Ο ΧΩΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΩΣ... ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ




Όπως η ζωή εμπεριέχει το θάνατο έτσι και το ζευγάρι εμπεριέχει το χωρισμό. Το ζευγάρι, η ερωτική σχέση είναι ένας οργανισμός που γεννιέται, αναπτύσσεται και..."πεθαίνει". Καλό είναι να μην "πεθάνει" αλλά...

Ο χωρισμός είναι μια κατάσταση η οποία ενυπάρχει σαν δυνατότητα της σχέσης από το ξεκίνημά της. Έτσι, σχέσεις οι οποίες ξεκίνησαν με τις καλύτερες προοπτικές μπορεί να οδηγηθούν σε αδιέξοδο, στο χωρισμό. Αυτό εξαρτάται από την μορφή εξέλιξή τους, από τις αλλαγές που συντελούνται και από  την ικανότητα των μελών τους να αποδεχτούν, ή όχι αυτές τις αλλαγές.

Σύμφωνα λοιπόν με την θεωρία της εξέλιξης και της ανάπτυξης ενός οργανισμού, η σχέση ενός ζευγαριού είναι φυσιολογικό να αλλάξει μορφή, να περάσει διάφορα στάδια εκ των οποίων ένα στάδιο είναι και ο χωρισμός.

Ο χωρισμός μπορεί να φαίνεται εύκολος όταν στην οικογένεια δεν υπάρχουν παιδιά, αλλά όταν υπάρχουν, δημιουργείται μια τεράστια δυσκολία στην αποδοχή και την πραγματοποίηση του. Περιλαμβάνει μια αλήθεια η οποία τις περισσότερες φορές δεν γίνεται αποδεκτή. Τα μέλη της οικογένειας δίνουν χρόνο πριν φτάσουν σε αυτή με στόχο την αποφυγή της, αλλά ίσως να μην το κάνουν σωστά...

Διακρίνουμε διάφορες περιόδους εξέλιξης του πριν και μετά από το χωρισμό. Νομίζουμε ότι πάντα υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα πράγματα καλύτερα και πιο αποτελεσματικά, με την έννοια του περιορισμού του άγχους και της ανασφάλειας που υπάρχει σε κάθε περίοδο.

Προτείνουμε σε αυτούς οι οποίοι καλούνται να αντιμετωπίσουν παρόμοιες καταστάσεις:

α) ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ ΓΙΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΕ ΣΤΌΧΟ ΤΗΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΛΥΣΕΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΟΥ ΧΩΡΙΣΜΟΎ.

Πριν από τον χωρισμό, είναι πολύ φυσικό οι γονείς να βρίσκονται σε δύσκολη θέση όταν βλέπουν ότι η σχέση με τον σύντροφό δεν λειτουργεί σωστά και οδηγούνται στην ένταση, την έλλειψη επικοινωνίας, στην συνεχή κριτική και ματαίωση μέσα στην σχέση. Η κατάσταση φαίνεται ότι ξεφεύγει από τον έλεγχό τους και οποιεσδήποτε κινήσεις επανεύρεσης της ισορροπίας τους οδηγεί σε κατάσταση ανισορροπίας.

Στην περίπτωση αυτή το ζευγάρι που νιώθει ότι πλησιάζει στο χωρισμό χρειάζεται να δώσει μια νέα ευκαιρία στον εαυτό του, για να βρει καινούργιους τρόπους προσέγγισης στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.

Χρειάζεται κατά την γνώμη μας, να απευθυνθεί σε ένα ειδικό ο οποίος θα τους προσφέρει την δυνατότητα να δημιουργηθεί ένας χώρος/χρόνος αναστοχαστικής σκέψης πάνω στα πεπραγμένα του ζευγαριού και αναζήτησης διεξόδων οι οποίες δεν έχουν σχέση τόσο με το χωρισμό, όσο με την αντίληψη της σημαντικότητας της σχέσης τους στην ζωή του καθένα και την ανακάλυψη νέων λύσεων για την επιτυχή συνέχιση της σχέση τους.

β) ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣΜΟΥ, ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΣΥΝΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΙΑΣ ΣΥΝ-ΓΟΝΕΙΚΟΤΗΤΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΕΒΑΣΤΕΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΟΛΩΝ.

Ο χωρισμός αποτελεί μια δύσκολη απόφαση η οποία χρειάζεται τον χρόνο και την δύναμη να παρθεί. Οι γονείς καλούνται να εξαντλήσουν τις δυνατότητες τις συμβίωσης, όταν όμως αυτή δεν οδηγεί πουθενά, αλλά αντιθέτως προσθέτει περισσότερα προβλήματα στο ζευγάρι και στα παιδιά, τότε το καλύτερο είναι... ο χωρισμός.

Πολλές φορές η απόφαση του χωρισμού έχει παρθεί, αλλά η εφαρμογή της δεν είναι τόσο απλή. Αυτό είναι φυσιολογικό στο βαθμό που δηλώνει μια μορφή “αποτυχίας” του ζευγαριού να συνεχίσει την συμβίωση, η οποία επίσης δηλώνει μια μορφή αποτυχίας της οικογένειας. Περιλαμβάνει μια αλήθεια η οποία τις περισσότερες φορές δεν γίνεται αποδεκτή.

Και σε αυτή την περίπτωση η δημιουργία ενός χώρου/χρόνου συμβουλευτικής συνεύρεσης των πρώην συζύγων και ανταλλαγής απόψεων πάνω στο τρόπο που πρέπει να κινηθούν για να βοηθήσουν τα παιδιά τους, αλλά και τους εαυτούς τους να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, είναι σημαντική. Τους προσφέρει την δυνατότητα να συνεργαστούν ώστε τα παιδιά τους να μην γίνουν “μπαλάκι” ανάμεσά τους.

γ) ΑΤΟΜΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥΣ ΠΡΙΝ Ή ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΙΣΜΟ.

Πριν ή μετά από το χωρισμό ο κάθε σύζυγος αισθάνεται μια ρευστότητα, μια αποσταθεροποίηση, ένα μεγάλο άγχος και μια τεράστια ευθύνη απέναντι στα παιδιά του και την εξέλιξη της ζωής του. Είναι λογικό να αναρωτιέται, περισσότερο από ποτέ για το μέλλον του και πως θα το ορίσει εκ νέου και με καλύτερη διαχείριση.

Προσπαθώντας μέσα σε ένα γάμο ή βγαίνοντας από αυτόν, τις περισσότερες φορές τους ακολουθεί ένα αίσθημα αποτυχίας, μια ματαιότητα, λες και ότι είχε νόημα μέχρι τώρα στην ζωή τους, να έχει χαθεί και να προσπαθεί να επαναπροσδιοριστεί.

Ο/Η πρώην σύζυγος, ο οποίος παραμένει γονέας μπορεί να πάρει το δικαίωμα να μιλήσει με ένα ειδικό. Να προσφέρει στον εαυτό του - όπως αναφέραμε παραπάνω - ένα χώρο/χρόνο δικό του που του παρέχει την δυνατότητα να βγει από την προβληματική  κατάσταση, να προβάλει καινούργιους στόχους και να οργανώσει τα επόμενα βήματα με μεγαλύτερη σιγουριά και αποτελεσματικότητα για την ζωή του.

Εάν ο γονέας είναι, πιο σίγουρος για τον εαυτό του μεγαλώνει η εμπιστοσύνη για το ρόλο του, πράγμα που θα βοηθάει τον ίδιο και τα παιδιά του να αισθανθούν μεγαλύτερη ασφάλεια στην αντιμετώπιση ενός μέλλοντος που εμφανίζεται ζοφερό .


Κερεντζής Λάμπρος

Πίνακας: Dagmar Zupan

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ρατσισμός: Αίτια – Συνέπειες

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΝΣΤΡΟΥΚΤΙΒΙΣΜΟΣ

Η Γονεϊκότητα