Οι διαφορές κουλτούρας και ο πόλεμος των προφυλακτικών

Την ώρα που η Ελβετία ξεκινά τις πωλήσεις προφυλακτικού έξτρα μικρού μεγέθους για 12χρονα αγόρια, αντιμετωπίζοντας μια πραγματικότητα που μπορεί να οδηγήσει σε ποικίλα προβλήματα, οι Καθολικοί αρχιεπίσκοποι στις Φιλιππίνες ζητούν πλήρη απαγόρευση των διαφημίσεων των προφυλακτικών, υποστηρίζοντας ότι προάγουν την ασυδοσία και συμβάλλουν στην εξάπλωση του AIDS.

Προφυλακτικό extra small για 12χρονα στην Ελβετία

Το λεγόμενο «Hotshot», ένα προφυλακτικό με extra small μέγεθος, αναπτύχθηκε από ελβετική εταιρεία όταν κυβερνητική έρευνα έδειξε ότι οι έφηβοι 12 έως 14 ετών δεν χρησιμοποιούν επαρκή προστασία όταν έχουν σεξουαλική επαφή.

Η μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Ομοσπονδιακής Επιτροπής για τα Παιδιά και τους Νέους, περιελάμβανε 1.480 παιδιά και εφήβους, ηλικίας 10 έως 20 ετών.

Η μελέτη έδειξε ότι οι έφηβοι 12-14 ετών που προχωρούν σε σεξουαλική επαφή είναι περισσότεροι σήμερα από ό,τι ήταν τη δεκαετία του 1990.

Στο μεταξύ, γερμανική μελέτη που περιελάμβανε 12.970 εφήβους 13-20 ετών ανέφερε ότι το ένα τέταρτο εξ αυτών δηλώνει ότι το τυπικό μέγεθος προφυλακτικού είναι πολύ μεγάλο.

Διάφορες οργανώσεις οικογενειακού προγραμματισμού και η Ελβετική Ομοσπονδία για το AIDS έκαναν εκστρατεία για την ανάπτυξη του Hotshot, μετά από αρκετές μελέτες που υποστηρίζουν την αναγκαιότητά του.

Η Nancy Bodmer, επικεφαλής της κυβερνητικής μελέτης, δήλωσε: «Το αποτέλεσμα που μας σόκαρε προερχόταν από τα νεαρά αγόρια, τα οποία εμφανίζουν επικίνδυνη συμπεριφορά.
Έχουν μεγάλη τάση να μην προστατεύουν τον εαυτό τους. Δεν έχουν αρκετά ανεπτυγμένες σεξουαλικές γνώσεις. Δεν κατανοούν τις συνέπειες αυτού που κάνουν και αφήνουν τα νεαρά κορίτσια να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης δείχνουν ότι χρειάζεται πρώιμη πρόληψη.»

Η πρωτοβουλία της Ελβετίας έρχεται την ίδια ώρα που η βρετανική κυβέρνηση αναγγέλλει αλλαγές στη στρατηγική της για την εφηβική εγκυμοσύνη, καθώς νέα στοιχεία δείχνουν ότι τα ποσοστά εγκυμοσύνης σε κορίτσια κάτω των 18 ετών δεν μειώνονται αρκετά γρήγορα.

Η Μ. Βρετανία έχει το υψηλότερο ποσοστό εφηβικής εγκυμοσύνης στην Ευρώπη. Εκπρόσωπος της ελβετικής εταιρείας που θα παράγει το Hotshot δήλωσε ότι, για την ώρα, το νέο προφυλακτικό θα διατίθεται στην Ελβετία, αλλά ότι η Μ. Βρετανία σίγουρα αποτελεί προτεραιότητα αν αποφασίσουν να κάνουν εξαγωγές.

Η διάμετρος του Hotshot θα είναι 4,5 cm, έναντι 5,2 cm που είναι σε ένα τυπικό προφυλακτικό, ενώ το μήκος του θα είναι το ίδιο με αυτό των τυπικών προφυλακτικών (19 cm).

Πλήρη απαγόρευση των διαφημίσεων των προφυλακτικών ζητούν οι Καθολικοί αρχιεπίσκοποι στις Φιλιππίνες

Οι Καθολικοί αρχιεπίσκοποι στις Φιλιππίνες ζήτησαν χθες πλήρη απαγόρευση των διαφημίσεων των προφυλακτικών, μετά τη δέσμευση του υπουργείου Υγείας να κλιμακώσει την προώθηση της χρήσης τους, σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει την εξάπλωση του AIDS.

Η Διάσκεψη Καθολικών Αρχιεπισκόπων των Φιλιππίνων υποστήριξε ότι η προώθηση της χρήσης των προφυλακτικών στην πραγματικότητα συμβάλλει στην εξάπλωση της θανατηφόρας νόσου, διότι ενθαρρύνει την ασυδοσία στους Φιλιππινέζους.

«Το προφυλακτικό δεν μπορεί στην πραγματικότητα να σταματήσει το AIDS», δηλώνουν οι αρχιεπίσκοποι. «Επιπλέον, δημιουργώντας μια ψευδαίσθηση ασφάλειας, συγχωρεί και ενθαρρύνει την επιπόλαιη συμπεριφορά εκτός γάμου, συμβάλλοντας έτσι στην περαιτέρω εξάπλωση του AIDS.»

Οι αρχιεπίσκοποι επέκριναν επίσης το υπουργείο Υγείας για τη διάθεση 54.000 δολαρίων ετησίως για τη δωρεάν διανομή προφυλακτικών στα άτομα με HIV/AIDS που αδυνατούν να τα αγοράσουν μόνα τους.

«Οι διαθέσιμοι πόροι θα έπρεπε να διοχετεύονται στην παροχή βασικών αναγκών, όπως τροφή, φάρμακα, εκπαίδευση και δουλειά» δηλώνουν οι αρχιεπίσκοποι. «Επίσης, είναι άδικο τα χρήματα των φορολογουμένων, συμπεριλαμβανομένων των Καθολικών, να χρησιμοποιούνται για σκοπούς που είναι αντίθετοι με τις ηθικές τους αξίες.»

Τον Φεβρουάριο, οι αρχιεπίσκοποι είχαν ζητήσει την παραίτηση της υπουργού Υγείας Esperanza Cabral, όταν το υπουργείο Υγείας διένειμε δωρεάν προφυλακτικά στη Μανίλα την προηγουμένη της γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου.

Η κ. Cabral απέρριψε το αίτημα για παραίτησή της και τόνισε ότι το υπουργείο εργάζεται για να αυξήσει την ενημέρωση του κοινού και την υπεύθυνη σεξουαλική συμπεριφορά, με σκοπό την καταπολέμηση του HIV/AIDS στη χώρα, όπου το 2009 διαγνώστηκαν 629 νέα περιστατικά, από 199 που ήταν το 2004.

Πηγή:TelegraphEarthtimes.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ρατσισμός: Αίτια – Συνέπειες

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΝΣΤΡΟΥΚΤΙΒΙΣΜΟΣ

Η Γονεϊκότητα