Η Γονεϊκή Εξουσία
κοινωνικοποίηση 22


Το παιδί έχει την ανάγκη της καθοδήγησης.
Το παιδί δεν γνωρίζει τι είναι καλό και τι είναι κακό για αυτό.
Η εξουσία των γονέων είναι αυτή η οποία θα επιτρέψει στο παιδί να αφομοιώσει τις θεμελιώδεις απαγορεύσεις που θα το βοηθήσουν να κοινωνικοποιηθεί.
Η ματαίωση αποτελεί μια απαραίτητη εμπειρία για την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού.
Για να μπορέσει να ζήσει αρμονικά μέσα στην κοινωνία, πρέπει να μάθει να συγκρατεί την άμεση ικανοποίηση και τις επιθυμίες του.
Για αυτό το λόγο οι γονείς πρέπει να έχουν στο μυαλό τους, ότι η αγάπη και η εξουσία είναι όροι αλληλοσυμπληρούμενοι.
Ο ένας πηγάζει από τον άλλον. Επειδή ακριβώς ο γονέας αγαπάει το παιδί του θέτει το “απαγορεύεται”. Πρώτα για την ασφάλεια του και δεύτερον για να αισθάνεται καλύτερα. Το να βάλουμε εμπόδια στο δρόμο του παιδιού γίνεται για να βοηθήσουμε το παιδί να προχωρήσει με μεγαλύτερη ευκολία στην ζωή. Με αυτόν τον τρόπο ο δρόμος του θα είναι πιο ασφαλής και με μεγαλύτερη ευκολία θα αποκτήσει εμπιστοσύνη στον εαυτό του και θα κερδίσει την αυτονομία του. Χωρίς την εξουσία των γονέων το παιδί είναι σίγουρο ότι θα αισθανθεί παραμελημένο και εγκαταλελειμμένο.


Με ποιο τρόπο ένας γονέας μπορεί να ασκήσει την εξουσία του.


Κατ' αρχάς ένας γονέας πρέπει να έχει στο μυαλό ότι ουσιαστικό συστατικό της εξουσίας του είναι η επικοινωνία. Είναι πολύ εύκολο να απαγορεύσουμε κάτι στο παιδί, χωρίς να του εξηγήσουμε το γιατί. Σε αυτή την περίπτωση αυτή η απαγόρευση δεν έχει καμία σημασία για το παιδί, αλλά αντιθέτως μπορεί να πάρει μια νοσηρή μορφή, η οποία θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα μέσω τις αντιδραστικότητας προς τον γονέα. Είναι λοιπόν πάρα πολύ σημαντικό να εξηγήσουμε καθαρά, απλά και τίμια, για ποιο λόγο απαγορεύουμε αυτό η εκείνο το πράγμα. Εδώ δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι οι γονείς ωφείλουν να είναι σύμφωνοι μεταξύ τους για αυτή την απαγόρευση, διότι αν από την μια το παιδί ακούει ένα “όχι” και από την άλλη ένα “ναι”, δεν θα δεχτεί να ακολουθήσει αυτή την απαγόρευση, αλλά θα την χειριστεί με έξυπνο τρόπο και θα “παίξει” με αυτή την διαφωνία των γονέων.
Πρέπει να πούμε σε αυτό το σημείο, ότι η διαφωνία των γονέων ίσως δεν έχει να κάνει με το παιδί, αλλά έχει να κάνει με τους ίδιους και τον τρόπο που λειτουργούν μεταξύ τους. Σε αυτή την περίπτωση το παιδί δεν αποτελεί την ουσία της υπόθεσης, αλλά τον παράγοντα ο οποίος χρησημοποιήτε για την ανταγωνιστικότητα και όχι την συμπληρωματικότητα στην σχέση των γονέων. Σε αυτή την περίπτωση το παιδί υποβιβάζεται σε παράγοντα τον οποίο ο κάθε γονέας προσπαθεί να το προσεταιριστεί στην αντιπαλότητα με τον άλλον γονέα. Σε αυτή την περίπτωση το παιδί αντιλαμβάνεται ότι αποτελεί μέσο και όχι σκοπό στην οικογένεια και αυτό δεν το ευχαριστεί καθόλου. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο η συνοχή των αποφάσεων, εμπεριέχει τον τρόπο με τον οποίον οι ίδιοι οι γονείς αποδέχονται αυτούς τους κανόνες για τους ίδιους και μετά για τα παιδιά τους.
Βασικά ο γονέας δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάει ότι είναι ένα πρότυπο και μοντέλο για τα παιδιά του.
Ότι είναι απαραίτητος όρος για την ανάπτυξης του παιδιού. Το λέω αυτό διότι πολλοί γονείς αναρωτιούνται πόσο σημαντικοί είναι για τα παιδιά τους;
Πολλές φορές είναι αναγκαίο οι γονείς να αφήσουν μια ελευθερία κινήσεων στα παιδιά τους, βέβαια μέσα από την ασφαλιστική δικλείδα της παρουσίας τους. Αυτό το ρίσκο όμως δεν είναι ένα ρίσκο μόνο για τα παιδιά αλλά και για τους γονείς. Με λίγα λόγια και οι γονείς πρέπει να πάρουν το ρίσκο να αφήσουν το παιδί τους να δοκιμάσει και να δοκιμαστεί από τις αποφάσεις του. Δεν είναι καλό οι απαγορεύσεις να είναι συνεχείς και καθημερινές από τον φόβο του γονέα μην απογοητευθεί, ή στεναχωρηθεί το παιδί. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αποτυχία είναι διδακτική και άκρως εκπαιδευτική.
Επίσης κάτι σημαντικό είναι ότι οι γονείς δεν πρέπει να συγχέουν την εξουσία με τον απολυταρχισμό.
Ο γονέας γίνεται αυταρχικός από την στιγμή που πυροδοτεί το συναίσθημα του φόβου στο παιδί του.
Αυτό γίνεται από την στιγμή που οι οδηγίες του φαίνονται παράλογες και άδικες και αυτό θα συμβεί, αν ο γονέας απαγορεύει κάθε τρόπο και μέσον που χρησιμοποιεί το παιδί για να εκφράσει τις διαθέσεις του και την ψυχική του κατάσταση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ρατσισμός: Αίτια – Συνέπειες

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΝΣΤΡΟΥΚΤΙΒΙΣΜΟΣ

Η Γονεϊκότητα