ΕΠΟΠΤΕΙΑ Ψυχοθεραπευτικού Έργου.





Η εργασία μας σαν ψυχοθεραπεύτριες ή ψυχοθεραπευτές υπόκειται σε συνθήκες των οποίων το εύρος δεν είναι πάντα γνωστό και διαφοροποιούνται ανάλογα με τον πρόσωπο, ή τα πρόσωπα που έχουμε απέναντι μας. Στο βαθμό που καλούμαστε να εργαστούμε με “εργαλείο” την προσωπικότητα μας, το ψυχοθεραπευτικό έργο, όπως άλλωστε και κάθε εργασία η οποία αντιμετωπίζει τον άνθρωπο, βρίσκεται πάντα μπροστά σε δεδομένα τα οποία δεν έχουν να κάνουν μόνο με τον “άλλον” και το “πρόβλημά” του, αλλά και με εμάς τους ίδιους.

Η εργασία μας σαν ψυχοθεραπεύτριες ή ψυχοθεραπευτές μας εισάγει σε ένα χώρο ευαίσθητο όπως είναι αυτός του “πελάτη” μας. Ένα αφηγηματικό και βιωματικό χώρο όπου τα συναισθηματικά φορτία των περιπτώσεων που καλούμαστε να διαχειριστούμε μπορούν να ξεπερνάνε την ικανότητα αντικειμενικότητας την οποία χρειάζεται να επιδείξουμε καθημερινά για να αισθανθούμε ικανοί να τα αντιμετωπίσουμε. Ένα αφηγηματικό και βιωματικό χώρο όπου πολλές φορές κινδυνεύουμε να βρεθούμε εγκλωβισμένες ή εγκλωβισμένοι μέσα του, χωρίς να μπορούμε να βρούμε διέξοδο όχι μόνο για τους “πελάτες” μας, αλλά και για εμάς.

Ένα αφηγηματικό και βιωματικό χώρο όπου μπορούμε να βρεθούμε εμπλεκόμενοι μέσα στο ”πρόβλημα” του άλλου το οποίο μπορεί να γίνει δικό μας πρόβλημα. Η εμπλοκή, τις περισσότερες φορές μας δημιουργεί “τυφλά” σημεία τα οποία εμποδίζουν όχι μόνο την επίλυση των “προβλημάτων” του/της θεραπευόμενου/ης, αλλά βοηθάνε στην αναπαραγωγή του. Δημιουργεί μια “επαγγελματική” κούραση η οποία μας οδηγεί στην υποτίμηση των ικανοτήτων μας, στην απαισιοδοξία και στην απόσυρση με τέτοιο τρόπο ώστε να μην αισθανόμαστε πλέον ασφάλεια απέναντι στον “πελάτη”.

Σε αυτή την περίπτωση, θεωρώ ότι η παροχή εποπτικών μέσων για την καλύτερη εξέλιξη και ανάπτυξης του ψυχοθεραπευτικού έργου αποτελεί ένα απαραίτητο εργαλείο.

Η εποπτεία έρχεται να φέρει μια καινούργια ματιά στα γεγονότα βοηθώντας την ψυχοθεραπεύτρια ή τον ψυχοθεραπευτή να επανεξετάσει την σχέση του με τον/την θεραπευόμενο/η, καθώς επίσης και την σχέση του με τον εαυτό της/του. Έρχεται να τον βοηθήσει, για μια καλύτερη διαχείριση του προβλήματος του/της θεραπευόμενου/ης, αναλύοντας την προσωπική της/του εμπλοκή, ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΑΝ ΕΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΠΟΥ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ΤΟ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΟ, ΑΛΛΑ ΣΑΝ ΣΥΝΘΗΚΗ ΠΟΥ ΤΟ ΠΡΟΑΓΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΩΦΕΛΕΙ.

Για τους παραπάνω λόγους και έχοντας ειδικευτεί στην ατομική όσο και στην εποπτεία συστημάτων, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι αναλαμβάνω εποπτείες ψυχοθεραπευτικού έργου τόσο στο γραφείο μου, όσο και μέσω Σκαίπ..

Ευχαριστώ για την προσοχή σας

Κερεντζής Λάμπρος

Τηλέφωνο επικοινωνίας 6937165876



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ρατσισμός: Αίτια – Συνέπειες

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΝΣΤΡΟΥΚΤΙΒΙΣΜΟΣ

Η Γονεϊκότητα