεί πρέπει να γίνει αδιάφορο και αναίσθητο διότι διαφορετικά θα υποφέρει από απλώματα χεριών πάνω στο κορμί του, τα οποία θα μπορούσαν να τον οδηγήσουν ακόμα και στο θάνατο». 
 
’Όταν το περιβάλλον δεν απαντάει στο παιδί και δεν νοιάζεται για τα καλέσματα του και εκείνο δεν παίρνει καμιά βοήθεια, η εμπιστοσύνη στις ικανότητες του να δημιουργεί σχέσεις, χάνονται γρήγορα και εύκολα θα πιστέψει ότι είναι ένα διαταραγμένο παιδί. 

Η μη ικανοποίηση των αναγκών δημιουργεί προβλήματα στην ικανότητα του παιδιού να δημιουργεί σχέσεις.

 
Ελεύθερη μετάφραση
από το βιβλίο

«Pourqoi la souffrance»
του:Konrad Stettbqcher

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ρατσισμός: Αίτια – Συνέπειες

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΝΣΤΡΟΥΚΤΙΒΙΣΜΟΣ

Η Γονεϊκότητα