Η ηθική και ο αλτρουισμός









Η ηθική ή ο αλτρουισμός είναι τελικά έμφυτος στους ανθρώπους μαθαίνεται;

Συζητώντας για ηθική, ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανάπτυξη της επιστήμης της ηθολογίας (ethology) που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια. Γνωστοί εκπρόσωποί της είναι οι Λόρεντς (Lorenz, 1903 - 1989) , Φρις (Frisch, 1886 - 1982), Τίνμπεργκεν (Tinbergen, 1907 - 1988), κ.α. 395 

Η επιστήμη αυτή που συγγενεύει με τη γενετιστική προσέγγιση στην ψυχολογία και βρίσκεται στον αντίποδα της γνωσιολογικής κατεύθυνσης, προσπαθεί μέσω της παρατήρησης της συμπεριφοράς των ζώων και μάλιστα εντός του ζωικού περιβάλλοντος (λ.χ. μελέτη αγέλης λύκων) να εντοπίσει τις κοινές με τον άνθρωπο συμπεριφορές, ώστε να φωτιστούν καλύτερα οι πτυχές της ανθρώπινης προσωπικότητας λ.χ. αν παρατηρείται και στα ζώα η προσκόλληση σε σημαντικά υποκείμενα. 

Σε πειράματα μάλιστα που έγιναν σε χιμπατζήδες οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι και τα ζώα χαρακτηρίζονται από ευαισθησία και αλτρουισμό. Κατά τα πειράματα αυτά οι χιμπατζήδεςχωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα θα κατάφερνε να λάβει μία επαρκή ποσότητα φαγητού μόνο αν προκαλούσε με ένα μοχλό ηλεκτροσόκ στη δεύτερη ομάδα χιμπατζήδων, διαφορετικά θα έπρεπε να αρκεστεί σε μία ισχνή μερίδα φαγητού. 

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα ζώα προτίμησαν τη μερίδα φαγητού που δεν ήταν συνυφασμένη με την πρόκληση βίας απέναντι στην έτερη ομάδα, ακόμη και αν αυτό τα οδηγούσε στη μη επαρκή ικανοποίηση της όρεξής τους. Τα ευρήματα αυτά οδηγούν τους επιστήμονες στην άποψη ότι κάποιες αρχές συμπεριφοράς είναι έμφυτες στα ζώα και κατ΄ επέκταση στον άνθρωπο.

Η εν λόγω επιστήμη δίνει έμφαση στα έμφυτα χαρακτηριστικά του ατόμου και ταυτίζεται με τη γενετική προσέγγιση στην ψυχολογία κατά την οποία η προσωπικότητα σχετίζεται άμεσα με το κληρονομητέο βιολογικό υπόστρωμα του ατόμου και αναπτύσσεται όπως ακριβώς είναι προγραμματισμένη να αναπτυχθεί, χωρίς να αφήνει κανένα περιθώριο ελεύθερης βουλήσεως στο άτομο.


πηγή:
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 
ΤΗΣ ΑΡΕΤΗΣ ΚΟΥΚΟΥΤΙΜΠΑ

με τίτλο:
ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ ΘΕΩΡΙΕΣ
ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ


φωτό:326 × 435 - horlogerie-suisse.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ρατσισμός: Αίτια – Συνέπειες

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΝΣΤΡΟΥΚΤΙΒΙΣΜΟΣ

Η Γονεϊκότητα