Οι νέοι και τα πορνό στο διαδίκτυο

Ακόμα και για σκληρά πορνό υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση στο ίντερνετ, τόσο για ενήλικες, όσο και ανήλικους. Πόσο επηρεάζει όμως αυτή η πρόσβαση τους νέους; Μια έρευνα στη Γερμανία καταλήγει σε ενδιαφέροντα αποτελέσματα.

Στη Γερμανία την ονομάζουν «Γενιά Πορνό». Ο λόγος για τους σημερινούς εφήβους, οι οποίοι έχουν πρόσβαση μέσω ίντερνετ σε κάθε είδος πορνογραφίας. Σε αντίθεση με τους παλαιότερες γενιές που αγόραζαν τα σχετικά περιοδικά κλείνοντας το μάτι στον περιπτερά ή τρύπωναν σε πορνό - σινεμά με φόβο μη τους δει κανείς, οι νέοι σήμερα παρακολουθούν πορνό όσο και όποτε θέλουν από την οθόνη του υπολογιστή τους.
Είναι όμως τόσο άσχημα τα πράγματα για τους σημερινούς νέους; Η επικοινωνιολόγος Πέτρα Γκριμ μίλησε με αρκετούς νέους ανθρώπους για τη σχέση τους με την διαδικτυακή πορνογραφία και πιστεύει ότι ο όρος «Γενιά Πορνό» είναι υπερβολικός: «Ο χαρακτηρισμός αυτός στιγματίζει μια ολόκληρη γενιά και την περιορίζει σε κάτι που δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. Για το λόγο αυτό απορρίπτω τον χαρακτηρισμό αυτό. Υπάρχουν πολλοί νέοι που επικρίνουν την κατανάλωση πορνό στο ίντερνετ και άλλοι πάλι που βλέπουν θετικά την υπόθεση της διαδικτυακής πορνογραφίας».
Πολλά πορνό, λιγότερο σεξ…

Το γεγονός ότι το σεξ είναι πανταχού παρόν στις σύγχρονες κοινωνίες της Δύσης δεν σημαίνει ότι η σεξουαλική ζωή των νέων είναι ανεξέλεγκτη. Στην πραγματικότητα οι έφηβοι σήμερα έχουν λιγότερο σεξ από ό,τι παλαιότερα. Όταν όμως οι νέοι συγχέουν τα πορνό στο διαδίκτυο με την ερωτική τους ζωή τότε υπάρχει πρόβλημα.
Σύμφωνα με την Γερμανίδα ειδικό Πέτρα Γκριμ τα σημερινά κορίτσια αισθάνονται πιεσμένα, επειδή πρέπει να μοιάζουν στα καλλίγραμμα πρότυπά τους. Και τα αγόρια; «Την ίδια στιγμή τα αγόρια, εξηγεί η Γερμανίδα ειδικός αισθάνονται πίεση την πρώτη φορά που κάνουν έρωτα. Θεωρούν ότι πρέπει να έχουν εμπειρίες που δεν είναι σε θέση εκ των πραγμάτων να έχουν».

Τι λένε οι νέοι;

Τι απαντούν όμως οι νέοι για τα πορνό στο διαδίκτυο; «Πολύ νέοι αγχώνονται από τα ωραία και γυμνασμένα σώματα που βλέπουν. Όλα πρέπει να είναι τέλεια. Και πολλοί θέλουν να μοιάσουν σε αυτούς που βλέπουν. Όμως πιστεύω ότι αυτό εκλείπει με τα χρόνια», λέει ένας νέος και μια κοπέλα συμπληρώνει: «Καμία φορά βλέπω πορνό στο διαδίκτυο απλά από περιέργεια. Διαπιστώνω ωστόσο ότι η δική μου σεξουαλικότητα εκφράζεται με εντελώς διαφορετικό τρόπο».

Αποκύημα φαντασίας η «Γενιά Πορνό»;

Από ότι φαίνεται λοιπόν οι νέοι είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τη διαφορά μεταξύ αυτού που βλέπουν στην οθόνη και αυτού που ζουν στην καθημερινότητά τους. Συνεπώς ο χαρακτηρισμός «Γενιά Πορνό» ανήκει μάλλον στη φαντασία κάποιων και δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα.

Στέφανος Γεωργακόπουλος
Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου
πίνακας: Romedios Varo

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αφήστε τα παιδιά σας να ζήσουν την ζωή τους.

Ο Αρχάγγελος του σκότους ήταν… της ασφαλείας

Ρατσισμός: Αίτια – Συνέπειες