Τα Οικογενειακά Γεγονότα




Όταν η οικογένεια αρχίζει να ξετυλίγει το κουβάρι της ιστορίας της, η μια περίοδος διαδέχεται κάποια άλλη και αυτή η άλλη, από κάποια άλλη. Ξεκινώντας από την γνωριμία των γονιών, το γάμο, την γέννηση, την γέννηση κάθε παιδιού, τις αρρώστιες, τον θάνατο των παππούδων, ξετυλίγεται η ιστορία της οικογένειας με την μεγαλοπρέπεια που της αρμόζει. Γεγονότα ζωής που στιγματίζουν την πορεία, που στιγματίζουν την εξέλιξη της οικογένειας και των μελών της. Γεγονότα που αποτελούν την ιστορία της και κοσμούν την ανάπτυξη του κάθε μέλους της. Γεγονότα που δίνουν ώθηση στην εξέλιξη του οικογενειακού σεναρίου και το καθορίζουν ανεπιστρεπτί . 
 
Τα γεγονότα αυτά με διαφορετικό τρόπο επηρεάζουν το κάθε μέλος ξεχωριστά, αλλά και όλα μαζί. Σε κάθε οικογενειακό γεγονός, κάθε μέλος της οικογένειας έχει την συμμετοχή του, έτσι ώστε, κάθε οικογενειακή κατάσταση να καθορίζεται και να καθορίζει το κάθε μέλος ξεχωριστά. Βέβαια πρέπει να ξέρουμε ότι η επίδραση κάθε οικογενειακού γεγονότος μπορεί να ταξιδεύσει διαχρονικά και να επηρεάσει την λειτουργία της οικογένειας ακόμα και αν έχει συμβεί πολλά χρονιά πριν. Αυτή τη διαχρονική λειτουργία των γεγονότων ζωής, που κληρονομείται από γενεά σε γενεά κληρονομώντας συγχρόνως την κρίση, αποτελεί ένα βασικό πεδίο έρευνας για την οικογένεια σαν στοιχείο που την καθορίζει περιορίζοντας την συγχρόνως. Οι χωρισμοί, οι αρρώστιες, οι εξαρτήσεις κ. λ. π είναι γεγονότα που τα συναντάμε στην οικογένεια παραγωγής καθώς στην οικογένεια αναπαραγωγής και τα βλέπουμε να αναπαράγονται, χωρίς να τους δίνουμε την πρέπουσα σημασία. Χωρίς να κάνουμε τις διασυνδέσεις που χρειάζονται για να δούμε το εύρος του οικογενειακού πλέγματος που μας περιβάλλει και τελικά μας καθορίζει. 
 
Παραδείγματος χάριν οι επαναλήψεις μορφών σχέσεων που παρατηρούμε, από γενεά σε γενεά σε πολλά οικογενειακά ιστορικά, σημαίνει ότι και στην μια και στην άλλη γενεά παίχτηκε το ίδιο σενάριο με μικρές διαφορές. Δηλαδή στην δεύτερη γενιά αναβίωσε το ίδιο συναισθηματικό πεδίο με την πρώτη. Αυτή η επανάληψη των γεγονότων, όσο και αν την προσπερνάμε στην ουσία μαρτυρά την εξάρτηση και την δέσμευσή μας από καταστάσεις και οικογενειακά γεγονότα που νομίζουμε ότι δεν έχουν καμιά σημασία για εμάς, αλλά είναι εδώ για να μας επηρεάσουν δηλώνοντας την ανελευθερία που μας επιβάλλουν. Δηλώνοντας επίσης ότι γινόμαστε ασυνείδητοι κομιστές μέσα στο χρόνο, συναισθηματικών φορτίων που επαναλαμβάνουν τα σενάρια ζωής που μας καθορίζουν. Έτσι διαπιστώνουμε συνεχώς πως, η κρίση είναι εδώ, αιώνια, αλλάζοντας με το πέρασμα του χρόνου σενάριο και πρωταγωνιστές, ανάλογα με την εποχή και τα μέσα τα οποία διαθέτει. 
 
Εκεί είναι και οι ρόλοι που θα αποδυθούμε ξαναπαίζοντας τον πατέρα μας ή την μητέρα μας και ετοιμάζοντας τα παιδιά μας να ξαναγίνουν αυτό που εμείς ήμασταν η δεν καταφέραμε να γίνουμε.

Κερεντζής Λάμπρος 

πίνακας: Diane BeRube
http://www.dianeberube.com/index.php?mact=News,cntnt01,detail,0&cntnt01articleid=17&cntnt01returnid=86

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ρατσισμός: Αίτια – Συνέπειες

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΝΣΤΡΟΥΚΤΙΒΙΣΜΟΣ

Η Γονεϊκότητα