Η ΕΦΗΒΕΙΑ 1Ανασφάλεια και επαναπροσδιορισμός

κοινωνικοποίηση 24

Η εφηβεία αποτελεί μια περίοδο στην ζωή του παιδιού και της οικογένειας του, η οποία κυριαρχείται από τον επαναπροσδιορισμό των ρόλων μέσα στην οικογένεια, τόσο του παιδιού όσο και των γονέων.

Ο έφηβος/η βρίσκεται μπροστά στην ανάγκη να εκδηλώσει της ύπαρξής του, με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που είχε, όταν ήταν παιδί.

Βρίσκεται μπροστά σε αποφάσεις για το μέλλον του οι οποίες δεν είναι εύκολο να παρθούν.
Βρίσκεται μπροστά στην οργανική του ανάπτυξη, με την ανακάλυψη της σεξουαλικότητας, η οποία μπορεί να το μπερδεύει να τον προβληματίζει, αλλά και να τον ενοχοποιεί.

Το σπουδαιότερο όμως είναι ότι νιώθει να αποκηρύττει την θέση του παιδιού και συγχρόνως να απομακρύνεται από τους γονείς του. Η περίοδος της εφηβείας αποτελεί ένα χώρο χαοτικό άγνωστο όπου μπορεί να ενεδρεύουν διάφορες παγίδες με την μορφή των δυσκολιών τις οποίες ο έφηβος/η, πρέπει να αντιμετωπίσει αλλά δεν γνωρίζει πως.

Από την μια στην εφηβεία το άτομο, δεν είναι παιδί και από την άλλη δεν είναι ενήλικας. Άρα η εφηβεία μπορεί να χαρακτηριστεί σαν ένα πέρασμα, σαν μια μεταβατική περίοδος, όπου η μετάβαση αυτή το αποσταθεροποιεί διότι τα συναισθήματα και οι καταστάσεις που βιώνει δεν έχουν τίποτα το γνώριμο τόσο σε οργανικό, όσο και σε ψυχοκοινωνικό επίπεδο με αυτό που ζούσε μέχρι τώρα.

Αυτό πρέπει να το συγκρατήσουν οι γονείς και με τον τρόπο τους να βοηθήσουν τον έφηβο/η, να περάσει αυτή την ανασφαλή περίοδο με όσο τον δυνατό πιο ασφαλή τρόπο.

Σε αυτή την περίοδο λοιπόν τα πάντα μπορούν να τεθούν υπό αμφισβήτηση μέσα στην οικογένεια. Γι αυτό το λόγο, οι γονείς πρέπει να είναι έτοιμοι να δεχτούν αυτή την αμφισβήτηση σαν κάτι φυσιολογικό και όχι σαν κάτι παράλογο, επιτρέποντας στον έφηβο/η να εκφράσει αυτή την αμφισβήτηση, η οποία ξεκινάει κατ' αρχάς σαν αμφισβήτηση του ίδιου του του εαυτού.

Κερεντζής Λάμπρος
πίνακας: Γουναρόπουλος Γεώργιος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ρατσισμός: Αίτια – Συνέπειες

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΝΣΤΡΟΥΚΤΙΒΙΣΜΟΣ

Η Γονεϊκότητα