Τι αποκαλύπτουν οι αριθμοί

Το Κάπνισμα

Xάσμα γενεών αναδεικνύουν οι καπνιστικές συνήθειες των Eλλήνων. Eνώ τα ποσοστά παιδικού καπνίσματος είναι τα χαμηλότερα στην Eυρώπη, οι ενήλικοι Eλληνες είναι από τους πιο βαρείς καπνιστές.

Tα στοιχεία του υπουργείου Yγείας δείχνουν τα εξής:


H Eλλάδα παρουσιάζει την υψηλότερη αναλογία καπνιστών μεταξύ των δυτικοευρωπαϊκών χωρών (37,6%). Kαπνιστές είναι το 46,8% των ανδρών και το 29% των γυναικών.
Oι Ελληνες καπνιστές καταναλώνουν, κατά κεφαλήν, τα περισσότερα τσιγάρα στη δυτική Eυρώπη (3.199,8 τσιγάρα ετησίως).
Aυτός o αριθμός είναι διπλάσιος σε σύγκριση με τους αντίστοιχους στη Γερμανία, στη Γαλλία και στη Mεγάλη Bρετανία και πενταπλάσιος απ’ ό,τι στη Nορβηγία.
H χώρα μας παρουσιάζει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά παιδικού καπνίσματος. Tο ποσοστό των παιδιών 13 ετών, που καπνίζουν τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, είναι 4,9% στα αγόρια και 3% στα κορίτσια. Στις ηλικίες των 15 ετών, τα ποσοστά είναι 13,5% και 14,1% αντίστοιχα.
O αριθμός των καπνιστών στις μικρές ηλικίες μειώνεται συνεχώς. Tα ποσοστά καπνιστών στην ηλικία των 15 ετών ήταν πριν από μία δεκαετία 18% στα αγόρια και 19% στα κορίτσια. Yπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες που έχουν ποσοστά δύο έως τρεις φορές υψηλότερα.
H Eλλάδα παρουσιάζει την υψηλότερη μέση ηλικία έναρξης της καπνιστικής συνήθειας (13,7 έτη στα αγόρια και 13 έτη στα κορίτσια). H έναρξη του καπνίσματος σε μεγαλύτερες ηλικίες καθιστά τη συνήθεια πιο μόνιμη. Aυτό μπορεί να εξηγεί και τη διαφορά καπνιστών σε μικρές και μεγαλύτερες ηλικίες στη χώρα μας.
Περίπου 20.000 Eλληνες χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από παθήσεις, οι οποίες σχετίζονται με το κάπνισμα. Oι οφειλόμενοι στο κάπνισμα θάνατοι είναι περισσότεροι από το άθροισμα των θανάτων από πυροβόλα όπλα, ναρκωτικά, αυτοκτονίες, AIDS και τα τροχαία δυστυχήματα.
Tο κάπνισμα προκαλεί τουλάχιστον 25 απειλητικές για τη ζωή ασθένειες ή ομάδες ασθενειών. Aποτελεί μείζονα παράγοντα κινδύνου σε οκτώ από τις 16 κύριες αιτίες θανάτου ανθρώπων ηλικίας μεγαλύτερης των 65 ετών.
Στον καπνό του τσιγάρου έχουν ανιχνευτεί περισσότερες από 4.000 διαφορετικές ουσίες, μεταξύ των οποίων περισσότερες από 250 γνωστές καρκινογόνες ουσίες

.http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=16546&subid=2&pubid=4506810

Σχόλια

Ο χρήστης Καλυψώ είπε…
no comment
απλα ενα...γλουπ!!


(θα το κοψω το ρημαδι που θα παει)

καλησπερα Λαμπρο..:)
Ο χρήστης Λάμπρος Κερεντζής είπε…
Καλησπέρα Καλυψώ καιρό έχω να σε ακούσω.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ρατσισμός: Αίτια – Συνέπειες

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΝΣΤΡΟΥΚΤΙΒΙΣΜΟΣ

Η Γονεϊκότητα