H Μονολιθική Εξουσία



Ανάμεσα στην δολοφονία του Κίροφ και την αποπομπή του Γιαγκόντα ο Στάλιν ενεργούσε σαν μανιακός και με υπολογιστική ψυχρότητα. Όλα όσα έκανε έδωσαν στο σοβιετικό κράτος αυτό που οι παρατηρητές πίστεψαν ότι ήταν η μαγική πηγή της δύναμής του: τη μονολιθική εξουσία. 

Ο Στάλιν εξόντωνε, πολιτικά και στην συνέχεια σωματικά, όλους τους πολιτικούς που είχαν δείξει να δρουν ή ακόμα και να σκέπτονται ανεξάρτητα. Έθεσε τα θεμέλια μια εξουσίας με πυραμοειδή δομή: ο ίδιος το Πολιτμπιρό, η ΝΚVD, η γραφειοκρατία του κόμματος. 

Ασκούσε απόλυτο έλεγχο σε κάθε κυβερνητικό κομισάριο, από την εξωτερική πολιτική έως τις πολιτιστικές δραστηριότητες. Έδωσε τέτοια δομή στο πληθυσμό, ώστε να μην υπάρχει κοινωνική βάση για οποιαδήποτε εξέγερση ή διαφωνία' οι αγρότες καθυποτάχτηκαν, η διανόηση υπέκυψε στην διαφθορά ή την τρομοκρατία, οι εργάτες περιορίστηκαν στους τόπους εργασίας τους. Μόνο ο στρατός παρέμεινε αυτοδιοικούμενος αλλά όχι για πολύ. 
 
Ο Στάλιν απομάκρυνε τις γυναίκες από την εξουσία' μερικές από αυτές που έμειναν, έκαναν ό,τι τις διέταζε στην Κεντρική επιτροπή, αλλά οι βαλκυρίες της επανάστασης είχα αφοπλιστεί Δυσχαίρενε τις διαδικασίες έκδοσης διαβατηρίου, φρόντισε να γίνουν οι εκτρώσεις κάτι το σχεδόν αδύνατον και κήρυξε παράνομη την ομοφυλοφιλία. 
 
Δεν υπήρχε καμία προοπτική για μια νέα γενιά που θα τσάκιζε τον μονόλιθο' παιδιά και έφηβοι οργανώνονταν στο κίνημα της κομμουνιστικής νεολαίας που έλεγχε αυστηρά τις δραστηριότητες τους και την ιδεολογία τους από την εφηβεία μέχρι την ενηλικίωσή τους. Το ταξικό ζήτημα θεωρητικά καταργήθηκε, αν και στην πραγματικότητα είχε αρχίσει να αναδύεται ένα σύστημα κάστας. 

 Δεν υπήρχα πια θεαματικοί γάμοι αταίριαστων ζευγαριών, όπως της Κολτάι και τον Ντιμπέντο' υπήρχε ενδογαμία ανάμεσα στα μέλη του κόμματος, της ΝΚVD και της διανόησης: Η εγγονή του Γκόρκι παντρεύτηκε τον γιο του Μπέρια και ο εγγονός του Στάλιν την κόρη του Φαντέγιεφ.

Μερικοί γνήσιοι επιστήμονες, καθώς και μια ορδή τσαρλατάνων εξακολουθούσαν να συνεισφέρουν στην σοβιετική σκέψη, ο Στάλιν όμως είχε παγώσει και αυτήν. 

Η γενετική και η σύγχρονη φυσική κατατάχθηκαν στην κατηγορία των αιρετικών επιστημών. Η μουσική που δεν ήταν γραμμένη στο ντο μείζονα [το απλούστερο κλειδί] , η ποίηση που δεν μπορούσε να παραφραστεί, η ζωγραφική και ο κινηματογράφος που δεν είχανε μνημειακές καταστάσεις ή κάποιο συμβολικό μήνυμα απαγορεύτηκαν. 

Ολόκληρη η χώρα απέκτησε μια ομοιομορφία: από τα ρούχα έως τα σπίτια , και τις συγκοινωνίες που ακολουθούσαν όλες τις ίδιες προδιαγραφές. Ο Στάλιν δημιούργησε φαινομενικά έναν αναλλοίωτο κόσμο όπου την μονοτονία διασκέδαζαν μόνο τα κακόγουστα θέματα και οι στολές της αφρόκρεμας του κόμματος και της αστυνομίας. 

Τα μέτρα του Στάλιν για να αποτρέψει οποιαδήποτε πιθανή απόπειρα δολοφονίας του έφτασαν σε επίπεδο γελοιότητας. Τίποτα εκτός από μια εισβολή από εξωτερικές δυνάμεις- κι εδώ ήταν σίγουρο;ς ότι η πονηριά αποτελούσε επαρκή άμυνα- δεν μπορούσε να τραντάξει τα θεμέλια του κόσμου που φαινόταν ότι είχε δημιουργήσει ολομόναχος το 1935-1936.

Απόσπασμα από το βιβλίο
του Donald Rayfield
Οι Δήμιοι του Στάλιν

πίνακας:


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ρατσισμός: Αίτια – Συνέπειες

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΝΣΤΡΟΥΚΤΙΒΙΣΜΟΣ

Η Γονεϊκότητα