Η Νέα Γενιά
σε
Τεντωμένο Σχοινί

Τίποτε δεν είναι πιο αληθινό και ικανό να προσδιορίσει τι συμβαίνει την περίοδο αυτή στην Ελλάδα, από μία δημοσκόπηση με κοινό τους νέους ανθρώπους από 18 έως 35 ετών τη γενιά δηλαδή που βρίσκεται ένα βήμα πριν και ένα βήμα μέσα στην αγορά εργασίας και ο τοίχος της κρίσης, την απομονώνει από τη ζωτική για την επιβίωσή της προσδοκία για ένα καλύτερο μέλλον.
Διαβάστε τα αποτελέσματα της έρευνας "Νέοι και Οικονομική Κρίση" που έγινε για λογαριασμό του News 247 από την εταιρία Focus Bari.

Η τάση για μετανάστευση σε κάποια χώρα του εξωτερικού,
η δραστική μεταβολή στη ζωή των νέων ανθρώπων,
η τάση για δυναμική αντίδραση με συμμετοχή σε μαζικές διαδηλώσεις,
η πολιτικοποίησή τους (αντίθετα με τα θρυλούμενα),
η δυσπιστία ότι παρά τα μέτρα η αξιοκρατία και η πάταξη της διαφθοράς θα μείνουν απλώς όνειρα και η βαθιά επίδραση της κρίσης στην κοινωνική, οικογενειακή και σεξουαλική τους ζωή,
είναι μερικά από τα ευρήματα της αποκαλυπτικής έρευνας που δημοσιεύει το News 247.

Ποιούς αφορά η έρευνα



Τα ευρήματα αφορούν την πιο ενεργή ηλικιακή ομάδα, που είτε εισέρχεται τώρα στην αγορά εργασίας, αντιμετωπίζοντας ένα πρωτόγνωρο περιβάλλον, είτε βρίσκεται ήδη μέσα σε αυτήν και καλείται να διαχειριστεί τη ζωή της με τα νέα δεδομένα, των περικοπών θέσεων, των περικοπών μισθών, της αβεβαιότητας για τα σχέδιά της, αλλά κυρίως τη διάρκεια και το εύρος αυτής της κρίσης, την οποία δεν προκάλεσε, αλλά καλείται να την υποστεί.


Σημαντικότερα ευρήματα

Ίσως το σημαντικότερο εύρημα αυτής της δημοσκόπησης -πέρα από το γεγονός πως για το 76% των νέων, η ζωή τους έχει αλλάξει προς το χειρότερο- είναι ο τρόπος με τον οποίο σκέπτονται να την αντιμετωπίσουν.

Το πιο δραστήριο και ζωτικό κομμάτι του κοινωνικού ιστού, σε ποσοστό 67% έχουν αλλάξει τα σχέδια για τη ζωή τους, ενώ οι μισοί (51% ηλικίας 23-27 ετών, φοιτητές ή όχι) βλέπουν σοβαρά το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν την Ελλάδα και να αναζητήσουν την τύχη τους σε κάποια χώρα του εξωτερικού.

Διαπίστωση καθόλου παράξενη, καθώς η βίαιη αλλαγή της πραγματικότητας των νέων ανθρώπων, εκφράζεται άμεσα από το γεγονός ότι 8 στους 10 (77%) είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται, ενώ για τους 4 στους 10 που έχουν μπει ήδη στην αγορά εργασίας, έχει αλλάξει η σχέση με τον εργοδότη τους, είτε με τις ελαστικές μορφές εργασίας, είτε με την απόλυση.

Και για να μην υπάρχουν αυταπάτες σχετικά με το εάν η κρίση επηρεάζει μόνον τους νέους με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα, τα ευρήματα της έρευνας αναφέρουν, ότι σκέπτονται σοβαρά να μεταναστεύσει 49% των νέων με υψηλή μόρφωση και εισόδημα και το 46% όσων δεν έχουν ακόμη δεσμεύσεις όπως μόνιμο δεσμό ή γάμο ή εξαρτώμενα μέλη.

Για ειδικότερα συμπεράσματα ανά ενότητα πατήστε στα παρακάτω links:

*Πατήστε στην ενότητα Πολιτική, θέσεις και μαζική αντίδραση εαν θέλετε να δείτε τι γνώμη έχουν οι νέοι για το πολιτικό σύστημα της χώρας.

*Πατήστε στην ενότητα Κρίση στη ζωή, τις σχέσεις και το σεξ για να δείτε το κλίμα που βιώνουν οι νέοι άνθρωποι στις μεταξύ τους σχέσεις, στο σπίτι, στην επικοινωνία και τη συνύπαρξη με τον/την σύντροφό τους και τις σεξουαλικές τους σχέσεις.

*Πατήστε στην ενότητα Αξιοκρατία και Διαφθορά: Το στοίχημα για να δείτε τι θέση κρατούν οι νέοι στις δύο καίριες παραμέτρους της κοινωνικής ζωής: την αξιοκρατία και τη διαφθορά.

*Πατήστε στην ενότητα Τα ΜΜΕ, η δυσπιστία και η σάτιρα για να δείτε ποια είναι η γνώμη των νέων για την 4η εξουσία, πως βλέπουν την ενημέρωση και από που προτιμούν να ενημερώνονται.

Τέλος, εαν θέλετε να μάθετε λεπτομέρειες για την ταυτότητα της έρευνας πατήστε εδώ.
Του Δημήτρη Μπόλαρη
γλυπτό: Κυριάκος Ρόκος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ρατσισμός: Αίτια – Συνέπειες

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΝΣΤΡΟΥΚΤΙΒΙΣΜΟΣ

Η Γονεϊκότητα