Για χιλιάδες χρόνια...
το ζευγάρι 6


...... Για χιλιάδες χρόνια, οι άντρες διατηρούσαν το δικαίωμα να κτυπούν τις γυναίκες τους.
Πιθανότατα λίγοι άνδρες προχώρησαν πέρα από ένα χαστούκι, αλλά ο νόμος υπεστήριζε την δικαιοδοσία των ανδρών να επιβάλουν σωματική τιμωρία στις γυναίκες τους και να ασκούν με την βία τα “συζυγικό τους δικαίωμα”, για σεξουαλική επαφή, γεγονός που διαμόρφωνε τις σχέσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών σε όλους τους γάμους ακόμα και σε αυτού όπου υπήρχε αγάπη.
Για χιλιάδες χρόνια, όταν ο γάμος αφορούσε περισσότερο την περιουσία και την πολιτική και λιγότερο την προσωπική ικανοποίηση, η πραγματικότητα αυτή διαμόρφωνε επίσης τις προσδοκίες των ανθρώπων για αγάπη. Οι άνθρωποι ανέκαθεν ερωτεύονταν και υπέφεραν, όταν τα συναισθήματα τους δεν έβρισκαν ανταπόκριση. Στο μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας όμως τα θεσμικά πρότυπα του γάμου απαιτούσαν από τις γυναίκες να υποφέρουν σιωπηρά, αν οι ελπίδες τους για αγάπη μέσα στο γάμο διαψεύδονταν, και επέτρεπαν στους άντρες να αναζητήσουν την αγάπη εκτός γάμου. Στους ανθρώπους άρεσαν ανέκαθεν οι ιστορίες αγάπης., αλλά στο παρελθόν σπάνια επιχειρούσαν να τις ζήσουν. Κατανοούσαν ότι ο γάμος ήταν ένας οικονομικός και πολιτικός θεσμός με αυστηρούς κανόνες.
Στις μέρες μας οι περισσότεροι άνθρωποι προσδοκούν να περάσουν την ζωή τους μέσα σε μια σχέση που χαρακτηρίζεται από αγάπη και δεν διέπεται από αυστηρούς κανόνες. Αν και οι πιο πολλοί επιθυμούν κοινωνικά αποδεχτές σχέσεις που χαίρουν θεσμικής προστασίας, λίγοι θα θυσίαζαν μια έντιμη και ευέλικτη σχέση αγάπης για να κερδίσουν αυτή την προστασία......................

Stephanie Coontz: Η ιστορία του γάμου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ρατσισμός: Αίτια – Συνέπειες

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΝΣΤΡΟΥΚΤΙΒΙΣΜΟΣ

Η Γονεϊκότητα