Gay pride και η ελληνική κοινωνία.



Η αλήθεια είναι ότι αυτό που βιώνει από το gay pride σαν γεγονός περισσότερος πληθυσμός της χώρας είναι αυτό που τα ΜΜΕ προβάλουν εφόσον κάποιος δεν έχει ουσιαστική πρόσβαση στα γεγονότα. Πρέπει να λάβουμε  υπόψη μας ότι η κοινωνία του θεάματος και ένα κομμάτι τους που είναι τα ΜΜΕ, αντιπροσωπεύουν και υποστηρίζουν την συντηρητικότητα η οποία τα καθιστά απαραίτητους διαμεσολαβητές ανάμεσα στους πολίτες. Παραμονεύουν πάντα την επικαιρότητα και την διαμορφώνουν με τον τρόπο που τα συμφέρει είτε οικονομικά, είτε πολιτικά. 

Οτιδήποτε πουλάει το προβάλλουν, το διαφημίζουν σαν το μόνο ουσιαστικό στοιχείο ενός εγχειρήματος, αφαιρώντας την ουσία του. Έχουν την ικανότητα να απομονώνουν ένα μέρος, ένα κομμάτι, μια λεπτομέρεια ενός  γεγονότος. Κάτι το οποίο θα μπορούσαμε να το δούμε σαν εξαίρεση σε ένα συμβάν αποκτά μεγαλύτερη σημασία από το ίδιο το συμβάν. Άρα προβάλλοντας την εξαίρεση σαν γενικότητα διαστρέφουν την σημασία του, και επικεντρώνουν την προσοχή του κοινού στην εξαίρεση η οποία, όπως είπαμε, αντικαταστεί την ουσία του. Με αυτό τον τρόπο  διαβάλουν οποιαδήποτε πρόταση, κίνηση, κοινωνική πράξη, ιδεολογία , ή προσπάθεια για καλυτέρευση των κοινωνικών συνθηκών για μια μεγαλύτερη ανεκτικότητα της κοινωνίας.  

Πόσο περισσότερο μια τέτοια τάση για το gay pride να μην αποτελέσει το βασικό όπλο του συντηρητισμού των ΜΜΕ. Να μην προσπαθήσουν να ασχοληθούν όχι με την ουσία και τα μηνύματα του εγχειρήματος, αλλά με τα γύρω από αυτό στοιχεία που δεν έχουν καμία σημασία. Όπως λοιπόν σε άλλες εκδηλώσεις, που προτείνονται διαφορετικές , πιο ανοιχτές προσεγγίσεις της καθημερινότητας του πολίτη, και σε αυτή  ψάχνει να προβάλλει μόνο αυτά που προκαλούν ανησυχία, ανασφάλεια και συντηρητισμό.  Πριμοδοτούν την παρουσία τους στην πρόκληση του φόβου, και στο διασυρμό οποιασδήποτε διεκδίκησης σαν παράλογης και στην περίπτωσή του gay pride κάθε διεκδίκηση την παρουσιάζουν σαν διατροφική, απομονώνοντας εικόνες, λέξεις, ενέργειες και συμπεριφορές που κατά την γνώμη τους προκαλούν, προβάλλοντας τες με ακόμα μεγαλύτερη επιθυμία να προκαλέσουν .
Έχοντας αυτά στο νου, δηλαδή ότι το τόσο τα ΜΜΕ, όσο και ο συντηρητικός πολιτικός κόσμος μια τέτοια προσπάθεια θα θελήσει να την διαβάλει, να την υποτιμήσει και να την στρέψει ενάντια στο ηθικό συναίσθημα του πληθυσμού, σκέπτομαι ότι αυτό θα το καταφέρει με το να προβάλλει περισσότερο το σεξιστικό στοιχείο της εκδήλωσης και όχι την ερωτικής της πλευρά.
Αναρωτιέμαι λοιπόν αν, ο τρόπος που  σεξισμός έρχεται κοινωνικά να διαβάλλει τον έρωτα και να υποτιμήσει την δύναμή και την σημασία του, με τον ίδιο τρόπο η έκθεση των σεξουαλικών αναπαραστάσεων στο gay pride ( έχουμε δει τέτοιου είδους σκηνές σε άρματα) οι οποίες θέλουν να προβάλλουν την ανάγκη της σεξουαλικής απελευθέρωσης γίνονται η εξαίρεση για τα ΜΜΕ. Δηλαδή τις ιδιοποιείται μέσω τις προβολής και τις στρέφει ενάντια στην ουσία των μηνυμάτων του.
Αλλά μήπως και η διοργανωτές gay pride δεν έχουν δώσει την απαιτούμενη προσοχή σε ομάδες οι οποίες με την στάση τους υποτιμούν την σημαντικότητα των διαφορετικών αναγκών των ανθρωπίνων σχέσεων που θέλει να προβάλλει. Λειτουργούν κάτω από το κράτος της υπερβολής και της έκθεσης της ιδιωτικότητας σε μια μορφή οικειότητας που τρομάζει;
Μήπως μια τέτοια τακτική δεν το βοηθάει να γίνει αποδεχτό το ουσιαστικό μήνυμα του gay pride, αλλά το οδηγεί στην προβολή ενός στείρου σεξισμού χωρίς ίχνος συναισθηματικότητας πράγμα που αντιτίθεται νομίζω στις προθέσεις του.
Εάν αυτή η μορφή έκφρασης έρχεται σαν ένα ξέσπασμα από το ποσοστό καταπίεση που έχουν βιώσει οι άνθρωποι και η διαφορετικότητα τους και η μορφή έκφρασης τους έρχεται σαν αντιστάθμισμα αυτής της απαγόρευσης που έχουν υποστεί, τότε θα πρέπει να καταλάβουν ότι η βία την οποία εκπέμπουν το μόνο που δεν κάνει είναι να νομιμοποιήσει την παρουσία τους.
Σκέπτομαι  ότι χωρίς να το καταλαβαίνουν γλιστράν στην μόνη λύση διεκδίκησης που προσφέρει μια καπιταλιστική κοινωνία αυτή της βίας και της επιβολής. Δηλαδή ίσως χωρίς να το καταλάβουν ιδιοποιούνται ρόλους και συμπεριφορές που έχουν τα κυρίαρχα φύλα της κοινωνίας. Ο βίαιος ανδρισμός και η μοιραία θηλυκότητα μια βίαιης παθητικότητας, θα έπρεπε κατά την γνώμη μου να έχει αποφευχθεί. Μπουχτίσαμε από αντρικούς μυς και τεστοστερόνη, μπουκωμένοι από τεράστια στήθη που παραμονεύουν στους ορίζοντες της ζωής μας, κάτι άλλο μας χρειάζεται...
Το gay pride δεν είναι εδώ για να αναπαράγει την κοινωνία και τις μορφές βίας που έχει υποστεί η διαφορετικότητα. Είναι εδώ για να προτείνει καινούργιες μορφές κοινωνικής συντροφικότητας μακριά από τα στερεότυπα μιας ανδροκρατούμενης κοινωνίας. 
Το gay pride είναι εδώ για να προτείνει τον έρωτα σαν το μόνο στοιχείο που καταργεί  την διαφορετικότητα απαιτώντας να υπάρχει!!
Κερεντζής Λάμπρος


Σχόλια

Ο χρήστης eddyshaw9272711 είπε…
This actually answered my downside, thanks! online casino slots

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ρατσισμός: Αίτια – Συνέπειες

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΝΣΤΡΟΥΚΤΙΒΙΣΜΟΣ

Η Γονεϊκότητα