Εγκατάλειψη και Κρατική φροντίδα




 Στην μικρή μας χώρα, η διαταραγμένη διαχρονικά σχέση που φαίνεται ότι υπάρχει με τους κοινωνικούς θεσμούς και ιδίως οι σχέσεις εξουσίας που αναπτύσσονται με τους εκάστοτε κρατικούς φορείς, διαμορφώνουν την απεραντοσύνη της ανασφάλειας που νιώθει ο πολίτης, τον φόβο του μέλλοντος που τον κυριεύει, την ανικανότητα ελέγχου της ζωή που τον διαπερνά, την έλλειψη εμπιστοσύνης προς τον άλλον και τις προθέσεις του.

Η κατάσταση αυτή του δημιουργεί ψυχικά: έλλειψη συναισθηματικής σταθερότητας, συνεχιζόμενη ανασφάλεια και αδυναμία καταπολέμησης της. Διαταραχή στην αντίληψη της πραγματικότητας όπου μπορεί εύκολα να επικρατήσει η απουσία ρεαλιστικής αποδοχής της και η ανάγκη διαφυγής σε μύθους και μαγικές σκέψεις για κατευνασμού του άγχους και της αγωνίας ενός αβέβαιου μέλλοντος.

 Το βασικό λοιπόν συναίσθημα στην σχέση του πολίτη και του κράτους το οποίο εκφράζεται περισσότερο σε καταστάσεις κρίσης, είναι αυτό της ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗΣ, η οποία βιώνεται από την αίσθηση απουσίας φροντίδας και πρόληψης. Μια αίσθηση η οποία διαπερνά τον πληθυσμό της μικρής μας χώρας και διαμορφώνει το εθνικό συναίσθημα όπου επικρατεί η ματαίωση, η απογοήτευση και... ο φόβος.

Πάντα η αίσθηση της εγκατάλειψης στερεί από το υποκείμενο την χαρά για ζωή, για δημιουργία, και την εμπιστοσύνη τόσο προς το εαυτό του όσο και προς τον άλλον.

Κερεντζής Λάμπρος

Πίνακας: Nicola Samorì


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ρατσισμός: Αίτια – Συνέπειες

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΝΣΤΡΟΥΚΤΙΒΙΣΜΟΣ

Η Γονεϊκότητα