Ο Έρωτας.

Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε εδώ ότι του έρωτα η ουσία είναι η πλήρης και δίχως όρια ένωση και ταύτιση, η υπέρβαση της απόστασης του χωρισμού, και της έλλειψης, η πλήρης ένωση, η αρχή και το τέλος της οποίας είναι η θυσία και ο φόνος, η αμοιβαία ή μονομερής δίχως όρια ιδιοποίηση. Η αναπαραγωγή η οποία εμφανίζεται ως ο τελικός σκοπός του έρωτα, δεν αποτελεί παρά την πλήρη ένωση, ταύτιση και μετουσίωση των παλαιών μορφών ζωής μέσα στις νέες, που προκύπτουν από την ένωση των παλιών.

Υπενθυμίζουμε επίσης, ότι του έρωτα η ουσία είναι δια της ένωσης και της ταύτισης, και συνεπώς, η δια της ολοκληρωμένης ιδιοποίησης υπέρβαση της ρήξης, που ελοχεύει ανάμεσα στο σώμα, την ψυχή και την σκέψη, και την ίδια στιγμή, πριν από όλα ανάμεσα στον κάθε άνθρωπο και τους άλλους, ανάμεσα στους ανθρώπους και την Φύση.

Υπενθυμίζουμε ακόμη ότι του έρωτα η ουσία είναι η νίκη του θανάτου, δια μέσου της πλήρους ένωσης με τον άλλον και με τους άλλους, διαμέσου ακόμα και της άρνησης της αυθυπαρξίας, και επομένως, δια μέσω του ίδιου του θανάτου και των οριακών πράξεων του φόνου και της θυσίας. Του έρωτα, δηλαδή, η άλλη όψη η διάσταση είναι βία.

Υπενθυμίζουμε, τέλος, ότι του έρωτα η ουσία είναι η δύναμη που κινείται και κατα-λαμβάνει, που έλκει και απωθεί, που επι-βάλλεται αυτονόητα και ενδεχομένως ολοκληρωτικά, πριν από όλα σε αυτόν που μέσα του τον φέρνει. Ενώνει το σώμα, την ψυχή και την σκέψη σε μια ενιαία κατ αρχάς κατάσταση και κίνηση, σε μια παντοδύναμη χαρά και ικανοποίηση, πόνο ή και πίκρα, ανεξάρτητα από την ευτυχισμένη ή μη ένωση με τον άλλον , τους άλλους και με τον σύμπαντα κόσμο. Γι΄ αυτό και ο έρωτας είναι πάντα εξουσία.
 
Αντώνης Παπαρίζος
απόσπασμα από το
Επιστημονικό συμπόσιο
τον Απρίλιο του 2005
με τίτλο
ΣΥΧΡΟΝΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ
ΒΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΙΕΣΗΣ

πίνακας:

622 × 402 - delcampe.net

Dani Porchet

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ρατσισμός: Αίτια – Συνέπειες

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΝΣΤΡΟΥΚΤΙΒΙΣΜΟΣ

Η Γονεϊκότητα