Η Κάνναβις




Το χασίς, ή, η μαριχουάνα, της οποίας η ονομασία εξαρτάται από την παρασκευή της, είναι η πιο συχνά καταναλωμένη παράνομη ουσία στον πλανήτη. Ο Ιπποκράτης χρησιμοποιούσε την κάνναβη και μαζί με αλκοόλ δημιουργούσε ένα αναισθητικό μείγμα για να αντιμετωπίσει τον πόνο των ασθενών του. Το καταναλώνουν τόσο οι νέοι όσο και σε μεγαλύτερη ηλικία χρήστες.
Παράγεται από το χόρτο, την μαριχουάνα, η οποία φύεται σε πολλά μέρη της γης, όπως στην Λατινική και κεντρική Αμερική, στην Αφρική, στην Ασία, στην Ευρώπη, στην Ελλάδα, Τουρκία, κ.λ.π.
Παρουσιάζεται,
α) είτε σαν χόρτο, μπορούμε να καταναλώσουμε τόσο το μίσχο, το λουλούδι, όσο και τα φύλλα αφού τα αφήσουμε να ξεραθούν.
β) είτε σαν χασίς το οποίο παράγεται από την συγκομιδή της ρετσίνας και μετά από κατάλληλη επεξεργασία παρουσιάζεται προς κατανάλωση, σε συμπιεσμένες πλάκες, σε στέρεα μορφή
γ) είτε μετά από κατάλληλη πάλι επεξεργασία υπό μορφή λαδιού.

Τρόποι χρήσης


Η πιο συχνή χρήση γίνεται αφού αναμιχθεί με καπνό, και τυλιχτεί σε τσιγάρο με κωνικό σχήμα, έτσι έχουμε το τσιγαριλίκι. Η χρήση της κάνναβις εν αντιθέσει με την ηρωίνη και άλλες ουσίες αποτελεί μια δραστηριότητα της ομάδας και δημιουργεί μια “οικογενειακή” κατάσταση μεταξύ των χρηστών οι οποίοι “γυρίζουν” το τσιγαριλίκι, το μοιράζονται. Αυτό δημιουργεί μια κοινωνικότητα και μια σχέση εμπιστοσύνης, διότι αυτή η ενέργεια μπορεί να αποτελεί μια τελετουργική πράξη αποδοχής στην ομάδα.

Εφέ


Η κάνναβις μετά την χρήση διατηρεί την επίδρασή της για δύο μέχρι δέκα ώρες ανάλογα το άτομο και τον ψυχισμό του, αλλά και την ποσότητα που καταναλώθηκε. Δημιουργεί ένα είδος μέθης. Την χασισική μέθη μαζί με μια μικρή υπνηλία, ενώ εμφανίζεται μια εφορία και μια αίσθηση ότι οι αισθήσεις λειτουργούν πιο έντονα και η σκέψεις φαίνονται ότι παίρνουν "μπρος" θα λέγαμε και φαίνονται πιο πρωτότυπες και αυθεντικές. Επίσης παρατηρείται η ανικανότητα του χρήστη να εκπληρώσει κάποιες ενέργειες που έχει αναλάβει και παρουσιάζονται προβλήματα στην μνήμη.
Σε σχέση με την υγεία η ίδια η κάνναβις δεν είναι καρκινογόνα αλλά η ανάμιξή της με καπνό μπορεί να την κάνει επικίνδυνη για τον καρκίνο του στόματος, του φάρυγγα, του οισοφάγου ή του λάρυγγα.

Εξάρτηση

Η κάνναβις δεν παρουσιάζει ιδιαίτερα προβλήματα ψυχικής, ή σωματικής εξάρτησης, όπως π. χ. Η νικοτίνη και το αλκοόλ. Τελευταία πολλές έρευνες μιλούν, σε επίπεδο ψυχιατρικής για την χασισική ψύχωση, αλλά αυτή η κατάσταση δεν εξαρτάται από την κάνναβη, όσο από την ψυχική κατάσταση του χρήστη.
Το σταμάτημα της χρήσης μπορεί να γίνει πολύ εύκολα. Ίσως να παρατηρηθεί μια μικρή ανησυχία, αλλά ο χρήστης μπορεί να την ξεπεράσει πολύ εύκολα. Αυτό που κάνει την κάνναβη επικίνδυνο ναρκωτικό είναι η κοινωνική αναπαράσταση της κάνναβης, η εικόνα που κοινωνικά έχουμε για αυτή και η ταξινόμηση της σαν ναρκωτικό. Επίσης η σημαντική εξάπλωση της εξαρτάται από τις απαγορευτικές διατάξεις του νόμου οι οποίες περιθωριοποιούν την ανεύρεση και την χρήση της.




Σχόλια

Ο χρήστης Καλυψώ είπε…
"Το σταμάτημα της χρήσης μπορεί να γίνει πολύ εύκολα."????


Λαμπρο..δεν εχω δει κανεναν να το σταματα ετσι οπως λες..

αντιθετα εχω δει οικογενειες να καταστρεφονται..

ισως γιατι ειναι πανευκολο να βρεις
αυτο το ειδος..

ισως γιατι ολοι πιστευουν πως ειναι ευκολο να το σταματησεις..

ισως γιατι πλεον δεν ειναι στο περιθωριο αλλα η χρηση του γινεται απο πολιτες υπερανω υποψιας..

το μερος που ζω..πιο ευκολο ειναι να βρεις αυτο παρα μαλμπορο..

κανεις δεν αρχιζει χρηση ναρκωτικων με ηρωινη η εκστασι..

θα αρχισει με χασις η κοκα..

συγνωμη αν σε κουρασα με την επιμονη μου..ειναι που το θεμα με αγγιζει προσωπικα..

να σαι καλα!
Ο χρήστης Λάμπρος Κερεντζής είπε…
Και εγώ δεν θέλω να σε κουράσω αλλά είναι οι κοινωνικοί παράγωντες οι οποίοι καθορίζουν την χρήση και όχι η ιδιότητα του ναρκωτικού. Αυτό που συναντάς σήμερα είναι η κατάσταση διαμορφωμένη από την κοινωνική απαγόρευση. Αρα δεν είναι η ουσία που καθορίζει τους κοινωνικούς παραγωντες αλλά οι κοινωνικοί παράγωντες που καθορίζουν την ουσία.
Ο χρήστης Λάμπρος Κερεντζής είπε…
Το να είναι εύκολο να το βρείς σημαίνει ότι η απαγορευτική κοινωνική πολιτική δεν το απαγορεύει αλλά το κάνει πιο περιζήτητο. Η απαγορευση είναι ένας κοινωνικός παράγωντας ο οποίος επιδρά στην μεγαλύτερη διαδοσή του!!! Αυτό λέει η πραγματικότητα στον τόπο σου.
Ο χρήστης Λάμπρος Κερεντζής είπε…
Εύκολο να σταματήσεις όσον αφορά τα οργανικά αίτια, όσον αφορά τα κοινωνικά ίσως δεν είναι καθόλου, όπως λες.
Ο χρήστης Καλυψώ είπε…
το να ειναι κατι απαγορευμενο
το κανει επιθυμητο??
αυτο λες?

ναι δεν υπαρχει οργανικη εξαρτηση
υπαρχει ψυχολογικη.

και Λαμπρο
μερικα πραγματα υπαρχουν σε μελετες
βιβλια.στατιστικες..

αλλα ομως τα βιωνει κανεις μεσα στο ιδιο το πετσι του..
και τα βλεπει αλλιως..

υπαρχουν οικογενειες που ειναι κατεστραμενες ακριβως απο αυτο το παθος..και δεν μιλαω για ανηλικα παιδια
αλλα για "σοβαρους" ενηλικες
για ατομα που το κοινωνικο τους στατους δεν δικαιολογει την καταχρηση ουσιων...υποτιθεται..

ξερω πολλες περιπτωσεις
μια απο αυτες...και η δικη μου..
Ο χρήστης Λάμπρος Κερεντζής είπε…
Ωραία, αλλιώς μπορώ να απαντήσω στο ατομικό και αλλιώς στο κοινωνικό. Εμένα η ανάρτησή μου έχει σχέση με το κοινωνικό πρόβλημα. Το ατομικό μπορούμε να το συζητήσουμε σε άλλη βάση. Βέβαια και στην μία και στην άλλη περίπτωση η απαγόρευση είναι αυτή που καθορίζει τις συνθήκες. Όπως και η ιδέα που έχουμε για την σοβαρότητα της κατάστασης. Απ' ότι καταλαβαίνω τα πράγματα είναι αρκετά σοβαρά αν θες πάρε με τηλ. για να τα πούμε και δεν με κουράζεις.
Ο χρήστης Καλυψώ είπε…
Λαμπρο

ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Καλησπέρα. Θα ήθελα την άποψή σας για ένα θέμα σε σχέση με χρήση ουσιών που με απασχολεί...θα το εκτιμούσα αν μου απαντούσατε όσο πιο σύντομα μπορείτε. Ευχαριστώ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ρατσισμός: Αίτια – Συνέπειες

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΝΣΤΡΟΥΚΤΙΒΙΣΜΟΣ

Η Γονεϊκότητα