Η Κοκαΐνη


Η Κοκαΐνη παρουσιάζεται, τις περισσότερες φορές σε μορφή μια ψιλής πούδρας λευκής. Παράγεται από τα φύλα της κόκας. Η Κόκα καλλιεργείται στις Άνδεις στην Λατινική Αμερική, στην Ινδονησία και στην ανατολική Αφρική. Για τις πρωτόγονες φυλές της Κολομβίας και του Περού, η κόκα χρησιμοποιείτο για φαρμακευτικούς λόγους και επίσης σαν διεγερτικό. Στις χώρες της λατινικής Αμερικής τα φύλα της κόκας τα μασούσαν για πολλή ώρα και κάνανε ένα είδος μαστίχας μέσα στο στόμα. Αυτός ο πολτός τους έδινε την δυνατότητα να αντέχουν στις δύσκολες συνθήκες εργασίας και τους έκοβε την πείνα διότι αναισθητοποιούσε το πεπτικό σύστημα. Επίσης τους βοηθούσε να αντέξουν το κρύο, καθώς και το μεγάλο υψόμετρον και να έχουν περισσότερη αντοχή.
Το XVI αιώνα οι Ισπανοί κατακτητές δίνουν αυτό το διεγερτικό στους ντόπιους για να μπορούν να τους εκμεταλλεύονται περισσότερο στα ορυχεία.
Το 1865 ένας αυστριακός χημικός διαχωρίζει και εφευρίσκει την καθαρή φόρμουλα της κοκαΐνης. Δέκα χρόνια αργότερα άλλες φόρμουλες κοκαΐνης τις χρησιμοποιούν για αναισθητικούς λόγους. Από το 1880 στις Ηνωμένες πολιτείες, η κοκαΐνη γίνεται γνωστή και αρχίζει η ευρεία κατανάλωση της.
Από το 1933 η κατανάλωσή της ανεβαίνει προοδευτικά εφόσον αποτελεί ένα προϊόν αρκετά ακριβό αλλά και κερδοφόρο.
Η χρήση της κοκαΐνης γίνεται είτε από την μύτη, είτε με ένεση, είτε καπνιστή . Τις περισσότερες φορές είναι νοθευμένη, “κομμένη” με άλλα προϊόντα από τους εμπόρους και αυτό μεγαλώνει την επικινδυνότητα της, καθώς διαφοροποιεί το “φτιάξιμο” το οποίο δημιουργείται κάτω από την αλληλεπίδραση διαφόρων ουσιών για τις οποίες ο χρήστης δεν είναι ενήμερος.

Παρενέργειες και κίνδυνοι

Η χρήση της κόκας προκαλεί μια γρήγορη εφορία ένα συναίσθημα διανοητικής και φυσικής δύναμης και μια περιφρόνηση στο πόνο και στην κούραση. Αυτή όμως η αίσθηση θα παραχωρήσει την θέση της, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα σε μια καταθλιπτική διάθεση και συγχρόνως σε μια διάθεση έντασης και αγωνίας, την οποία πολλοί την καταπολεμούν με την χρήση ηρωίνης, η χρήση άλλων ψυχοτρόπων φαρμάκων.
Η Κοκαΐνη προκαλεί
α) συστολή των αιμοφόρων αγγείων
Το ρινικό πλέγμα δεν υγροποιείται, συνήθως ξηραίνεται και νεκρώνει. Αυτό εμφανίζεται σε αυτούς που κάνουν χρήση από την μύτη.
β) Καρδιακές διαταραχές
Μπορούμε να έχουμε σίγουρα καρδιακά επεισόδια για τα πρόσωπα τα οποία κάνουν χρήση ενδοφλέβειας. Επίσης ακόμα καί με άλλους τρόπους χρήσης υπάρχει ο ίδιος κίνδυνος διότι τα άτομα αυτά καπνίζουν αρκετά τσιγάρα κατα την διάρκεια της χρήσης, ή ακόμα χρησιμοποιούν αλκοόλ. Έτσι λοιπόν παρατηρείτε ότι η χρήση του καπνού και του αλκοόλ είναι ανεβασμένη σε αυτούς που κάνουν χρήση κοκαΐνης
γ) Σε πρόσωπα τα οποία είναι ευαίσθητα ψυχολογικά, η χρήση της κοκαΐνης, μπορεί να προκαλέσει
Ψυχικές διαταραχές . Μεγάλη διαφορά στην διάθεση, ακόμα και παραλήρημα με έντονο το αίσθημα της καταδίωξης και τρομαχτικούς πανικούς, όπως και ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές.
δ) Μεγάλη ψυχική διέγερση με αποτέλεσμα την αϋπνία, την αμνησία και τον μεγάλο εκνευρισμό.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό της κοκαΐνης είναι να ναρκώσει τις αναστολές, πράγμα το οποίο μπορεί να οδηγήσει τον χρήστη σε πράξεις βίας, σεξουαλικές επιθέσεις, και σε άλλες συμπεριφορές αποφυγής του άγχους.
Η αίσθηση της δύναμης που αισθάνεται ο χρήστης κοκαΐνης, τον κάνει πιο εύκολο να περάσει στην βίαιη πράξη για τον ίδιο και τους άλλους.
Με την ενδοφλέβια χρήση μπορεί να μολυνθεί από την ηπατίτιδα και το έιτζ

Η εξάρτηση

Σαν δυνατό διεγερτικό η κοκαΐνη προκαλεί μια ψυχική εξάρτηση αρκετά σημαντική τόσο ώστε ένας “ ανεβασμένος" χρήστης να είναι πολύ δύσκολο να σταματήσει και να αισθάνεται την ανάγκη να κάνει συνεχώς χρήση . Ακόμα το σταμάτημα με την χρήση μιας άλλης ουσίας είναι πολύ δύσκολο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ρατσισμός: Αίτια – Συνέπειες

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΝΣΤΡΟΥΚΤΙΒΙΣΜΟΣ

Η Γονεϊκότητα