Εικόνες Γυναικών 1



Η Διαφορά ανάμεσα στις νεαρές κυρίες του Κεμπέκ 
και τις συνομήλικες τους στο Μόντρεαλ (1749)
Ανάμεσα στις κυρίες του Κεμπέκ και τις κυρίες του Μόντρεαλ υπάρχουν ορισμένες διαφορές. Οι τελευταίες φαίνονται γενικά πιο όμορφες από τις πρώτες. Επίσης η συμπεριφορά τους δείχνει πολύ πιο ελεύθερη στο Κεμπέκ και πιο σεμνή στο Μόντρεαλ. 
Οι γυναίκες του Κεμπέκ, ειδικά οι ανύπαντρες, δεν είναι και τόσο εργατικές. Ένα κορίτσι δεκαοχτώ ετών δεν χαίρει καμιά εκτίμησης αν δεν μπορεί να απαριθμήσει τουλάχιστον είκοσι εραστές. Αυτές οι νεαρές κυρίες, κυρίως οι των ανωτέρων τάξεων, ξυπνάνε στις επτά και μέχρι τις εννιά ντύνονται, πίνοντας ταυτόχρονα τον καφέ τους. 
Μόλις ντυθούν κάθονται μπροστά σε κάποιο παράθυρο που βλέπει στο δρόμο, παίρνουν στα χέρια τους ένα εργόχειρο και βάζουν κάπου κάπου κάποια βελονιά. Την περισσότερη ώρα όμως τα μάτια τους είναι καρφωμένα στο δρόμο. Μόλις περάσει κάποιος νεαρός, είτε γνωστός είτε άγνωστος, εγκαταλείπουν αμέσως το εργόχειρο, πηγαίνουν δίπλα του και αρχίζουν να κουβεντιάζουν, να γελάνε, να αστεΐζονται και να μιλούν διφορούμενα' αυτό θεωρείται εξαιρετικά πνευματώδες. Έτσι κυλάει συχνά ολόκληρη η μέρα τους, ενώ οι μητέρες τους διεκπεραιώνουν μόνες όλο το νοικοκυριό. 
Στο Μόντρεαλ τα κορίτσια είναι λιγότερο ελαφρόμυαλα και περισσότερο φίλεργα. Ασχολούνται συνεχώς με το εργόχειρο ή τις απαραίτητες δουλειές του σπιτιού. Είναι ευδιάθετες και αυτάρκεις, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει ότι επιδιώκουν να δείχνουν πνευματώδεις ή γοητευτικές. Το ελάττωμά τους είναι η έπαρσή τους. Ωστόσο όλες οι κόρες, όλων των κοινωνικών στρωμάτων, πηγαίνουν ανεξαρτήτως στην αγορά και μεταφέρουν στο σπίτι τα ψώνια τους. Σηκώνονται το πρωί το ίδιο νωρίς και πηγαίνουν για ύπνο το ίδιο αργά, όπως όλα τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. 
Με διαβεβαίωσαν ότι σε γενικές γραμμές οι περιουσίες τους δεν είναι αξιόλογες, και αποδίδουν μόλις και μετά βίας, εξαιτίας του αριθμού των παιδιών και πενιχρών οικιακών εισοδημάτων Οι νεαρές του Μόντρεαλ ενοχλούνται ιδιαίτερα από το γεγονός ότι οι συνομήλικες τους στο Κεμπέκ παντρεύονται πολύ νωρίτερα. Ο λόγος είναι πως πολλοί νεαροί που έρχονται με τα καράβια από την Γαλλία σαγηνεύονται από τις νεαρές κυρίες του Κεμπέκ και τις παντρεύονται' δεδομένου όμως ότι σπανίως οι άνδρες αυτοί ανεβαίνουν στο Μόντρεαλ, οι κοπέλες εκεί δεν είναι τόσο ευτυχείς όσο οι προηγούμενες τη άλλης πόλης.


Πήτερ Κάλμ ( 1716 – 1779)
Σουηδός φυσιοδίφης και βοτανολόγος. Το 1748, ο μέγας φυσιοδίφης Λιναίος τον έστειλε τα ξίδι στην Αμερική προκειμένου να μελετήσει τα βότανα. Ταξίδεψε στην Ν. Υόρκη και τον Καναδά για τα επόμενα τρία χρόνια. Το βιβλίο του Travels intro America ( Ταξίδια στην Βόρειο Αμερική) μεταφράστηκε στα αγγλικά το 1772, παρ΄'α τους ενδοιασμούς του μεταφραστή που θεωρούσε τον Καλμ “αρνητικά προκατειλημμένο” απέναντι στους Άγγλους.
Απόσπασμα
από το βιβλίο του
Έρικ Νιούμπι
Τα μεγάλα ταξιδιωτικά ρεπορτάζ


πίνακας::Antoine de Favray

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ρατσισμός: Αίτια – Συνέπειες

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΝΣΤΡΟΥΚΤΙΒΙΣΜΟΣ

Η Γονεϊκότητα