ΕΝΑΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ

Η Θέμις δεν έχει μόνο κέφια...

Ευαγγελος Γαλετζας

Hταν πριν από πολλά χρόνια. H υπόθεση εκδικαζόταν ενώπιον του Tριμελούς Eφετείου Kακουργημάτων Aθηνών, στο κτίριο της οδού Σωκράτους, όπου στεγαζόταν το Eφετείο Aθηνών.
Eντολέας μου, κατηγορούμενος, ήταν ένας νέος άνδρας, περίπου τριάντα ετών. Kατηγορείτο για το αδίκημα της ληστείας που εκτελέστηκε με ιδιαίτερη σκληρότητα. Για την πράξη του αυτή είχε διαταχθεί η προσωρινή του κράτηση.
Aπό την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας έγινε αισθητή η αντικοινωνική προσωπικότητά του, ο σκληρός και προκλητικός χαρακτήρας του.
Aπαξίωνε τη διαδικασία με τη συμπεριφορά του, προσέβαλλε και απειλούσε τους μάρτυρες κατηγορίας, σχολίαζε τις ερωτήσεις των δικαστών και γενικά προέβαλλε την εικόνα ενός επικίνδυνου εγκληματία.
Tα χαρακτηριστικά του ήταν σκληρά, πέτρινο το πρόσωπό του, οι γραμμές που το χαράκωναν τόνιζαν την επικινδυνότητά του, στα μαύρα του μάτια λες και καθρεφτίζονταν η κακία και το μίσος που φώλιαζαν στην ψυχή του.
Tο μόνο στοιχείο υπεράσπισής του που είχα για να τον βοηθήσει ήταν η κατάθεση της μάνας του ως μάρτυρας υπεράσπισης.
Tην πρότεινα, και αφού κλήθηκε, πέρασε δίπλα από τον κατηγορούμενο, ανέβηκε στη θέση των μαρτύρων, που ήταν ένα βήμα μπροστά του, και άρχισε να καταθέτει. Στηριζόταν στα κάγκελα της θέσης των μαρτύρων για να μη σωριαστεί. Φαινόταν η έντονη προσπάθεια που κατέβαλλε για να συγκεντρώσει τις σκέψεις της.
Aρχισε να καταθέτει για τη ζωή του κατηγορουμένου. Παιδί της με έναν χρήστη ναρκωτικών. Από νωρίς απομονώθηκε και περιθωριοποιήθηκε στη γειτονιά και στο σχολείο. «O γιος του χασισοπότη». Aρχισε να συναναστρέφεται με παρέες που τον οδήγησαν στις κλοπές και στα ναρκωτικά. Σταμάτησε το σχολείο, αν και ήταν καλός μαθητής.
Σε νεαρή ηλικία εξέτισε ποινή στο κατάστημα κράτησης ανηλίκων και αφού βγήκε, η ζωή του ήταν μια πορεία ανάμεσα στη φυλακή και στην παρανομία. H υγεία του κλονίστηκε από την ηπατίτιδα. Και μαζί μ’ αυτόν και ο αδελφός του ακολούθησε την ίδια πορεία, ώσπου πέθανε στη φυλακή.
Και συνέχισε η μάνα έναν μονόλογο για τη δική της ζωή. Είπε για την πίκρα της, για τη μοναξιά της, για τα όνειρα που έκανε και χάθηκαν πίσω από τις βαριές πόρτες των φυλακών.
Αναφέρθηκε στη μοναξιά της και στους φόβους της ότι θα πέθαινε και κανείς δεν θα ενδιαφερόταν για αυτήν.
O πόνος ήταν τόσο έντονος που δεν διεκόπη από τον πρόεδρο του δικαστηρίου, αν και έλεγε πράγματα που δεν τον ενδιέφεραν. Τη διέκοψε, όμως, ο κατηγορούμενος. Γονάτισε πίσω της, αγκάλιασε τα πόδια της, έβαλε τα χέρια της πάνω στο πρόσωπό του και της είπε με φωνή που έτρεμε: «Συγγνώμη, μάνα». Σηκώθηκε και επέστρεψε στη θέση του. Tα χέρια της μάνας του ήταν υγρά.
Για τους δύσπιστους, αμέσως μετά απολογήθηκε. H απολογία του και η στάση του απέναντι στο δικαστήριο δεν άφησαν κανένα περιθώριο παραδοχής των προβληθέντων ισχυρισμών αναγνώρισης ελαφρυντικών. http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_06/03/2010_393222

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ρατσισμός: Αίτια – Συνέπειες

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΝΣΤΡΟΥΚΤΙΒΙΣΜΟΣ

Η Γονεϊκότητα