Οι θηρευτές-αρπαχτικά στο Ίντερνετ


Chat rooms, e-mail και διάφορα μηνύματα αποτελούν το χώρο όπου τα παιδιά μας μπορούν και ρισκάρουν, να γνωρίσουν τους λεγόμενους Θηρευτές Τα αρπακτικά.
Η ανωνυμία στο ίντερνετ βοηθάει τους θηρευτές να δημιουργήσουν μια ατμόσφαιρα εμπιστοσύνης όπου το παιδί μπορεί να εκμυστηρευτεί, να αποκαλύψει σημαντικά πράγματα για το ίδιο και την οικογένεια του, όπως και για τον τρόπο που ζει, πράγμα που οι θηρευτές-αρπαχτικά μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν χωρίς το παιδί να είναι σε θέση να προφυλαχτεί από αυτή την παρουσία, διότι απλούστατα του λείπει ακόμα αυτή η ικανότητα.


Ποια είναι η στρατηγική τους


Οι θηρευτές-αρπαχτικά έρχονται σε επαφή με τους νέους μέσα από Chat rooms, συζητήσεις στο ίντερνετ, από μηνύματα που τους στέλνουν μπαίνοντας ανάμεσα στις συζητήσεις των νέων, όπου ο κάθε νέος εκμυστηρεύονται στους φίλους του τα τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζει, είτε με άλλους φίλους, είτε με τους γονείς του. Αυτή η περιοχές για τα αρπαχτικά, δηλαδή οι συζητήσεις των νέων σε σχέση με τα προβλήματα τους, είναι οι πιο προσοδοφόρες για αυτά, διότι είναι οι περιοχές όπου τα παιδιά εμφανίζονται ευάλωτα και ευαίσθητα, όποτε και λιγότερο ικανά να αντιδράσουν στην εισβολή τους. Αρχίζουν λοιπόν να γοητεύουν σιγά, σιγά με τον λόγο τους, δείχνοντας τους ότι τα προσέχουν και ενδιαφέρονται για αυτά και για τίς καταστάσεις που περνάνε, εκδηλώνοντας έναν απέραντο σεβασμό, κατανόηση και ευαισθησία, φθάνοντας ακόμα στο σημείο να τους κάνουνε και δώρα. Φαίνονται ότι είναι διαθέσιμοι για αυτά και τους αφιερώνουν πολύ χρόνο και ενέργεια για να τα ακούσουν και μερικές φορές τους προσφέρουν χρήματα και άλλες υπηρεσίες.
Φαίνεται ότι κατανοούν απόλυτα τα προβλήματα των νέων και με χειριστικό τρόπο παίρνουν πληροφορίες για αυτούς, για το πως ντύνονται, τι μουσική ακούνε, πως περνάνε την ώρα τους, ποιά είναι η σχέση τους με τους γονείς, ποια είναι τα ενδιαφέροντά τους και αφού δημιουργήσουν μια επαφή πιο σταθερή, με το πέρασμα του χρόνου και αφού έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη τους έτσι ώστε να μην συναντήσουν αντιστάσεις, αρχίζουν σιγά, σιγά να εισάγουν στην συζήτηση θέματα τα οποία έχουν σχέση με την σεξουαλικότητα. Ξεκινάνε από θέματα εμφάνισης, σωματικής κατασκευής, ιδέες που το παιδί έχει ενδεχόμενως για την σεξουαλικότητα, κ.λ.π
Άλλοι θηρευτές-αρπαχτικά, δεν δείχνουν αυτή την υπομονή. Μπαίνουν κατευθείαν στο θέμα με συζητήσεις σεξουαλικού τύπου και μπορούν να φθάσουν στο σημείο να παρενοχλήσουν τα παιδιά με τα οποία συζητούν, από την πρώτη στιγμή. Άλλοι χρησιμοποιούν τις συζητήσεις τους στο ίντερνετ και εκβιάζουν τους μικρούς συνομιλητές τους για να δεχτούν να κλείσουν ένα ραντεβού μαζί τους.

Ποιοι νέοι είναι πιο ευάλωτοι.
Οι θηρευτές-αρπαχτικά ενδιαφέρονται περισσότερο για εφήβους, δηλαδή για νέους οι οποίοι έχουν σύμφωνα με την ηλικία τους κάποιες φυσιολογικές ανησυχίες γύρω από την σεξουαλικότητα την δική τους και των άλλων. Νέους που βρίσκονται σε περίοδο απομάκρυνσης από την προσοχή των γονιών τους και προσπαθούν να δημιουργήσουν σχέσεις μακριά από τον οικογενειακό τους κύκλο. Νέους οι οποίοι εμφανίζουν μια υπέρμετρη εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και θεωρούν ότι είναι ικανοί να πάρουν το ρίσκο χωρίς να αντιλαμβάνονται, αλλά και να υπολογίζουν τους κινδύνους τους οποίους διατρέχουν.

Παράγοντες οι οποίοι μπορούν να αυξήσουν περισσότερο αδυναμία τους είναι:
α) Η έλλειψη γνώσης του ίντερνετ.
β) Η ανάγκη των παιδιών για προσοχή και αγάπη.
γ) Η απομόνωση και η μοναξιά.
δ) Η περιέργεια.
ε) Η αμφιθυμία για την σεξουαλική τους ταυτότητα.
ζ) Η τυφλή εμπιστοσύνη στους ενήλικες.
η) Το ενδιαφέρον τους για τις περιθωριακές ομάδες, οι οποίες είναι διαφορετικές από την οικογένεια τους.

Οι περισσότεροι νέοι νομίζουν ότι γνωρίζουν τα ρίσκα που παίρνουν και νομίζουν ότι μπορούν να προστατευτούν από τους θηρευτές-αρπαχτικά, αλλά στην ουσία δείχνουν μια τεράστια αφέλεια Σε μια έρευνα που διενεργήθηκε στο διαδίκτυο αποδείχθηκε ότι κορίτσια 11-14 χρονών ενώ στην αρχή προσπάθησαν να κρύψουν την ταυτότητα τους στις συζητήσεις, στο τέλος την αποκάλυψαν καθώς και άλλα στοιχεία, διότι αισθάνθηκαν “εμπιστοσύνη” στον εαυτό τους αλλά και στον συνομιλητή τους.
Ανάλογα με την περίπτωση ένας θηρευτής-αρπαχτικό μπορεί να αφιερώσει πολύ χρόνο ερχόμενος σε επαφή με ένα παιδί για ένα τέταρτο της ώρας για πολλές βδομάδες για να μπορέσει να δημιουργήσει μια σχέση εμπιστοσύνης, έτσι ώστε το παιδί να φθασει στο σημείο να του παραδοθεί.

Ποιες προφυλάξεις πρέπει να πάρουν τα παιδιά και οι έφηβοι για να μην πέσουν θύματα του θηρευτή-αρπαχτικού
Τα παιδιά πρέπει να μάθουν και να σεβαστούν τις παρακάτω οδηγίες:

α) Ποτέ να μην κάνουν λήψη εικόνων με σεξουαλικό περιεχόμενο και οι οποίες επιπλέον προέρχονται από μια άγνωστη πηγή.
β) Να ειδοποιήσουν αμέσως έναν ενήλικα από την στιγμή που κάτι τους φοβίζει , τους αναστατώνει και τους στεναχωρεί.
γ) Να διαλέγουν ένα ψευδώνυμο όταν είναι σε σύνδεση και να μην αφήνουν τον άλλο να καταλάβει ούτε το φύλο τους ούτε την ηλικία τους και να μην δίνουν καμιά πληροφορία που έχει σχέση με την προσωπικότητα τους, ή τον τρόπο ζωή τους.
δ) Ποτέ να μην αποκαλύπτουν πληροφορίες όπως φύλο, ηλικία, τις οποίες μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος για να εξακριβώσει την ταυτότητα τους στο ίντερνετ και να δημιουργήσει το προσωπικό τους προφίλ.

Σχόλια

Ο χρήστης hamomilaki ♀ είπε…
Πολύ χρήσιμη ανάρτηση!
Την δημοσιεύσαμε εδώ:
http://hamomilaki.blogspot.com/2010/08/connaitre-les-dangers-predateurs-sur.html

Με εκτίμηση και αγάπη
το χαμομηλάκι
Ο χρήστης Λάμπρος Κερεντζής είπε…
Να είσαι καλά χαμομηλάκι πάντα παρόν γιατί σε χρειαζόμαστε.
Ο χρήστης ΣΤΡΑΤΗΣ ΠΑΡΕΛΗΣ είπε…
Πραγματικά πολύ χρήσιμη και επίκαιρη στις δύσκολες μέρες μας..
Να είσαι καλά Λάμπρο!
Χαιρετώ!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αφήστε τα παιδιά σας να ζήσουν την ζωή τους.

Ο Αρχάγγελος του σκότους ήταν… της ασφαλείας

Ρατσισμός: Αίτια – Συνέπειες