Η Κατάθλιψη



Γενικά την κατάθλιψη την διαχωρίζουμε σε δυο τύπους
στην μείζονα κατάθλιψη
και στην δυσθυμία

Η μείζονα κατάθλιψη χαρακτηρίζεται από ένα ή περισσότερα καταθλιπτικά επεισόδια τα οποία έρχονται σε αντίθεση με την κανονική λειτουργία του ατόμου, ενώ η δυσθυμία χαρακτηρίζεται από χρόνια συμπτώματα κατάθλιψης και θεωρείται λιγότερα σοβαρή
Σύμφωνα με το DSM IV1 για την διάγνωση της κατάθλιψης, πρέπει να παρουσιάζονται το λιγότερο πέντε από τα παρακάτω συμπτώματα για μια διάρκεια δύο εβδομάδων, είτε πρόκειται για μια καταθλιπτική διάθεση, είτε πρόκειται για την απώλεια ενδιαφέροντος και ευχαρίστησης

1-Η καταθλιπτική διάθεση παρουσιάζεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας ή όλης της ημέρας, σχεδόν κάθε μέρα. Το άτομο παραπονείται ότι νιώθει λυπημένο και ότι έχει ένα κενό μέσα του. Αυτό βέβαια μπορούν να το παρατηρήσουν και τα άλλα πρόσωπα του περιβάλλοντος του διότι παρουσιάζεται αρκετά ευσυγκίνητο. Αυτή η ευερεθιστικότητα παρατηρείτε περισσότερο σε παιδιά και εφήβους.

2-Το άτομο παρουσιάζει σημαντικά μειωμένο το ενδιαφέρον του για την ζωή και επίσης παρουσιάζει μια έλλειψη ευχαρίστησης σε όλες σχεδόν τις δραστηριότητες του, κάθε μέρα, ή σχεδόν κάθε μέρα. Την κατάστση αυτή την εκδηλώνει το ίδιο, ή την παρατηρούν οι άλλοι.

3-Παρουσιάζει απώλεια ή σημαντική αύξηση βάρους, ακόμα και όταν δεν κάνει δίαιτα, ή παρουσιάζει μείωση ή αύξηση της όρεξης σχεδόν καθημερινή.

4-Παρουσιάζει αϋπνία ή υπνηλία σχεδόν καθημερινά.

5-Παρουσιάζει ψυχοκινητική διέγερση ή επιβράδυνση σχεδόν καθημερινά ή οποία παρατηρείται από τους άλλους που σημαίνει ότι δεν περιορίζεται μόνο σε μια υποκειμενική αντίληψη αλλά σε μια αντικειμενική διαπίστωση.

6-Παρουσιάζει κούραση και απώλεια ενέργειας καθημερινά.

7-Παρουσιάζει αισθήματα αναξιότητας και υπερβολικών αδικαιολόγητων ενοχών, οι οποίες μπορούν να πάρουν την μορφή παραληρήματος. Αυτή η κατάσταση μπορεί να είναι καθημερινή και ξεπερνά την αυτό-μομφή ή την ενοχή και μπορεί να φθάσει στα όρια της νοσηρότητας.

8-Παρουσιάζει μείωση της ικανότητας σκέψης και συγκέντρωσης και εκδήλωση μιας αναποφασιστικότητας σε καθημερινή βάση.

9-Παρουσιάζει επαναλαμβανόμενες σκέψεις θανάτου, (όχι απλά φόβος θανάτου) αλλά επαναλαμβανόμενες ιδέες αυτοκτονίας χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο, ή απόπειρα αυτοκτονίας.

Τα παραπάνω συμπτώματα δεν πληρούν τα κριτήρια για να σκεφτούμε ότι έχουμε να κάνουμε με μια διπολική διαταραχή (Μανιοκατάθλιψη,)εκφράζουν όμως μια σημαντική διαταραχή και μια δυσφορία στην επαγγελματική και κοινωνική ζωή του ατόμου.
Επίσης αυτά τα συμπτώματα, δεν οφείλονται στην επίδραση κάποιας ουσίας (ναρκωτικά, φάρμακα) και δεν είναι αποτέλεσμα κάποιου προβλήματος υγείας. Όπως δεν μπορούμε να τα χαρακτηρίσουμε σαν αποτέλεσμα ενός πένθους, δηλαδή μετά τον θάνατο ενός προσφιλούς προσώπου.

Ένα καταθλιπτικό επεισόδιο μπορεί να χαρακτηριστεί σύμφωνα με την σοβαρότητα των συμπτωμάτων σαν ήπιο, μέτριο,ή σοβαρό.

Η εποχική κατάθλιψη είναι η παρουσίαση ενός καταθλιπτικού μείζονος επεισοδίου του οποίου το βασικό χαρακτηριστικό είναι ότι εκδηλώνεται κάθε χρόνο την ίδια περίοδο. Αυτό μπορεί να αποτελεί ένα κομμάτι μιας διπολικής διαταραχής ( Μανιοκατάθλιψης) Σε αυτή την περίπτωση το επεισόδιο της υπό-μανιακής κατάστασης εκδηλώνεται συνήθως καλοκαίρι.

Η Διάγνωση της Μανιοκατάθλιψης μπορεί να γίνει αφού πρώτα έχει εκδηλωθεί η φάση της μανίας

Δυσθυμία

Η διάγνωση της καταθλιπτικής διαταραχής (δυσθυμία) χρησημοποιήτε για διαταραχές οι οποίες δεν πληρούν τα κριτήρια της Μείζονος κατάθλιψης και μπορούμε να τις ορίσουμε και σαν διαταραχές προσαρμογής του ατόμου προς το περιβάλλον του η οποίες εκδηλώνονται με μικτό συναίσθημα, άγχους, ενοχών και κατάθλιψης.

πίνακας: Clyfford Still
1Διαγνωστικό και στατιστικό εγχειρίδιο των ψυχικών διαταραχών

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ρατσισμός: Αίτια – Συνέπειες

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΝΣΤΡΟΥΚΤΙΒΙΣΜΟΣ

Η Γονεϊκότητα