Αυτονομία


Αυτονομία σημαίνει να λυθούν οι δεσμοί της εξάρτησης. Να αποχωριστεί το άτομο τις πρωταρχικές συναισθηματικές του επιλογές στο χώρο της οικογένειας και να πλησιάσει άλλους χώρους, καινούργιους χώρους, άγνωστους χώρους αντί να μένει στα ίδια τα γνωστά. Αυτά που ήδη έχει ζήσει και έχει κλειστεί και περιχαρακωθεί μέσα σε αυτά.


Αυτονομία σημαίνει να μπορεί το άτομο να σκέπτεσαι και να εκφράζεται με τον δικό του τρόπο, χωρίς να φοβάται να μην απορριφθεί, να κατακριθεί, να μην αγαπηθεί.

Η αυτονομία είναι η δυνατότητα να περάσει το άτομο από την θέση του επιθυμητού υποκειμένου στην θέση του υποκειμένου που επιθυμεί με την απελευθέρωση από την εσωτερικευμένη επιθυμία του “άλλου”.


Η επιθυμία του “άλλου” είναι πατρικές εικόνες, γονεϊκές εικόνες που λειτουργούν, σταθεροποιούν και αλλοτριώνουν με την επιμονή τους την επιθυμία του ατόμου, να περάσει σε καινούργιο επίπεδο ανεξαρτησίας.


Ανεξαρτησίας από του βαθείς δεσμούς οι οποίοι επιβλήθηκαν από την οικογένεια, λόγο οργανικής ανωριμότητας στα πρώτα στάδια της ανθρώπινη ύπαρξη του

Η ουσία της αυτονόμησης είναι η συνεχής προσπάθεια αποχωρισμού η οποία επιτρέπει στο παιδί να διαφοροποιηθεί κτίζοντας την δική του ταυτότητα σαν άτομο που σκέπτεται, που ζει, που αγαπάει.


Υ.Γ.
Η αυτονομία δεν μπορεί να πραγματωθεί χωρίς αμφισβήτηση, χωρίς πένθος, χωρίς απώλειες και δίχως κρίσεις ανάμεσα στον ενήλικο και τον ανήλικο μέσα στα πλαίσια της παιδαγωγικής τους σχέσης.
Η αυτονομία δεν μπορεί να πραγματωθεί χωρίς η κουλτούρα να επιβάλλει την στάμπα της, τους κανόνες της, της απαιτήσεις της.

Σχόλια

Ο χρήστης heinz είπε…
Ένας πολύς συμπαθής ερευνητής, ο Heinz von Foerster - του οποίου το όνομα υπέκλεψα σαν nickname - έλεγε:

Act always so as to increase the number of choices.

Να ενεργείς πάντα έτσι ώστε να αυξάνεται ο αριθμός των επιλογών.

Η αυτονομία, είναι αλληλένδετη μ' αυτή την προτροπή του von Foerster μου φαίνεται.
Γιατί, μόνο στα πλαίσια της αυτονομίας είναι επιλογές οι επιλογές. Αν έχεις μια μόνο επιλογή, τότε δεν έχεις επιλογή προφανώς.
Αν έχεις ένα (προ)καθορισμένο σύνολο επιλογών (π.χ. αυτές που άλλοι βλέπουν σαν επιλογές σου) τότε βρισκόμαστε πάλι στο ίδιο...

Η αυτονομία όμως, δημιουργεί έναν μηχανισμό που παράγει επιλογές - γιατί αυτό νομίζω χρειαζόμαστε: όχι επιλογές απλώς, αλλά έναν τρόπο να τις δημιουργούμε. Και χωρίς αυτονομία, τέτοιος μηχανισμός δεν...
Ο χρήστης Λάμπρος Κερεντζής είπε…
Βεβαίως, χωρίς αυτονομία ο μηχανισμός των επιλογών δεν λειτουργεί. Στην ουσία ο μηχανισμός των επιλογών είναι η ίδια η αυτονομία. Άρα δεν έχουμε να κάνουμε με δύο διαφορετικές έννοιες αλλά μία έννοια ειδομένη από διαφορετικές πλευρές. Η πράξη είναι ακόμα μια άλλη έννοια η οποία εκφράζει την αυτονομία. Όπως και η αυτονομία έτσι και η πράξη εμπεριέχει την επιλογή σαν κύριο συστατικό έκφρασης της παρουσίας της. Τόσο η πράξη όσο και η επιλογή εμπεριέχονται και εμπεριέχουν την αυτονομία.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ρατσισμός: Αίτια – Συνέπειες

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΝΣΤΡΟΥΚΤΙΒΙΣΜΟΣ

Η Γονεϊκότητα