Ο Μητρικός θηλασμός 2

Μύθοι για τον "παρατεταμένο" θηλασμό:


Ο θηλασμός ενός παιδιού μέχρι τα 3 ή 4 χρόνια δεν είναι φυσιολογικός και είναι κακός για το παιδί, προκαλώντας μια σχέση υπερβολικής εξάρτησης μεταξύ μητέρας και παιδιού.

Μύθος! Ο θηλασμός για 2-4 χρόνια ήταν κανόνας στους περισσότερους πολιτισμούς από την εμφάνιση του ανθρώπου στον πλανήτη. Μόνο τα τελευταία 100 χρόνια περίπου το θηλασμός θεωρήθηκε σαν κάτι που πρέπει να περιοριστεί. Τα παιδιά που θηλάζουν περισσότερο από 2 χρόνια δεν είναι υπερεξαρτημένα. Αντίθετα, τείνουν να είναι πολύ ασφαλή και για αυτό πιο ανεξάρτητα. Θα κάνουν μόνα τους το βήμα για τον αποθηλασμό (ίσως με μικρή ενθάρρυνση από τη μητέρα), και για αυτό θα αισθάνονται σιγουριά για την επιτυχία τους.


Ο θηλασμός μετά το χρόνο δεν διαφέρει από το θηλασμό ενός μικρού μωρού.

Μύθος! Η συχνότητα και η διάρκεια των θηλασμών διαφέρει από παιδί σε παιδί μετά τον πρώτο χρόνο. Καθώς περνά ο καιρός και τα διατροφικά οφέλη γίνονται λιγότερο σημαντικά, ο μη θρεπτικός θηλασμός για παρηγοριά γίνεται περισσότερο σημαντικός. Τα παιδιά επίσης ενσωματώνουν το θηλασμό στο παιχνίδι τους, κάτι που προσθέτει νέες διαστάσεις στη σχέση του θηλασμού.


Το μητρικό γάλα είναι λιγότερο θρεπτικό μετά τον πρώτο χρόνο.

Μύθος! Το μητρικό γάλα συνεχίζει να παρέχει ουσιαστικές ποσότητες θρεπτικών στοιχείων και μετά τον πρώτο χρόνο. Κάποια στιγμή, το μωρό σας θα χρειαστεί θρεπτικά στοιχεία από άλλες πηγές αλλά το μητρικό γάλα παραμένει μια αξιόλογη συνεισφορά στη διατροφή του παιδιού.


Οι ανοσοποιητικοί παράγοντες στο μητρικό γάλα είναι ασήμαντοι μετά τους λίγους πρώτους μήνες.

Μύθος! Οι ανοσοποιητικοί παράγοντες υπάρχουν σε όλη τη διάρκεια του θηλασμού και μερικοί από αυτούς αυξάνονται σε περιεκτικότητα, καθώς το μωρό οδεύει προς τον αποθηλασμό. Τα παιδιά που θηλάζουν αρρωσταίνουν λιγότερο και για πιο σύντομα διαστήματα. Τα παιδιά που αποθηλάζουν πριν τα δυο χρόνια έχουν περισσότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν.


Ο παρατεταμένος θηλασμός κάνει το παιδί υπερβολικά εξαρτημένο και μπορεί να το βλάψει ψυχολογικά.

Μύθος! Το αντίθετο, η ανταπόκριση στην ανάγκη του παιδιού για θηλασμό καλλιεργεί την ανεξασρτησία σύμφωνα με τον ρυθμό ανάπτυξης του κάθε παιδιού. Και η έρευνα και οι εμπειρίες μητέρων παγκοσμίως υποδεικνύουν ότι τα παιδιά που θηλάζουν μετά το χρόνο έχουν άριστη κοινωνική προσαρμογή. Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Παιδιατρική Ακαδημία, "Δεν υπάρχει άνω όριο στη διάρκεια του θηλασμού και καμία ένδειξη ότι προκαλείται ψυχολογική βλάβη ή βλάβη στην ανάπτυξη του παιδιού από το θηλασμό τον τρίτο χρόνο ή αργότερα".


Οι μητέρες μου θηλάζουν μετά το χρόνο δεν έχουν μάθει άλλους τρόπους να παρηγορούν το παιδί.

Μύθος! Για την τυπική μητέρα που θηλάζει μετά το χρόνο, ο θηλασμός είναι μόνο ένα από τα πολλά εργαλεία στην εργαλειοθήκη του γονιού.


Οι μητέρες συνεχίζουν να θηλάζουν μετά το χρόνο για προσωπικό τους όφελος.

Αλήθεια! Ένα παιδί δεν θηλάζει, αν δεν νιώθει την ανάγκη να το κάνει. Τυπικά, μια μητέρα συνεχίζει να θηλάζει, γιατί το παιδί της δεν είναι έτοιμο να αποθηλάσει και εξαιτίας των συνεχιζόμενων φυσιολογικών και συναισθηματικών ωφελειών για το παιδί της.


Οι μητέρες χρειάζεται να αποθηλάσουν, προκειμένου να επιστρέψει η γονιμότητα.

Μύθος! Οι περισσότερες μητέρες συλλαμβάνουν, ενώ συνεχίζουν να θηλάζουν. Ο θηλασμός θεωρείται συμβατός με μια υγιή εγκυμοσύνη.


Όσο περισσότερο θηλάζεις, τόσο δυσκολότερο είναι να αποθηλάσεις.

Μύθος! Η ηλικία δεν έχει περισσότερη σχέση με την ευκολία στον αποθηλασμό από όση έχει η ετοιμότητα του παιδιού για αποθηλασμό. Κάθε παιδί έχει το δικό του χρονοδιάγραμμα, αν αφεθεί να αποθηλάσει από μόνο του. Αν η μαμά ξεκινήσει τον αποθηλασμό, τότε, όσο πιο έτοιμο είναι το παιδί να αποθηλάσει από μόνο του, τόσο πιο εύκολο θα είναι (τόσο για τη μαμά, όσο και για το παιδί) να επιταχυνθεί η φυσική διαδικασία. Αν το παιδί προηγηθεί στον αποθηλασμό, τότε δεν τίθεται θέμα.

πίνακας Παμπλο Πικάσο

http://www.parents.gr/forum/showthread.php?t=42236
http://www.kellymom.com/bf/bfextended/ebf-myths.html
__________________

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ρατσισμός: Αίτια – Συνέπειες

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΝΣΤΡΟΥΚΤΙΒΙΣΜΟΣ

Η Γονεϊκότητα