Η «κοινωνίας της αφθονίας»… βασίζεται στην στέρηση της αυτονομίας!!!



«Μονάχα με τον εκτοπισμό, την εκβολή του αυτόνομου ανθρώπου», λέει ο Skinner « θα μπορούσαμε να μετατρέψουμε τις πραγματικές αιτίες της ανθρώπινης συμπεριφοράς ώστε από απρόσιτες που είναι να καταστούν επιδεκτικές χειρισμού».

«Η διευρυμένη οικονομία της κοινωνίας της αφθονίας», παρατηρεί από την δική του μεριά ο Lundwing von Bertalanffy, «δεν θα μπορούσε να συντηρηθεί χωρίς ένα τέτοιο χειρισμό. 

Μόνο με τον χειρισμό των ανθρώπων και την μετατροπή τους σε ποντίκια του Skinner, σε ρομπότ, σε αυτόματες μηχανές αγοράς, σε ομοιοστατικά προσαρμοσμένους κομφορμιστές και οπορτουνιστές, μπορεί αυτή η μεγάλη κοινωνία να συνεχίσει την πρόοδό της, αποβλέποντας σε ένα συνεχώς αυξανόμενο εθνικό προϊόν.

Η έννοια του ανθρώπου ως ρομπότ αποτελούσε μια έκφραση και ταυτόχρονα μια πανίσχυρη κινητήρια δύναμη στην εκβιομηχανοποιημένη μαζική κοινωνία. Ήταν η βάση για την μηχανική της συμπεριφορά στο εμπόριο, την οικονομία, την πολιτική στην διαφήμιση και στην προπαγάνδα».

Σημειώσεις:

Μπ. Φ. Σκίνερ, Αμερικανός ψυχολόγος, συγγραφέας, θεωρητικός, του σκληρού συμπεριφορισμού, 

Lundwing von Bertalanffy Αυστριακός Βιολόγος, ένας από τους ιδρυτές της θεωρίας γενικών συστημάτων (GST). Μια διεπιστημονική πρακτική που περιγράφει συστήματα με αλληλεπιδρώντα συστατικά, εφαρμοστέα στη βιολογία, την κυβερνητική και άλλους τομείς.

Πηγή: Από το βιβλίο του

VIKTOR E. FRNKL

Κραυγή απόγνωσης για το νόημα της ζωής

Ψυχοθεραπεία και ανθρωπισμός

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ρατσισμός: Αίτια – Συνέπειες

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΝΣΤΡΟΥΚΤΙΒΙΣΜΟΣ

Η Γονεϊκότητα