Ναλτρεξόνη



Πρόληψη υποτροπών με τη βοήθεια φαρμακευτικής αγωγής (ναλτρεξόνη)


Τι είναι
Ένα χάπι που απελευθερώνει στη ροή του αίματος τον αναστολέα οπιοειδών ναλτρεξόνη, έτσι ώστε η χρήση ηρωίνης/οπιοειδών να μην σας επηρεάζει πλέον. Η ναλτρεξόνη χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία της εξάρτησης από το αλκοόλ, ωστόσο κάποιοι γιατροί την χορηγούν και σε άλλες περιπτώσεις.
Σε ποιον απευθύνεται
Σε ανθρώπους που είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν να απέχουν από τα ναρκωτικά και θέλουν να αποφύγουν τη λήψη οπιοειδών κατά τη θεραπεία.
Υπέρ
  • Επιπλέον βοήθεια για να μείνετε μακριά από τα ναρκωτικά.
  • Προλαμβάνει το αίσθημα ανταμοιβής ή ευφορίας που δημιουργείται κατά τη χρήση ηρωίνης/οπιοειδών.
Κατά
  • Συμπτώματα στέρησης που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν και, σε ορισμένες περιπτώσεις, επιθυμία για χρήση.
  • Ανησυχία για την ασφάλειά σας.
  • Αδυναμία να ανακουφιστεί το αίσθημα του πόνου μέσω φαρμακευτικών αγωγών με οπιοειδή, αν αυτό χρειαστεί.
Χορήγηση ναλτρεξόνης
Η ναλτρεξόνη χορηγείται με δισκία των 50 mg από του στόματος, τα οποία συχνά λαμβάνονται μία φορά την ημέρα, αν και μπορούν να χωριστούν σε δύο δόσεις των 25 mg ή ακόμα και σε τρεις δόσεις την εβδομάδα (100 mg, 100 mg και 150 mg). Πριν ξεκινήσετε τη λήψη ναλτρεξόνης, πρέπει να έχετε σταματήσει τη λήψη ηρωίνης/οπιοειδών και να είστε απεξαρτημένοι, διαφορετικά μπορεί να βιώσετε επιταχυνόμενη στέρηση.
Παραμονή μακριά από τα ναρκωτικά
Η πρόληψη υποτροπών δεν εξαρτάται απλώς από τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής. Υπάρχουν επιλογές, οι οποίες σε συνδυασμό με την ψυχοκοινωνική στήριξη/συμβουλευτική μπορεί να σας βοηθήσουν να παραμείνετε μακριά από τα ναρκωτικά.
  • Απομακρύνετε τα ερεθίσματα που προκαλούν επιθυμία για χρήση: σταματήστε να βλέπετε τους παλιούς σας φίλους χρήστες, σταματήστε να περνάτε από μέρη όπου κάνατε χρήση, πετάξτε όλα τα εργαλεία χρήσης ναρκωτικών.
  • Προσπαθήστε να κάνετε έναν κατάλογο ατόμων, μερών και πραγμάτων που συνδέονταν στο παρελθόν με τη χρήση ναρκωτικών που κάνατε. Στη συνέχεια, σκεφτείτε τρόπους για να τα αποφύγετε.
  • Ίσως μπορείτε να διαγράψετε από το κινητό σας τα τηλέφωνα των παλιών σας προμηθευτών ή φίλων σας χρηστών και να αλλάξετε τον δικό σας αριθμό για να μην επικοινωνήσουν εκείνοι μαζί σας.
Οποιοδήποτε από αυτά τα βήματα είναι μια καλή αρχή.

Περισσότερες πληροφορίες
Η ναλτρεξόνη χρησιμοποιείται συνήθως αμέσως μετά την αποτοξίνωση για να γίνει προσπάθεια πρόληψης υποτροπών. Δεδομένου ότι οι θεραπείες με ανταγωνιστές οπιοειδών αναστέλλουν τους υποδοχείς οπιοειδών, καθώς ενώνονται πολύ σφιχτά με αυτούς, δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στους υποδοχείς άλλα οπιοειδή. Αυτό το γεγονός οδηγεί στο να μην μπορείτε να βιώσετε οποιεσδήποτε επιδράσεις ναρκωτικών σε περίπτωση που κάνετε χρήση. Ωστόσο, καθώς οι υποδοχείς δεν είναι ενεργοποιημένοι, μπορεί να συνεχίζετε να νιώθετε επιθυμία για χρήση. Υπάρχουν περιπτώσεις υπερβολικής δόσης και θανάτων, όταν άτομα υπερφόρτωσαν τον οργανισμό τους με οπιοειδή προσπαθώντας να καλύψουν την επιθυμία τους για χρήση και/ή να παρακάμψουν την αναστολή των υποδοχέων λόγω της ναλτρεξόνης.

Η ναλτρεξόνη έχει χρησιμοποιηθεί σε ασθενείς σε καταστολή για να επιχειρηθεί η γρήγορη διακοπή της χρήσης ναρκωτικών. Αυτό οδήγησε σε σοβαρές παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένων του εμέτου, της διάρροιας και του παραληρήματος και δεν θεωρείται ασφαλής πρακτική.

Υπάρχουν παρενέργειες;
Δεν βιώνουν όλοι παρενέργειες. Κάποιες από τις συνηθέστερες παρενέργειες της ναλτρεξόνης είναι οι εξής:
  • Ναυτία
  • Πονοκέφαλος
  • Ζάλη
  • Κόπωση
  • Αϋπνία
  • Αίσθημα άγχους
  • Υπνηλία
Οι παρενέργειες συχνά εξασθενούν με το πέρασμα του χρόνου. Ο οργανισμός χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί σε οποιαδήποτε νέα φαρμακευτική αγωγή.

πηγή: http://www.mytreatmentmychoice.eu/row/gr/naltrexone.asp

πινακας:http://www.tuttartpitturasculturapoesiamusica.com/2012/10/Julio-Cesar-Rodriguez.html

Αποκλεισμός με ναλτρεξόνη

Ο εθισμός στα ναρκωτικά είναι ασθένεια. Οι περισσότεροι άνθρωποι που πάσχουν από εθισμό στα ναρκωτικά δεν μπορούν να αναρρώσουν χωρίς ιατρική βοήθεια. Η θεραπεία για τον εθισμό στα ναρκωτικά συνίσταται σε τρία εξίσου σημαντικά σκέλη:
  • -φαρμακευτική αγωγή
  • -συμβουλευτική
  • -οικογενειακή υποστήριξη
Η ναλτρεξόνη είναι μια φαρμακευτική αγωγή που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του εθισμού στα οπιοειδή.
Η ναλτρεξόνη είναι ένας ανταγωνιστής οπιοειδών μακράς διάρκειας. Δρα αποκλείοντας τους υποδοχείς των οπιοειδών στον εγκέφαλο και με αυτόν τον τρόπο αποκλείει τη δράση της ηρωίνης και άλλων οπιοειδών. Τα άτομα που λαμβάνουν ναλτρεξόνη δεν περιέρχονται σε κατάσταση ευφορίας (δεν «ανεβαίνουν») όταν λαμβάνουν ηρωίνη. Η ναλτρεξόνη δεν προκαλεί ούτε ευφορία ούτε νέο εθισμό. Γι’ αυτόν τον λόγο η ναλτρεξόνη δεν αποτελεί θεραπεία υποκατάστασης, καθώς δεν υποκαθιστά μια εθιστική ουσία με μια άλλη (μεθαδόνη ή βουπρενορφίνη/Subutex). Η ναλτρεξόνη δεν είναι εθιστική και, κατά συνέπεια, όταν διακόπτεται η λήψη της δεν εκδηλώνεται σύνδρομο στέρησης.
Η θεραπεία με ναλτρεξόνη αποτελεί την καλύτερη επιλογή για τα άτομα που έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία το στάδιο της αποτοξίνωσης από τα οπιοειδή και έχουν ισχυρή θέληση να παραμείνουν καθαροί. Το πρόγραμμα ναλτρεξόνης αποτελεί το πλέον κατάλληλο μέτρο προφύλαξης για την αποφυγή τυχόν υποτροπών. Ωστόσο, η ναλτρεξόνη δεν είναι θαυματουργό φάρμακο. Η επιτυχία της θεραπείας με ναλτρεξόνη εξαρτάται επίσης από τη συμμόρφωση του ασθενή με τη θεραπεία και από την υποστήριξη που του παρέχεται.
Η ναλτρεξόνη δεν θεραπεύει την έντονη επιθυμία για τα ναρκωτικά. Γι’ αυτόν τον λόγο αλλά και για να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα από τη θεραπεία με ναλτρεξόνη, συνιστάται στους ασθενείς να συμμετέχουν παράλληλα σε πρόγραμμα θεραπείας που αντιμετωπίζει τόσο τη σωματική όσο και την ψυχολογική διάσταση του εθισμού. Επιπλέον, συνιστάται στους ασθενείς να παραμείνουν μακριά από χώρους με άμεση πρόσβαση σε ναρκωτικά.
Η θεραπεία με ναλτρεξόνη δεν είναι κατάλληλη για όλους τους χρήστες ναρκωτικών. Υπάρχουν δύο βασικά κριτήρια που καθιστούν έναν ασθενή κατάλληλο για το πρόγραμμα ναλτρεξόνης.
  1. Η αποχή από τα οπιοειδή τουλάχιστον 7-10 ημέρες πριν από την έναρξη της θεραπείας. Η εξέταση ούρων για οπιοειδή πρέπει να είναι αρνητική. Ο υποψήφιος πρέπει να περάσει ένα τεστ πρόκλησης με ναλοξόνη στο πλαίσιο του οποίου του χορηγείται ναλοξόνη (ανταγωνιστής οπιοειδών με βραχεία διάρκεια δράσης) με ενδοφλέβια ένεση και στη συνέχεια, παρακολουθείται για τα επόμενα 20 λεπτά για ενδεχόμενα σημεία στέρησης. Αν δεν εκδηλωθεί κάποιο σύνδρομο στέρησης σημαίνει ότι το σώμα είναι καθαρό από οπιοειδή. Ειδάλλως, υπάρχει υψηλός κίνδυνος να εκδηλωθεί άμεσα οξύ σύνδρομο στέρησης μετά τη λήψη πλήρους δόσης ναλτρεξόνης.
  2. Το άτομο δεν πρέπει να πάσχει από συνυπάρχουσες παθήσεις στο ήπαρ, όπως οξεία ηπατίτιδα ή κίρρωση.
- See more at: http://www.heroindetoxeurope.com/gre/anty-relapse-measuring/blockade#sthash.smPbfEhJ.dpuf

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ρατσισμός: Αίτια – Συνέπειες

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΝΣΤΡΟΥΚΤΙΒΙΣΜΟΣ

Η Γονεϊκότητα