Οικογένεια και Ηρωίνη





Ο μόνος λόγος ύπαρξης


Η πρέζα, η ρούκλα, η ζουζού, η παραμύθα, η ηρωίνη. Τόσα ονόματα για ένα ναρκωτικό, δηλαδή για μια ουσία η οποία έρχεται να ναρκώσει τα αισθήματα, να παγώσει τις σχέσεις, να απομονώσει το άτομο σε ένα κόσμο χωρίς αρχή και τέλος, σ΄ ένα κόσμο όπου ο χρόνος και ο χώρος αποκτούν νόημα και αξία μόνο δια μέσου της παρουσίας της. Σ ’ένα χώρο τον οποίο ο Γουίλιαμ Μπαρόουζ1 τοποθετεί ανάμεσα στην ζωή και το θάνατο, λέγοντας χαρακτηριστικά « Ο χρήστης είναι ζωντανός χωρίς να ζει και πεθαμένος χωρίς να έχει πεθάνει».
Όλο το εικοσιτετράωρο ενός χρήστη καθορίζεται από την αναζήτηση της. Αναζήτηση χρημάτων, ο χρόνος αναμονής μέχρι να «γίνει» και όταν «γίνει», αναζήτηση χώρου, για την χρήση. Πρέπει να διαχωρίσουμε την εξάρτηση και την σημασία της, σε χρόνο πριν και σε χρόνο μετά από την χρήση. Ο καθένας έχει την δικιά του σημασία. Ό ένας καθορίζεται από το άγχος της στέρησης και της αναζήτησης και ο άλλος από την ηρεμία της λήψης και της ικανοποίησης.
Έτσι η ηρωίνη αποτελεί το μόνο λόγο ύπαρξης του χρήστη.

Η λειτουργία της εξάρτησης

Τι είναι όμως αυτό το οποίο εξαρτά τον χρήστη από την ουσία σε τέτοιο βαθμό, ώστε τίποτα να μην έχει σημασία και αξία χωρίς αυτή ;
Ο Κλώντ Ολιβερστάιν γάλλος ψυχίατρος και ψυχοθεραπευτής καθορίζει σε τρεις τους παράγοντες οι οποίοι συντείνουν στην δημιουργία της εξάρτησης. Πρώτος είναι η φύση της ουσίας, δεύτερος η ψυχολογική κατάσταση του χρήστη και τρίτον η στιγμή της συνάντησης του χρήστη με την ουσία.
Σαν χημική ουσία η ηρωίνη παράγεται από το όποιο. Η εξάρτηση από αυτή είναι γρήγορη και ισχυρή, είναι σωματική και ψυχολογική. Η ψυχολογική εξάρτηση αποτελεί το βασικό παράγοντα εξάρτησης, καθόσον την σωματική μορφή της μπορούμε να την καταπολεμήσουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα, η ψυχολογική εξαρτάται από το άτομο και την οικογένεια του.
Η ψυχολογική κατάσταση, περιλαμβάνει την συναισθηματική και κοινωνική κατάσταση του χρήστη, και διαμορφώνεται κατά πρώτιστο λόγο, από την θέση του μέσα στην οικογένεια στην οποία ανήκει,. Οι σχέσεις με το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον καθορίζονται και αυτές από τις διαμορφωθείσες ήδη σχέσεις μέσα στην οικογένεια.
Η στιγμή της συνάντησης είναι η στιγμή που ξεκινάει η χρήση. Έχει παρατηρηθεί ότι πολλά άτομα έρχονται σε επαφή με την ουσία αλλά δεν κάνουν χρήση με την πρώτη. Επίσης από αυτούς που δοκιμάζουν άλλοι κολλάνε και άλλοι όχι. Η στιγμή της συνάντησης εκφράζει μια ιδιαίτερη - χρονικά- ψυχολογική και κοινωνική κατάσταση του ατόμου που γίνεται χρήστης.
Αυτή την προβληματική ψυχολογική κατάσταση χρειάζεται για να μπορέσει η ηρωίνη να εξαρτήσει το άτομο. Η ηρωίνη αποτελεί πρόβλημα για τα άτομα και τις οικογένειες τους, όπου ήδη οι σχέσεις τους παρουσιάζουν κάποια βασικά λειτουργικά προβλήματα, όπου η λήψη του ναρκωτικού έρχεται να δώσει κάποια λύση. Αυτό καθορίζεται από τον τρόπο με τον οποίον η οικογένεια έχει μάθει να λύνει τα προβλήματά της.
Η χρήση ηρωίνης και τα άλλων ναρκωτικών, σε αυτή την περίπτωση παρουσιάζεται σαν
μια λύση ενός προβλήματος και όχι το ίδιο το πρόβλημα.

Το πρόβλημα είναι οικογενειακό.

Ο χρήστης δεν είναι μόνος του. Είναι μέλος μιας ομάδας ανθρώπων , της οικογένειας μέσα στην οποία καταλαμβάνει μια σημαντική θέση. Οι οικογενειακές σχέσεις αποτελούν το περιεχόμενο της οικογενειακή ζωής και παίζουν βασικό ρόλο στην διαμόρφωση του χαρακτήρα του ατόμου. Το άτομο όμως, δεν είναι ένας απλός αποδέκτης της επίδρασης της οικογένειας αλλά είναι ένας παράγοντας ο οποίος επηρεάζει, και διαμορφώνει την οικογένεια όπως κάθε άλλο μέλος μέσα σε αυτή.
Αυτό το οποίο παρατηρούμε όταν ένα μέλος της οικογένεια εξαρτηθεί από τα ναρκωτικά και περισσότερο από την ηρωίνη, είναι, ότι η οικογένεια οργανώνει την λειτουργία της με βάση την ύπαρξη του ναρκωτικού, ή, για να το πούμε αλλιώς το ναρκωτικό καθορίζει την λειτουργία της οικογένειας. Έτσι λοιπόν δεν είναι μόνο ο χρήστης ο οποίος εξαρτιέται από την ουσία αλλά ολόκληρη η οικογένεια.
Οι δεσμοί εξάρτησης αποτελούν το φυσικό περιβάλλον του κάθε ατόμου μέσα και έξω από την οικογένεια του. Το πρόβλημα της εξάρτησης αποτελεί βασικό παράγοντα των οικογενειακών σχέσεων και χωρίς την παρουσία του ναρκωτικού. Ο Βαθμός του άγχους του ατόμου μέσα σε μια οικογένεια είναι ανάλογος από τον βαθμό και τον τρόπο έκφρασης του οικογενειακού άγχους. Το Άγχος αυτό αποτελεί το περιεχόμενο των οικογενειακών σχέσεων. Όσο ανεβαίνει το οικογενειακό άγχος τόσο ανεβαίνει και το ατομικό. Όσο μεγαλώνει το άγχος τόσο μεγαλώνει και η εξάρτηση. Για να μπορέσουν να αντέξουν, τα μέλη της οικογένειας βρίσκουν τρόπους για να το απαλύνουν. Τρόπους υγιείς όπως και τρόπους νοσηρούς, όπως το χαρτί, το αλκοόλ, το σεξ, τα ναρκωτικά, την «φυγή» θα λέγαμε με λίγα λόγια. Αυτό αφορά τόσο τον γονέα όσο και το παιδί.
Όταν λοιπόν η ηρωίνη μπει στην οικογένεια, το οικογενειακό άγχος εκτοξεύεται κατακόρυφα. Αυτό επηρεάζει τους συναισθηματικούς δεσμούς της οικογένειας και επηρεάζεται από αυτούς, με βασικό χαρακτηριστικό την έλλειψη εμπιστοσύνης ανάμεσα στα μέλη της, που σημαίνει μια γενική δυσλειτουργία με βασικούς συντελεστές την βία και την ενοχή. Σε αυτή την περίπτωση δεν έχουμε να κάνουμε με την προβληματική κατάσταση ενός μέλους, αλλά με την προβληματική κατάσταση όλης της οικογένειας.
Η ψυχολογική στήριξη - μέσω της ψυχοθεραπείας - ενάντια στην εξάρτηση πρέπει να στραφεί όχι μόνο στο άτομο αλλά σε όλη την οικογένεια, η οποία εκτίθεται και βιώνει αυτό το πρόβλημα.


1 Γουίλιαμ Μπαρόουζ Αμερικάνος συγγραφέας, υπήρξε ηρωινομανής και το έργο του στηρίζεται σε αυτή του την εμπειρία

 Κερεντζής Λάμπρος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ρατσισμός: Αίτια – Συνέπειες

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΝΣΤΡΟΥΚΤΙΒΙΣΜΟΣ

Η Γονεϊκότητα