Ο στοχασμός

 


Η στοχαστική σκέψη είναι μια μορφή διερεύνησης του τι πραγματικά μας ικανοποιεί. Αρχικά έχει σαν επίκεντρο το ξεκαθάρισμα αυτού που πραγματικά επιθυμούμε. Δηλαδή την γνώση των στόχων που θέτουμε. Η γνώση μας βοηθά να σταθμίσουμε τη σημαντικότητα τους και την ικανοποίηση που προσδοκούμε από αυτούς. Μας βοηθά επίσης να σκεφτούμε αν θα είμαστε πραγματικά ευτυχείς όταν τους πραγματοποιήσουμε.

Σ' ένα δεύτερο χρόνο, για να πετύχουμε τον στόχο μας, χρειάζεται να γνωρίζουμε ποια μέσα θα θέσουμε σε ενέργεια και τι θα αλλάξει στην σχέση μας με τους άλλους. Δηλαδή θα πρέπει να σκεφτούμε ποιες επιπτώσεις θα έχει η πράξη μας σε αυτούς. Εάν θα βρίσκεται σε αρμονία μαζί τους, ή θα δημιουργήσει αντιθέσεις και συγκρούσεις που θα περιορίσουν την ικανοποίηση μας. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να σκεφτούμε ποιες ενοχές μπορεί να δημιουργηθούν και αν θα χρειαστεί κάποια μετάνοια για αυτή μας την πράξη.

Για την ικανοποίηση λοιπόν χρειάζεται η στοχαστική σκέψη. Χρειάζεται διότι βοηθά να αξιολογήσουμε τις επιθυμίες μας, διαμορφώνοντας την ικανότητα της επιλογής. Δηλαδή την δυνατότητα να αναβάλλουμε προσωρινά, ή οριστικά ορισμένες επιθυμίες, για να πραγματοποιήσουμε κάποιες άλλες, τις οποίες μπορούμε να θεωρήσουμε πιο σημαντικές για εμάς και τους άλλους.

Κερεντζής Λάμπρος

Πίνακας: Hundertwasser

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ρατσισμός: Αίτια – Συνέπειες

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΝΣΤΡΟΥΚΤΙΒΙΣΜΟΣ

Η Γονεϊκότητα