Η συνταγογράφηση ηρωίνης,
απάντηση για τις δύσκολες
περιπτώσεις εξαρτημένων


Λονδίνο – η συνταγογράφηση της ηρωίνης σε χρόνια εξαρτημένα άτομα μπορεί να αποτελεί ένα ευαίσθητο πολιτικά ζήτημα, όμως είναι πιο αποτελεσματικό μέτρο για να παραμείνουν οι χρήστες στη θεραπεία, από ό,τι η υποκατάσταση με μεθαδόνη, ανέφεραν Βρετανοί επιστήμονες την Παρασκευή.
Οι ερευνητές, οι οποίοι μελέτησαν διαφορετικούς τρόπους θεραπείας της εξάρτησης από την ηρωίνη, αναφέρουν ότι τα ευρήματά τους μπορεί να δώσουν τη λύση για το 5%-10% των πιο σοβαρών περιπτώσεων εξαρτημένων, οι οποίοι δεν καταφέρνουν να παραμείνουν στα συμβατικά προγράμματα αντιμετώπισης της εξάρτησης. Ο επικεφαλής της μελέτης John Strang, Υπεύθυνος του National Addiction Center στο King's College στο Λονδίνο, αναφέρει: «Οι επιστημονικές μας γνώσεις για τη θεραπεία ατόμων με σοβαρή εξάρτηση από την ηρωίνη έκαναν ένα μεγάλο βήμα μπροστά. Αυτή η μελέτη δείχνει ότι περιπτώσεις εξαρτημένων που δεν είχαν καλή ανταπόκριση στο παρελθόν, μπορούν να μειώσουν σημαντικά τη χρήση ηρωίνης από την ‘πιάτσα’».
Η μελέτη του Strang, που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, παρακολούθησε 127 εξαρτημένους από την ηρωίνη, οι οποίοι συμμετείχαν σε διαφορετικά θεραπευτικά προγράμματα. Μετά από 26 εβδομάδες, το 80% των εξαρτημένων εξακολουθούσε να βρίσκεται σε θεραπεία, το 81% σε ενέσιμη χορήγηση μεθαδόνης, το 88% σε ενέσιμη χορήγηση ηρωίνης και το 69% σε χορήγηση μεθαδόνης από το στόμα. Τα ποσοστά των θεραπευόμενων που φάνηκε από τους ελέγχους ότι δεν είχαν κάνει χρήση ηρωίνης (από την πιάτσα) τις περισσότερες φορές ήταν υψηλότερα για τα άτομα που λάμβαναν ενέσιμη ηρωίνη (66%) ακολουθούσε η ομάδα που λάμβανε ενέσιμη μεθαδόνη (30%) και τέλος η μεθαδόνη από το στόμα (19%).
Οι χρήστες ηρωίνης αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο για ασθένειες όπως ο ιός ανοσολογικής ανεπάρκειας (HIV) που προκαλεί το AIDS επειδή μοιράζονται βελόνες ή χρησιμοποιούν βρώμικες βελόνες για να κάνουν χρήση. Μεγάλο ποσοστό από τους 300.000 χρήστες ηρωίνης στη Βρετανία, πραγματοποιεί εγκληματικές πράξεις όπως παραδείγματος χάρη, κλοπές, για να μπορέσει να υποστηρίξει τη συμπεριφορά του.
Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Αύγουστο στον Καναδά έδειξε ότι το κόστος της θεραπείας για τους εξαρτημένους από την ηρωίνη είναι λιγότερο από $10.000 ετησίως ενώ το κόστος που εκτιμάται ότι πληρώνει η κοινωνία για κάθε χρήστη που δεν καταφέρνει να παραμείνει στη θεραπεία υπερβαίνει τα $50.000 ετησίως, σε αυτά περιλαμβάνεται το κόστος για επείγουσα νοσηλεία, τα δικαστήρια, η αστυνομία και η φυλακή.
Ο Strang αναφέρει ότι τόσο η έρευνά του όσο και προηγούμενες μελέτες παρέχουν στην κυβέρνηση «αδιάσειστα στοιχεία» για τη χορήγηση ενέσιμης ηρωίνης για ιατρικούς σκοπούς σε τμήμα του πληθυσμού των χρηστών. Άλλοι ειδικοί που σχολίασαν τη μελέτη, κάλεσαν τους πολιτικούς να αναγνωρίσουν τις αποδείξεις υπέρ της συνταγογράφησης ηρωίνης στα δύσκολα περιστατικά, και να παραμερίσουν το στίγμα που σχετίζεται με αυτό.
Ο Thomas Kerr από το British Columbia Center for Excellence in HIV/AIDS στο Βανκούβερ του Καναδά, αναφέρει «Η ιστορία μας έχει δείξει ότι η χορήγηση συνταγογραφημένης ηρωίνης επηρεάζεται περισσότερο από ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και πολιτικές από ό,τι από τις αποδείξεις και τα στοιχεία».
Συνέχισε τονίζοντας συγκεκριμένα παραδείγματα από την Αυστραλία, την Ελβετία και άλλες χώρες όπου οι δοκιμές χορήγησης ηρωίνης διακόπηκαν ή προγράμματα υποστήριξης με ηρωίνη απειλούνται από πολιτικούς «φόβους» ότι ίσως «στέλνουν το λάθος μήνυμα».

«Σε μια εποχή όπου η λήψη αποφάσεων στηρίζεται σε ερευνητικές αποδείξεις για να μπορέσουμε να πάμε μπροστά θα πρέπει πιθανά όσοι εμπλέκονται σε αυτή συζήτηση να αφήσουν κατά μέρος το στίγμα που σχετίζεται με τη συνταγογράφηση ηρωίνης», αναφέρει σε σχόλιό του ο Kerr.
Πηγή: Reuters


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ρατσισμός: Αίτια – Συνέπειες

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΝΣΤΡΟΥΚΤΙΒΙΣΜΟΣ

Η Γονεϊκότητα