Το ζευγάρι: Παράγοντες συνάντησης και συγκρότησης



Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα ένας άνδρας και μια γυναίκα συναντιούνται κάτω από συγκεκριμένους παράγοντες. Παράγοντες αυτού ευθύνονται για την συνάντηση των δύο συντρόφων και την δημιουργία της οικογένειας.
Ο πρώτος βασικό παράγοντας, λέγανε οι ερευνητές είναι ο χώρος. Δηλαδή οι δύο μελλοντικοί σύντροφοι οφείλουν την γνωριμία τους στο χώρο, είτε διότι έμεναν στην ίδια γειτονιά, είτε διότι δούλευαν στην ίδια δουλειά, είτε διότι πήγαιναν στην ίδια καφετέρια.
Ένας άλλος παράγοντας είναι η ομοιότητα. Δηλαδή ο καθένας από τους μελλοντικούς συντρόφους ψάχνει να βρει κάποιο που του μοιάζει, η νομίζει ότι του μοιάζει. Δηλαδή ο καθένας ψάχνει το όμοιο του η αυτό που νομίζει σαν όμοιο του.


Με την δημιουργία και την λειτουργία της οικογένειας ασχολήθηκαν σχεδόν όλες οι επιστήμες. Η γενετική, η αρχιτεκτονική, η ψυχολογία, η οικονομία και η νομική επιστήμη. Η κάθε μια δημιούργησε ένα ορισμό της οικογένειας σύμφωνα με την μορφή προσέγγιση που ανέπτυξε για να την κατανοήσει.
Η γενετική
στήριζε την συγκρότηση της οικογένεια στον άνδρα και την γυναίκα και στους δεσμούς αίματος που κουβαλούσαν οι απόγονοί τους.
Η χωροταξία
στηρίζεται χώρο διαμονής της οικογένειας και τον τρόπο οργάνωσης της μέσα σε αυτόν, δηλαδή την οργάνωση των ενήλικων και ανήλικων που ζουν κάτω από μια κοινή στέγη.
Η παιδαγωγική και η ψυχολογία
στηρίζονται στην συναισθηματικό και παιδαγωγικό χαρακτήρα της οικογένειας. Δηλαδή πως η οικογένεια λειτουργεί τόσο σαν σύνολο όσο και το πώς λειτουργεί το κάθε μέλος της με στόχο την κοινωνικοποίηση του. Με ποιόν τρόπο ασκείται η παιδαγώγηση από τους γονείς και των δύο φύλων καθώς και ο τρόπος διανομής της αγάπης και του ενδιαφέροντος το οποίο διέπει τις σχέσεις τους
Η οικονομική επιστήμη
ορίζει την οικογένεια σαν μια μονάδα παραγωγής και κατανάλωσης. Η οποία αποτελεί βασικό παράγοντα στήριξης του οικονομικού και πολιτικού συστήματος. Και τελευταία,
          Η νομική επιστήμη,
κατά την οποία η οικογένεια αποτελεί ένα βασικό θεσμό για την λειτουργία του κοινωνικού συστήματος από αρχαιοτάτων χρόνων. Τα μέλη της συνδέονται μεταξύ του από δεσμούς αίματος μέσω του οποίο γίνεται η νομική τους αναγνώριση ότι ανήκουν σε αυτή την η οικογένεια. Κάτω από αυτή την ένωση έχουν δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις τις οποίες καλούνται να απαντούν στις ανάγκες των μελών. Αναγκαιότητες όπως αυτό της βοήθειας και προστασίας των ανηλίκων μελών, αλλά και από δικαιώματα όπως τα κληρονομικά και άλλα νομικά δικαιώματα τα οποία απορρέουν από τους δεσμούς συγγένειας και συγκατοίκησης. 

Κερεντζής Λάμπρος 

πίνακας: Roger Scheltien

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ρατσισμός: Αίτια – Συνέπειες

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΝΣΤΡΟΥΚΤΙΒΙΣΜΟΣ

Η Γονεϊκότητα