Η οικονομική και ερωτική κακομοιριά


« Ο Χίτλερ τα ξέρει όλ' αυτά καλύτερα από τον καθένα” "Ο Χίτλερ θα τα καταφέρει οπωσδήποτε”
Εδώ εκφράζεται καθαρά η παιδική ανάγκη καταφυγής στην προστασία του πατέρα.
Στην κοινωνική πραγματικότητα, αυτό ακριβώς το ομαδικό αίσθημα καταφυγής κι εμπιστοσύνης δίνει κατ' αρχήν την δύναμη στον δικτάτορα να “ κατορθώσει το πάν”.
Αυτή η συναισθηματική έξη των μαζών εμποδίζει την κοινωνική αυτοκυβέρνηση, δηλαδή την έλλογη ανεξαρτησία και συνεργασία.
Η γνήσια δημοκρατία δεν μπορεί μα ούτε και της επιτρέπεται να στηριχτεί στ' αγελαία συναισθήματα.
Ακόμα πιο ουσιαστική όμως είναι η ταύτιση του αγελαίου ατόμου με τον “ηγέτη” .
Όσο πιο παθητικό και άπραγο έχει καταντήσει το αγελαίο άτομο εξαιτίας της ανατροφής του, τόσο πιο έντονα εκδηλώνεται η ταύτιση με τον ηγέτη, τόσο περισσότερο μεταμφιέζεται η παιδική ανάγκη καταφυγής στο γονιό και παίρνει την μορφή του “αισθάνομαι ένα με τον ηγέτη'.
Αυτή η ταυτιστική ροπή είναι η ψυχολογική βάση του εθνικού ναρκισσισμού, δηλαδή της αυτοπεποίθησης, που πηγάζει από το μεγαλείο του έθνους.
Ο Αντιδραστικός μικροαστισμός ανακαλύπτει τον εαυτό του στο πρόσωπο του ηγέτη, στο αυταρχικό κράτος – και έτσι χάρη σε αυτή την ταύτιση αισθάνεται υπέρμαχος της “λαο-σύνης” του “έθνους” (λαοαμύντωρ και εθνομύντωρ!) - πράγμα που δεν τον εμποδίζει καθόλου, πάλι χάριν σε αυτή την ταύτιση να περιφρονεί συγχρόνως “την μάζα, τον “όχλο” και να παίρνει ύφος ξεχωριστού ανθρώπου απέναντί τους.

Η οικονομική και η ερωτική κακομοιριά καταπνίγεται μέσα στην ανυψωτικής ιδέα του “κυρίαρχου λαού” και του εμπνευσμένου ηγέτη τόσο πολύ, ώστε σε κρίσιμες στιγμές να ξεχνάει πόσο ανεπανόρθωτα έχει ξεπέσει ο ίδιος και καταντήσει ένας ασήμαντος και άκριτος οπαδός

Βίλχελμ Ράιχ
Η μαζική ψυχολογία του φασισμού
φωτο:Gilbert et George

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ρατσισμός: Αίτια – Συνέπειες

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΝΣΤΡΟΥΚΤΙΒΙΣΜΟΣ

Η Γονεϊκότητα