Οι κοινωνικές σχέσεις δεν είναι μόνο οικονομικές.


Ασχολούμαστε με την οικονομία και μόνο με αυτή, λες και δεν υπάρχει τίποτα άλλο στην ζωή μας. Δεν λαμβάνουμε υπ όψιν ότι, εκτός από την οικονομία η κοινωνία δομείτε και λειτουργεί στην βάση των κοινωνικών σχέσεων οι οποίες δεν επηρεάζονται μόνο από αυτή. 
Τα οικονομικά μέτρα από μόνα τους δεν καθορίζουν τον μέλλον της χώρας. Η μορφή διακυβέρνησης και ο τρόπος προσέγγισης του πολίτη μπορούν να καθορίσουν αν ένα οικονομικό πρόγραμμα θα είναι σκληρό στο μέλλον, ή όχι.
Η κυβέρνηση, λοιπόν εκτός από την οικονομία έχει να επιτελέσει και ένα κοινωνικό έργο το οποίο την διαφοροποιεί από τις προηγούμενες. Καθορίζεται από τις προτεραιότητες της, και από τον τρόπο τρόπο προσέγγισης τον πολίτη. Υπό αυτό το πρίσμα πιστεύω ότι τα οικονομικά μέτρα διαφοροποιούνται από το ποιος και πως κυβερνά.
Η αριστερά δεν μπορεί να εξαντλήσει την “αριστεροσύνη” της στην οικονομία. Το σημαντικό της έργο είναι στην διαμόρφωση και λειτουργία της κοινωνίας στην βάση μιας καινούργιας ισότητας, στην ανάδειξης της δικαιοσύνης και την επανεκκίνηση δημοκρατίας. 
Το σημαντικό της έργο θα εκφραστεί από την δημιουργία ενός καινούργιου κοινωνικού συμβολαίου ανάμεσα σε αυτή και τον πολίτη, το οποίο θα στηρίζεται στην εμπιστοσύνη, όπου η οικονομία θα είναι το μέσον και όχι ο στόχος.
Κερεντζής Λάμπρος
Πίνακας: Joan MIRO

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ρατσισμός: Αίτια – Συνέπειες

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΝΣΤΡΟΥΚΤΙΒΙΣΜΟΣ

Η Γονεϊκότητα