Οι στρατιώτες του θεού


Ο άνθρωπος στην υπηρεσία ενός δίκαια βίαιου θεού δεν είναι παρά ο θεός στην υπηρεσία ενός άδικα βίαιου ανθρώπου.
Η βια του ανθρώπου επικαλείται την δικαιοσύνη του θεού για να καλύψει την αγριότητα της. Έτσι δηλώνει την ανευθυνότητα της πράξης της, αποδίδοντας την στην βία της δικαιοσύνης του θεού.
Αν αφαιρέσουμε την δικαιοσύνη της βίας του θεού, τότε η βιαιότητα του ανθρώπου φαίνεται απάνθρωπη και άδικη στην συνείδησή του. Τελικά η ύπαρξη της ανθρώπινης βίας δικαιολογείται από την βία μιας ανύπαρκτης θεότητας.
Στην ιστορία της ανθρωπότητας η θρησκεία δικαιολογούσε πάντα τη ανθρώπινη βία και καθησύχαζε την συνείδηση του Πιστού στοχεύοντας την δικαιοσύνη σαν στοιχείο της θεότητας η οποία επιτρέπει την χρησιμοποίηση οποιουδήποτε άδικου και βίαιου μέσου για την επικράτησή της.
Στο όνομα λοιπόν του θεού, η ανθρώπινη βία γινόταν θεϊκή τιμωρία για το Άπιστο-θύμα που τόλμησε την αμφισβήτηση του. Μέσα από αυτή την διαδικασία η ανθρώπινη βία δεν θεωρείται σαν βία αλλά σαν απόδοση δικαιοσύνης και η ευθύνη της βίαιης πράξης αποδίδεται στην θεϊκή επιθυμία και όχι στην ανθρώπινη.
Εδώ βρισκόμαστε μπροστά σε δυο ψυχικές διαδικασίες του Πιστού.
Πρώτον,
ο Πιστός-θύτης δεν αναγνωρίζει ότι η βία που ασκεί είναι δική του και πηγάζει από αυτόν.
και δεύτερον,
ότι η βία του δεν είναι παρά μια απάντηση στην βίαιη πράξη του Άπιστου-θύματος.
Με αυτό τον τρόπο καθησυχάζει την συνείδηση του και επιτρέπει στον εαυτό του να εκφράσει την επιθετικότητα στο όνομα του εκάστοτε θεού του.
Έτσι η ανθρώπινη βία επικαλούμενη την δικαιοσύνη του θεού προσδίδει νόημα στην πράξη του Πιστού-θύτη καθορίζοντας την σχέση του με το Άπιστο-θύμα.
Του παρέχει το δικαίωμα να ασκήσει την αγριότητα του, και να δεχτεί την βιαιότητα της πράξη του, όχι σαν επιθυμία που ξεκινάει από αυτόν αλλά σαν θεϊκή επιθυμία που ζητά την εκπλήρωσή της.
Ο Πιστός-θύτης λοιπόν είναι ένα εκτελεστικό όργανο της θεϊκής επιθυμίας και η ικανοποίηση του είναι φαίνεται ότι πηγάζει από την υποταγή του σε αυτή.
Κερεντζής Λάμπρος
Πίνακας:  Donald Pass

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ρατσισμός: Αίτια – Συνέπειες

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΝΣΤΡΟΥΚΤΙΒΙΣΜΟΣ

Η Γονεϊκότητα